søndag, januar 16, 2011

Et utrolig spennende hageprosjekt


Jeg sitter og leser gamle britiske hageblader og kommer over en utrolig flott historie i bladet Gardens Illustrated fra March 2007. Artikkelen handler om en gjeng frivillige mennesker som jobber for organisasjonen "Anchor Staying Put" som finnes over hele England.
Organisasjonen jobber for å la eldre bo hjemme så lenge som mulig. De monterer rekkverk, rullestolheiser osv i eldres hjem. Denne organisasjonen har også en "hageavdeling".
Folkene som jobber her er altså frivillige sett bort fra en coordinator som får lønn. De frivillige er på attføring eller så uføre at de ikke får seg vanlig jobb. Denne jobben er en del av deres behandling. Noen er psykisk syke, noe fysisk.

Gjengen reiser rundt fra hage til hage og rydder opp og gjør hagen mer tilgjengelig og lettstelt for eldre mennesker. De har ikke mye penger, så det er ikke de store miraklene de får utført, men de luker, barker, legger noen heller, fjerner buskas og feller trær.
Flere av de eldre sier de har hengt tette gardiner i vinduer mot hagen fordi de ikke orker å se den forfalle. Men nå kan de se ut i sine hager med god samvittighet og igjen kunne være ute og nyte alt det grønne.
Store hager får hjelp 4 ganger i året, og de små 2 ganger pr år.

Var ikke dette en veldig fin ting?
I Norge stiger jo tallet på eldre og pensjonister veldig om dagen, og kommunene bruker mye penger på eldrehjemsplasser. Jeg håper de også hjelper folk som kan og ønsker å bo hjemme, til å være der så lenge det er forsvarlig!

Jeg har sjekket litt og funnet ut at Ski Kommune har et Servicetorg som tilbyr hjemmehjelp. Jeg lurer på å melde meg dit, og høre om de kunne ha bruk for litt lukehjelp fra meg. Er det noen andre der ute som har jobbet for Frivillighetssentralen eller lignende med haging? Håper å høre noen erfaringer!

2 kommentarer:

Tone sa...

Hei - jeg er leder i Frivilligsentralen i Ås - jeg har ti tusen tanker i hodet og har selv hage-dilla!
Mye man kan gjøre!!
Finn meg på facebook Tone Eng, Ås - så skal vi snakke sammen!

Lin sa...

:) Glitrende! Tone!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...