Hvorfor ta PH-test av jorda

De fleste vet at Rhododendron liker best sur jord. Og mange har forsøkt å flytte hjem blåbær fra skogen uten hell. Så de fleste vet vel at noen planter har visse krav til PH. Men det er også andre grunner til at vi tester. 

PH 7.0 er nøytral, alt under dette regnes som sur jord, alt over regnes som alkalisk jord.

HVORDAN
PH-test kit kan kjøpes på de fleste hagesenter og koster ca 40 - 60,- for en eller to tester. Bruksanvisningen bør leses grundig. Kittene er litt forskjellig, men de fleste belager seg på at du samler jord fra litt neddi toppjorda, tilsetter et pulver og vann, rister og venter litt på at vannet får en farge. På kittet finnes en fargeskala du kan sammenligne vannfargen med. 
Jeg liker best å ta to - tre tester på forskjellige områder. Jeg liker ikke å blande jord fra forskjellige områder da jeg har skog på en side av huset, og åpent område på en annen. De har ganske forskjellig PH selv om hagen er under ett mål liten. 


NÅR
Testen kan taes hele hagesesongen, men pass på at du ikke nyss har kalket eller gjødslet med aske, torv eller andre jordforbedringsmidler som inneholder mye kalk. 


RESULTATER

3.0 - 5.0 Veldig sur jord
De fleste næringstoffer i jorda er lettoppløslig og skylles lett bort fra jorda i regn og vanning. Dette gjelder spesielt kalsium, fosfor, magnesium og kobber. 
De fleste forsfater blir utilgjengelig for planter under PH 5.1
Sur sandholdig jord mangler ofte sporstoffer
Bakterier klarer ikke å råtne organisk matriale i jord med PH lavere enn 4.7, noe som gir mindre næring til plantene som vokser der. 

Tiltak: Tilsett kalk for å øke PH til over 5.0. Dette kan også bidra til å bryte opp tung sur leirjord.


5.1 - 6.0 Sur jord
Perfekte forhold for surjordsplanter som Rhododendron, Blåbær og Camelia.

Tiltak: Tilsett kalk dersom du gror andre planter


6.1 - 7.0 Moderat sur jord / nøytral
6.5 er den beste hagejord ph og som vil gi best vilkår for de aller fleste planter i hagen. 
Best næringsopptak ved denne ph. Dette er også de forhold som mark jobber best under, noe som gir økt kompostering i jorda og økt næringstilgang. De gode bakteriene liker også denne ph best. 


7.1 - 8.0 Alkalisk jord
Fosfortilgangen begrenses kraftig
Mangan og jern tilgang begrenses, noe som kan øke sykdomsforekomster og gule blader på bla bringebær. 

Tiltak:
Svovel, jernsulfat og andre forsurende midler kan tilsettes. Leirjord er vanskeligst å sure opp. Jord som naturlig inneholder kalk er så og si uhelbredelig. 
Rolls Roycen min

Kommentarer

Mari Anne sa…
Ja, det skulle jeg ha gjort i flere år. 40-60 kr? Ikke for den kofferten der i alle fall.
Lin sa…
hehe, nei kofferten tror jeg at jeg gav rundt 200,- for, men den holder leeeenge. :)