De andre Covid-tipsene


Etter å ha reist til land med veldig anderledes bakterieflora enn oss, land som har andre renholdsrutiner enn oss OG land som tidligere har hatt sykdommer som SARS og MERS - har jeg plukket opp noen flere tips enn de som normalt deles her hjemme nå rundt COVID.  Kanskje kan vi bli inspirert av disse og sørge for bedre helse og motstand mot covid, influensa og andre virus og bakterier!

Noter også at jeg ikke har helsefaglig bakgrunn. Dette er ting jeg har plukket opp på reise.  1. Pimp your munnbind

  1. Man kan få kjøpt munnbindsnor, ala brillesnor. Google Mask Strap. Dette gjør at du kan ta av munnbindet via strikkene bak øret, også henge den oppå jakken feks om du går ut og inn av butikker.

  2. Det finnes mange typer munnbind, de som er engangs i papir, flergangs i en miks av bomull og papir og de som er laget av bomull/neopren og som kan vaskes for hånd eller i maskin. Noen av disse kan man legge ett papiraktig innlegg i, som kan kastes etter bruk. Det kan være vanskelig å vite forskjell på de første to. Men som hovedregel selges engangs i flerpakninger mens de som kan brukes flere ganger er pakket inn og selges en og en. 

  3. Om du skal bruke ditt munnbind flere ganger er ekkelt å ha det liggende å slenge i lomma eller i veska/sekken. Så ett tips da er å kjøpe en liten slank toalettveske eller lignende å ha det i. En ziploc ala matpakkepose kan jo også brukes og enkelt erstattes med nytt rent.

 2. Renhold hjemme for deg og de du bor sammen med

  1. I endel land er det vanlig å ha utendørs tøy utenfor leiligheten eller i en slags lukket yttergang. Her er det også slik at man med en gang man har kommet hjem, går inn og direkte kler av seg alt av klær, legge det i skittentøyskurven og går i dusjen og vasker alt inkl håret.

  2. I mange land er det ikke greit å gå barbent eller i sokkelesten inne hjemme. Man bruker slippers. Og da har man selvsagt egne baderomsslippers og vaskeromsslippers. Vaskemidler har selvsagt en eller annen form av antibac i seg. Alle vasker grundig benker og flater etter hvert måltid.

  3. En antibakkstasjon i gangen kan være en fin ide. Om du ikke vil innvestere i en antibakkmaskin til mobilen din, så er det iallefall en god ide å ha antibakkservietter og en søppeldunk i yttergangen slik at du kan vaske over mobilen din når du kommer hjem. Her bør det også stå en lett å bruke i fart antibakk for hender for deg og dine gjester. 

 3. Fysisk helse

  1. Vitaminer kan man jo diskutere endel, men veldig mange tyr til Vitamin C og D pluss Sink. Uansett er det kanskje lurt først som sist å poppe innom legen din å ta en test/blodprøve. Hvordan ligger du ann, er det noe du mangler? Det finnes mange forskjellige preparater som tilbyr ideen om økt imunforsvar og mange mener de oljebaserte er enklere for å kroppen å benytte seg av. Disse kommer jo da i kapsler med typ Omega 3 og lignende. 

  2. Å være i god fysisk form er kjent for å være den billigste veien til ett langt og enklere liv enn mye annet. Og skal også være godt for imunforsvaret. Så det å trene jevnlig (nei rusle er ikke nok) og få litt puls, bli svett på ryggen virker fornuftig.

  3. De fleste treningssenter har gruppe og PT timer som kan foregå utendørs. De har også ofte joggegrupper som løper ute. Eller hvorfor ikke be med deg noen du kjenner ut på løpe/gå tur på onsdager!

 4. Mental helse

  1. Å være i god fysisk form er også veldig godt for mental helse, så det å få dagslys hver dag og få beveget seg litt er uansett en knallgod innvestering. 

  2. Jeg tror 90% av de jeg snakket med innrømmer å synes at deres mentale helse av fått seg en skikkelig trøkk det siste halve året. Noen slet fra før, og er skikkelig nede nå. Andre har aldri opplevd å ha noen problemer med sin mentale helse tidligere og løper nå rundt og forsøker å plassere det på noe fysisk. Uansett. Alle har mer regnversdager nå enn før, så nå trenger vi hverandre mer enn før. Men så får vi jo knapt treffes. Så min oppfordringer å ringe noen du er glad i. Melde naboen å spørre om de trenger noe på butikken. Ta med noen venner ut på skogstur med kaffi ved bålet. Videomøter går fint ikke bare på jobb, men med venner og familie også! 

 5. De vanligere rådene

  1. Når du går i butikker, til legen, på toget/bussen bruk munnbind. Kanskje ikke for din egen del, men for de som jobber der og blir utsatt for mengder av folk hele dagen hver dag.

  2. Ha antibakk i lomma på alle jakkene dine. Du får kjøpt bitte små fine flasker som kan bo i jakken. Når du har tatt på bankterminal, rekkverk, dørhåndtak, blandebatterier osv bakk en ekstra gang! Automatene rundt forbi er jo ofte tomme. Ta ansvar for deg selv selv!

  3. Sørg for å registrere deg på restauranter, cafeer og andre lokaler som tilbyr dette. Da er det enklere for smittesporing. Du vil vite om noen der har vært smittet og du selv bør teste deg før du går på besøk til din bestemor!

  4. Planlegg en Plan B for jul allerede nå. Det er stor sansynlighet for at jul ikke blir som det pleier. At vi får regler om hvor få vi bør være i samme rom selv i private arrangementer. Jeg leste om en ung kar som hadde holdt bursdag for sin far hjemme hos seg og innvitert slekta. Han mistet begge sine foreldre og en tante. Selvsagt var det ikke hans feil, ingen vet hvem som hadde det med seg inn, men alikevel så er han helt ødelagt fordi det kunne vært forhindret. 

  5. Når det gjelder jul så er det mange som hater denne årstiden og enklere blir det iallefall ikke i år. Kanskje du kan ringe noen og lysne litt på den tiden for dem? +

 6. Handle mer på nett 

  1. Alle var superflinke i mars og april å handle på nett, men det har vi igjen blitt litt sløve på. Mat, klær, JULEGAVER, kaffe, medisiner, ved, vaskemaskin, sportsutstyr og ALT annet kan jo kjøpes på nett og leveres kontaktløst på døren. DO IT!


Håper denne posten gav deg noen nye ideer eller minnet deg på noe du kan gjenoppta!


Kommentarer

Populære innlegg