søndag, april 17, 2011

Status i kaldbenken - roser og tidlige fugleunger

Ja det er morro med kaldbenk. Staudefrøene som jeg flyttet opp i benken for noen uker siden begynner nå å spire. Salaten er jo nyss sådd, men staudene som foreløpig har spirt er Liatris scariosa Gracious og Fagerklokke ble sådd i januar og har stått ute i hele vinter under snø. Veldig stas med spiring nå!

Det er utrolig godt og varmt om dagen (kryss i taket, bank i bordet, tvi tvi tvi) og jeg håper det holder slik yr spår!

Som du ser, masse ledig plass foreløpig!

Fagerklokke småspirer!

Salat klar for prikling!

Liatris!
Det har vært mye som has skjedd også utenfor benken, og annet enn at Vårkjærminne og påskeliljer knopper seg, er det masse av plantene i beddene som setter fart.
Rosene har begynt å sette skudd. Faerklokke og Geraniumer er i gang, Akeleiene er på vei med bladverket og Krokusene er på sitt beste nå. :)
Jeg har endelig fått lukt hele det pokkers lange rosebeddet (som egentlig burde hete staudebeddet) og jeg har fått litt kontroll over rosene.

Det er MYE mer liv i rosene i år enn i fjor. Men så er mine små nå ett år eldre (andre vintern i min hage) så det betyr nok også endel. Av de som ser ekstra flotte og grønne ut er Hurdalsrosa, Poppius, Mary Rose, The Generous gardener, Zigeunerknabe, Chianti og Flammentanz. Disse formelig strutter grønne og fiine. Noen av de andre er sorte helt ned til 1 cm over bakken :(

Bjørka glitrer med sine knopper, men påstår at vi må vente litt til med beskjæringen av roser her hos oss!
Nylukt rosebedd i tåken. Inneholder rundt 30 roser og 70 stauder!

Bjørkeknopper. Ikke lov å klippe rosene før knoppene er på størrelse med museører. Hmmm lenge siden jeg så museører sist :) Rett over påske tenker jeg er bra!

Dette er det varme beddet. Her ser du full fart. Geranium, akeleie, ett lass orientvalmuer i orange og røde, masse påskeliljer, 3 sorter roser, ett judastre og snøklokker. Dette beddet skal bli over dobbelt så stort og med noe spennnende i varme farger for hele sesongen!

Og kanskje det som er aller morsomst... vi har fått unger i fuglehuset!!!
Det er fullt liv og røre der minst 10 ganger i døgnet når foreldrene kommer med mat!
Vi holder oss på god avstand, og vet faktisk ikke hvilken fugl som har flyttet inn, men jeg tror det er blåmeis. Det som er så rart er at de fuglene jeg normalt kjenner til begynner ikke med egglegging før utti mai en gang.
Svart hvit fluesnapperparet som bodde der i fjor flyttet inn i slutten av mai og hadde ikke unger før utti juni.
Hmmmmm.... litt av morgendagens mål blir å finne ut hvem som bor i fuglehuset. Får finne en lun plass og rigge meg til med kikkert!

4 kommentarer:

Mari Anne sa...

Fluesnapperen er trekkfugl, derfor litt senere igang enn de andre. Den vil gjerne ha blåmeisens reir. Vi har ofte sett at den jager ut den meisen som allerede bor der. Hvis blåmeisen kan rekke å få fram ungene før fluesnapperen kommer kan det hende du får to kull i kassa.

Villrose sa...

Akkurat sånn er det her og :-)
Kunne nok ha begynt å beskjære de aller herdigste rosene. Men på den annen side haster det vel mer med å rydde ferdig alle bedene og klippe ned staudene...

Jan Sølve sa...

Blåmeisen legger vanligvis ikke egg før i mai, så dersom det er blåmeis dere har i kasse, er det spesielt om de har unger allerede nå.

F.eks. kjøttmeisen legger egg litt tidligere, og er kanskje en mer sannsynlig kandidat.

Lin sa...

Kjøttmeis er nok vinnern!
Jeg har sittet parat med kameraet i halve dag, og akkurat når jeg klødde meg på nesen, ja da poppet den inn i huset og ut før jeg rakk å få knipset den :(
Men bare vent, bilder kommer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...