Ta smoothien til nye høyder - og dyrk gjerne ingrediensene selv


Før laget jeg smoothie en gang i blant. Kanskje til lunsj i helgen, en frokost i ny og ne. Men det enkleste er faktisk å lage det hver dag. Da får jeg brukt opp det jeg handler inn også holder jeg meg rimelig frisk og rask hele året. Jeg putter det gjerne i en fraktbar flaske/kopp og "spiser" på toget. Jeg kan ofte sees på toget med store vakre blå barter. ;) Mer enn to ganger har jeg faktisk trodd jeg holdt på å bli sjekket opp, for så å få meg en god latter ved speilet på jobben.

Jeg er så heldig å gå forbi en smoothie kiosk hver morgen, så der har jeg lært mye. Her følger få oppskrifter, men heller litt nye og gamle ingredienser som kan ta smoothien fra å være et litte mellommåltid til et fullt måltid.

Appelsin juice - juice helst selv, to appelsiner tar bare 30 sekunder å presse for hånd
Banan - brukes for å gjøre smoothien søtere og litt mer mektig
Linfrø malt - bra for magen og gir litt tyggemotstand
Granola/musli - metter godt og gir litt tyggemotstand
Proteinpulver eller Bakepro - gir langvarig metthetsfølse og tiltrengte byggestener
Ingefær fersk - smak til, mye smak, bra for kvalme og sår hals, demper også smak av feks rødbeter
Fiberfin - bra for magefart og masse flott fiber (uten smak)
Rødbeter - lass av antioksidanter og folsyre (beskytter mot blod og hjerte trøbbel samt alzheimer)
Sitron - brukes oftest som smaksmotpart om man har i grønnsaker som rødbeter og spinat
Spinat - bør taes med c-vitaminrik frukt for best opptak, masse antioksidanter og vitaminer
Solbær - veldig bra for mage og forkjølelse, masse vitaminer
Rips - gir en utrolig freshhh og syrlig følelse
Nyper - masse C-vitaminer
Epler - mest for den søte og gode smaken
Jordbær - masse vitaminer
Bringebær - vitamin C og E samt antioksidanter, magnesium og jern. Gir litt tyggemotstand men ikke på en god måte.
Melon - alle typer melon og godt i, særlig om sommern, min favoritt er Piel del Sapo
Mango - Masse deilig smak! Fresshh.
Yoghurt/kesam - noen liker med noen ikke. Litt mer mektig og mild på smak
Ris, soya eller mandelmelk - jeg bruker endel rismelk, metter litt og søter
Rå kakao nibs - selv de friskeste bær smoothiene får en uant fylde med litt kakao i
Hvite bønner - fra boks eller tørkede som er satt i vann over natten, proteiner og metthet i fleng
Mandel og kokosmel - metter og gir flott fløyels konsistens uten å gi kalorier eller karbs
Ananas - deilig sødme
Acai - Palmebær med masse vitaminer, antioksidanter og Omega 3. Fåes i frossen eller tørket
Goji tørket - masse vitaminer, særlig B, også høyt innhold av Proteiner
Isbiter - brukes dersom man ikke har frosne ingredienser og ønsker mer fasthet
Tomat - En tomat inneholder mye juice og smaken er ikke så prangende
Avokado - Mettende og god! Mye sødme.
Kokosmelk - Er knall partner til ananas og mango! Go tropical!

Når du lager smoothie MÅ du bruke noe flytende, ellers vil ikke blenderen klare å mose innholdet i beholderen. Og det er det vanskeligste synes jeg. Ofte juicer jeg 2 appelsiner, men like ofte blander jeg litt sterk hjemmelaget solbærsaft. Melkeprodukter, farris/bris, saft, juicer eller rett og slett bare vann.

Fylde og metthet oppnåes ved å bruke noe fast føde. Her tenker jeg særlig på musli, granola, havregryn, nøtter, frø og bønner. Bønnene bør være ferske, fra boks eller svellede. Banan og melkeprodukter vil også mette litt. Isbiter kan også brukes, men isen vil smelte og smoothien vil smake mindre.

Ta en titt på listen og se om det ikke er noe over her du kan dyrke i hagen?

Jeg har sikkert glemt noe?
Har du noen tips er jeg alltid på jakt etter oppskrifter!
Vær litt tøff og prøv noen nye ingredienser. Snart kommer oppskriften på min deilige pepperkakesmoothie! ;)


Kommentarer

Jannibele sa…
Nam, nam, nam! Så innbydende og herlig. Tusen takk for mange gode tips. Jeg er smoothie-elsker....som du kanskje skjønner:)
Maria sa…
Dette var rene skolekjøkkentimen. Jeg er totalt fersk på smoothie-kjøret, men med denne starten, er det bare et tidsspørsmål før jeg er helt hekta. Jeg savner de Skopje'ske smoothiebarene!
Oi her var det jammen mye godt! Takker for tips :-)