Kanting mellom bedd og plen i hagen

Da vi kjøpte hagen her var jeg sååå desperat etter å endelig få en stor hage at jeg i farten helt glemte "gulv, vegger og listverk". Jeg stormet inn i alle butikker og handlet lass av planter. Sådde frø og bestilte løk på Internett. Så hagen er full av blomster, men i totalkaos.
Dette gjør hagen vår utrolig tung å vedlikeholde. Selv om jeg skjærer kanter og gjødsler rosebusker og spede forsøk på hekkeplanter må jeg nok innrømme at jeg har vært lat og dum som endte her.

Vegger = Hekker, skillevegger, murer og gjerder
Gulv = Plen, grusplasser, stier og plattinger
Listverk = Kanting mellom hus og plen, Plen og bedd, Plen og sti/veg osv.

Dersom alle disse tre er på plass vil man automagisk og i overskuelig fremtid ha en (mer) lettstelt hage.
SÅ nå skal jeg gjøre det første skrittet i riktig retning. Kanting av alle mine bedd.


Her er litt innspirasjon jeg har funnet på Internett:


De vanlige effektive
Dette er jo ikke så spennende. Men effektivt. Det beste med denne er at gressklipperen kan kjøre hjulene på kanten og man derfor stolt vinke farvel til kanklipping. 

Denne ligner men har stenene snudd slik at gressklipperen får en ennå enklere jobb.

Her må man kantklippe men man slipper kanskje å grave? ;)


Dette beddet kommer nok til å bli lekkert når det er ferdig og vokst til. Masse deilig Hosta også :)

Dette hadde kanskje passet best hos meg med tanke på stilen på huset. Men så bør man nok støpe og da blir jeg helt utslitt bare ved tanken ;)

Denne liker jeg. Om beddet hadde vært til høyre og gresset til venstre.
Deute Bilder er fra en reklame for metallkantene som heter Ever edge, men veldig beskrivende for effekten av gode kanter!


Denne har jeg i kjøkkenhagen og jeg kan fortelle deg at denne er masse jobb. Klipping med maskin innimellom karmene er bare kaos. 

Myk og hard på en gang, men alikevel relativt vedlikeholdsfritt!De kreative

Veldig søte om du har for mye china! ;)

Virkelig såååå koselig! 

Wine bottle gardens er blitt en trend. Om du googled dinner du masse bolder av lignende kanter. Litt mer naturlige
Jeg husker desverre ikke hva dette heter. Det heter noe spesielt det som blir rester når man barker et tre. Om man bor ved et sagbruk kan man antakelig få gå å forsyne seg gratis. De holder antakelig 2-10 år :) Jeg har faktisk sett noen som har kledd en bod med disse. Superlekkert!

Skjellene på hytta vår er IKKE så store at de kan stå oppreist slik, men man kunne nok grave ei lita grøft, dekke med markduk og fylle i med skjell. 

Mange har en lund eller et skogbryn i forbindelse med sin hage, og dette er sååå vakker kanting. Denne tørrmuren er åhhhh sååå vakker. En av mine drømmer er å gå et tørrmurkurs i England... Kanskje en dag!


Denne er søt synes jeg. Også er det sååååå fint med stor takløk i bedd!


For 3 år siden likte jeg ikke Hosta. Det var før jeg forsto at Hosta er utrolig ryddige i veksten sin. De danner en jevn tett tue. Perfekt til kanting!

Mamma og pappa har slik kanting i sin hage, de har støpt, men jeg anntar man ikke må om man har tykt lag. 

Om du har eller har sett en god, nyttig, fin eller spennende måte å kante på, så tar jeg gjerne i mot lenker i kommentarfeltet!!!Kommentarer

Turid sa…
Ha-ha, jeg ler _ikke_ av deg, men med deg :) Sitter her i kaoshagen min selv jeg, uten vegger og tak, og listinga må gjøres opp igjen om få år. Takk for inspirerende innlegg angående listing, jeg går antakelig for stein siden jeg ikke har gress i gangene, men singel og duk. Brukte de impregnerte trebåndene på 30 cm, 2 paller faktisk, beiset de 2 strøk, gravde de ned, nå 4-5 år senere er de råtne.
Ja, ja forhåpentligvis lærer jeg av mine feil jeg også etterhvert.
Asjettene var kreative! :)
Klem
Kanting kan gjøres på mange måter. Mye krever en del plass, men blir en del av bedets uttrykk. Her er et nytt innlegg om kanting fra Hagen i svingen.
http://hagenisvingen.blogspot.no/2012/07/med-blemmer-i-hendene-d.html
Ha en fin sommerkveld!
Åshild sa…
Her mangler det også kanter. det blir nok som på bilde 1 og 2 her. Pent og lurt. Viktig at bedets svinger passer med plenklipperen. Jeg har fjernet alle spisse hjørner og laget slake svinger overalt.
Maria sa…
Det gled litt ut...Tallerkner og flasker er ganske æh krativt (æh - fordi "kreativitet=dette har jeg kopiert fra nett" er en snodig definisjon), men må vel kombineres med noe å trille gressklipperhjulet på om du skal oppnå noen bedring i arbeidsbelastningen dersom det er kant mot gress som er tema. Mer egnet mellom bed og grus! (Sa hun med streng pekefinger hehe)

De kubbene var fine, men slipper kanskje også opp for mye gress?
Elisabeth sa…
Takk for flott og inspirerende innlegg. Passer perfekt ifht hva jeg går å ruger på ang kanting i min egen hage om dagen.

I inngangspartiet har vi storgatestein mellom bed og belegningsstein. Nydelig. Ikke sikker på om det vil bli like funksjonelt for grassklipperen? Tenke, tenke...
Lin sa…
Takk for bra lenk Grethe. Takk og for at jeg ikke er alene i denne korttenktheten.
:)

Åshild: Ja det er bra tips og særlig for oss som har sånn automagisk klipper som roter rundt på egenhånd.

Maria: Jada du har som vanlig helt rett, men gøy å se utvalget selv om mange er upraktiske. :)

Elisabeth:
Det er storgatestein jeg har kjøpt for kanting av mine bedd. Legger dem flukt med gressets oppgav - jorden. Tror iallefall mine er storgatestein. De er 10x20 cm
Mari Anne sa…
I filmene du sendte meg fra Chelsea ble det sagt opptil flere ganger at "the devil is in the details". Lister er så avgjort den type detaljer.
Er det bakhon du tenker på? Som man kan få veldig billig på sagbrukene? Her omkring lages det skigarder av det. Eller ved...