mandag, mai 09, 2011

En deilig lett grillrett med laks

I dag laget jeg en deeeeilig rett. Jeg bladde egentlig i kokeboken (Jamies at home) for å finne ut Jamies anbefalinger innen bønner, for å se hvilke jeg skulle så i kjøkkenhagen.
Da kom jeg over denne oppskriften:

Grillet lakseside med Agurkyoghurt

Til 4-6 personer
Når man griller store stykker fisk, skal grillen være middelvarm. Hvis den er for varm, blir skinnet sprøtt, innen fiskekjøttet er ferdig. Legg fisken med skindsiden ned og vend den først, når skinnet er sprøtt og gyldent. Jeg fikk ikke tak i store lakesefileter så jeg tinte frosne små laksefileeter.

* En lakseside på 1,5 kg, renset for skall
* Skall og saft av 1 sitron
* Bladene av 1 bunt basilikum finhakket
* Olivenolje
* Havsalt og nykværnet sort pepper

* 1 agurk, delt på langs
* 3 dl yoghurt naturell
* 1 rød chili, utkjernet og finhakket
* Bladene av 1 liten bunt mynte eller oregano, hakket
* Ekstra jomfru olivenolie

Børst grillristen ren, så fisken ikke sitter fast, tend opp og la kullene bli hvitglødende. Hvis grillen er liten, kan laksestykket evt. skæres i to.
Legg laksen med skinnsiden ned på en fjøl og skjær 1 cm dype snitt i den på hele kjøttsiden. Dryss revet sitronskall og det meste av den hakkede basilikum ut over fisken og gni det godt ned i innsnittene. Gni inn fisken med olivenolie og ha på salt og pepper.
Når grillen er klar, legges laksen på med skinnsiden ned. Kjøttet tar farge fra undersiden, og etter ca. 4 minutter burde skinnet være fint og gyllent. Vend laksen forsiktig med og gi den 2-3 minutter på andre siden. Imens lirkes skinnet forsiktig av og legges på grillristen ved siden av, så det blir sprøtt.

Villlaks er litt mer tørt i kjøttet og kan grilles i kortere tid eller spises halvstekt. Det kan anbefales! Hvis det er (økologisk) opdrettet laks, skal det gjennomstekes. Men ikke så mye at den blir tørr. Løft laksen forsiktig over på et fat eller et brett. Lad skinnet kjøle seg litt og knekk det i stykker lik man gjør med poppadums.

Skjær agurken over på langs, fjern og kast frøene, hakk den og bland den i en skål med yoghurten. Smak til med sitronsaft, halvparten av chilien og halvparten av den hakkede mynten eller oregano. Hell forsiktig over litt olivenolje og tilsett salt og pepper etter smak.

Nam nam nam!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...