Kompostkurs med Grønn hverdag!




I dag var jeg på kompostkurs med Grønn hverdag. Det var dog også i regi av kunstprosjektet Gentle actions og Kunstnernes hage, les mer om det her > Er forresten blitt så frodig og fin denne kunstnernes hage som Katja Høst står bak! Vakker og produktiv!

Jeg var ivrig student på kompostkurset da jeg jo skal igang med både kald og varm kompost her hjemme.
Kurset er gratis og jeg anbefaler det virkelig!!! Mange komuner gir avslag på renovasjonsavgiften, samt 500,- cashback på kompostbinge.

Her er noen notater jeg tok underveis.

Fosforet som brukes i kunstgjødsel utvinnes i gruver i Russland. Flere av disse fosforreservene er i ferd med å bli "utryddet". Det er spådd at matvareproduksjonen vil gå ned med bortimot 30% verden over når disse lagrene er tomme. Skummelt!
Om man lager sin egen gjødsel med varmkompost beholder man fosforet og gir det tilbake til plantene igjen og igjen!
Mye bedre det enn å brenne det opp!

Varmkompostering er en aerob prosess. Forholdet mellom Luft - vann - næring er avgjørende!
Det er ikke en forråtnelse, det er kompostering.
Komposten trenger 1/4 del strø og 2/4 del kjøkkenavfall.
Det er viktig at strø er grovt strø som gir god struktur og plass til luft innimella. Vanlig sagmugg går altså ikke. Avispapir faller også litt for mye sammen når det blir vått.

Bingen skal fylles slik:
I bunnen 15 cm kråkereir med lillefingerstore pinner ala bringebærkratt.
Legg noen ark avispapir så ikke avfallet renner rett igjennom reiret.
Fyll på kjøkkenavfall og et par spader god jord fra hagen. Litt kugjødsel kan også brukes.

Så for hver gang du skal fylle lager du ei grop i midten
Legg i avfallet
Legg i litt strø
Rør rundt i midten
Grav over med kantene
Strø litt på toppen igjen (forhindre at fluer legger larver og slikt)

Ved 55 grader drepes sykdomsorganismer, ugressfrø og røtter. Det er altså her man kan hive rester fra syke planter, løvetann osv. Ikke i kaldkomposten.

Luften trekkes inn i bunnen og opp igjennom dunken.
Det anbefales ikke å bruke avføring fra Hund, katt eller menneske. Iallefall ikke i kjøkkenhagen.

Kan komposteres:
teblader teposer, kaffe og filter (ikke de nye teposene i syntet)
løv, småkvister og gressklipp
ugras og blomster fra hagen
middagsrester, kjøtt og fisk
frukt og grønnsaksavfall
melk og melkeprodukter
egeskall og eggekartong
mel og bakevarer
tørkepapir og servietter

Bør ikke komposteres:
Potteplanter og avskårne blomster fra butikk (de er sprøytet bla med veksthemmende middel)
Store bein
Sitrus og bananskall (er sprøytet med soppdrepende middel som også dreper mikroorganismer i komposten)
Aske
Avføring fra hund, katt eller menneske
Bleier og bind
Kattesand
Sigarettsneiper

Kjøtt og fisk bør ikke legges i før dunken har fått skikkelig temperatur.

Når det går gralt
Om fluer = for fått, bruk strø
Om fluelarver = ha på litt kokende vann på larvene, da dør de med en gang ikke masse, bare litt
Om maur = for tørt, ha i vann
Om frossen/kald = Lag varmeflasker av halvannenliter brusflasker med varmt vann
Om mugg = ikke farlig, vann litt og rør

Kompost skal lukte skog, kanskje stall, men aldri grisehus!

Det du tar ut av kompostbingen er rå kompost. Dette må legges til modning. Legg det i en kasse eller rett på bakken og dekk over med noe som forhindrer at regn vanner ut de verdifulle næringsstoffene. Man kan som regel plukket ut jord til man begynner å gjenkjenne bestanddelene. Da skal man stoppe :)
Om du er i tvil om jorda er ferdig, kan du ta litt ut og så karsefrø i blandingen. Om de ikke spirer er de kompostert, og komposten er ikke klar.

3 deler jord til 1 del kompost.

Når mikroorganismene er ferdig er jorda ferdig. Om jorda ikke er ferdig kompostert vil alt du putter i og under den komposteres.

Jeg og min kjøkkenhage er ekstatiske med tanken på all denne deilige fruktbare jorden. Tenk så bra det skal bli!

Om du ser jeg har notert noe feil, har erfaringer med kompostering eller binger er jeg veldig interessert!

Kommentarer

Linda sa…
Moro med kompost:) Jeg begynte i mai, og det er så moro å se all maten bli omdannet til gull for hagen:)
Lin sa…
Åhhh så bra! Hvilken binge har du?