fredag, desember 30, 2011

Planer og forventninger til hageåret 2012

Jah så rusler vi straks inn i 2012 og ettersom haging har vært litt mangelvare om dagen flyr tankene desto fortere og jeg ønsker meg masse på en gang.
Jeg har vært redd for å gjøre store endringer i hagen her for fort, ville at vi skulle bo oss inn og patriarken trenger tid til å se at en stor plen ikke er mye i bruk hos oss. Ja altså slik at jeg får lage større bedd i hans plen ;)
Nå løsner det altså sakte men sikkert og en ny kjøkkenhage og nye bedd er under planlegging. Dog innser jeg at min haging tar litt tid og særlig da jeg skjelden har råd til mengder av jord, stein og gravemaskiner.
Alt må være rimelig, passe bak i en litten Audi A3 og kunne graves av ei vanlig jente uten muskler.

Her er da planer for 2012 og også 2013.

Drivhuset
Gosh så stas med drivhus. Men hva kan jeg bruke det til. Hvilke temperaturer bør jeg ha i mars, i april. Hva kan jeg så der, hva skal jeg flytte dit fra Planterommet i kjelleren, når skal jeg flytte stauder som har overvintret ute inn dit. Gosh, jeg har sååå mange spørsmål, og gleder meg stort til å begå tabber og suksesser der inne. Jeg synes det er litt trist at jeg ikke finner en god bok om drivhus. Eller en blogg som skriver viser og beskriver hvordan deres drivhus drives. Så om du ser noe du tror kan være av interesse for meg, please tips meg i kommentarfeltet!
Bildet har jeg stjålet fra Gardeners World December utgave. Dette er slik jeg vil ha. Grusgang, jordbær i taket og tomater og tagetes. Jada jeg vet at denne polytunnelen er laangt større enn mitt drivhus, men stjeler ideer alikevel.

* Kjøpe stein til gangen
* Så og drive frem stiklinger og frøplanter
* Drive videre druen
* Ha ett lass forskjellige tomater som skal "on trial" for å finne mine nye favoritter som kan drives under glass
* Kante gangen med Tagetes (har bestilt frø) og henge opp endel jordbærplanter i taket.

Dette bør vel være gjennomførbart for den første sesongen?


Ny kjøkkenhage
Jeg har begynt så vidt å tegne. En ting er sikkert, stort blir det. Det andre som er sikkert er at det kommer til å ta noen år før denne kjøkkenhagen er i fart. Jeg har nemlig nyss gitt opp kjøkkenhage på nøyaktig det samme området. Det som er nytt er at trærne som skygger for morgensolen og drikker alt vann og næring er fellt. De er borte. Og da er det mye som blir bedre... med tid.

I 2012 er derfor målet å få målt opp, planert og planlagt. Kanskje få på plass grusgangen. Jeg har alltid ønsket meg et engområde med en sti som buer seg innover, bukter og vrir seg. Der jeg kan gå og kjenne plantene mot leggene. Jeg ønsker meg en litt vill kjøkkenhage uten sirlige rekker og rader. Med noen av de samme grunnstenene som Permakultur. Herunder plantekombinasjoner som gir goder til hverandre. Kanskje noe høyt som skygger for noe lavere som ikke vil ha full sol, eller gulerøtter godt skjult både visuelt og luktmessig fra Gulerotflua. Og det hele skal selvsagt være økologisk.

Jeg forventer altså å begynne å plante og så først i 2013 med unntak av kantplanter. Jeg liker mange forskjellige. Særlig gressløk. Så på Ramme at de hadde kantet med det! Vakkert!


Kjøkkhagen blir ikke liggende litt sånn avsidesliggende, men heller rett ved inngangspartiet til huset vårt, så design og blomster vil stå sterkt i planleggingen. Men selvsagt er god avling hovedmålet :)

Altså i 2012 skal jeg grave og gjøre ganger og kanter klare til å fylle med flott dyr ny jord våren 2013.


Irisbeddet
Beddet laget jeg i fjor og er her forventer jeg at ting skyter fart i våres, men håper å slippe å dele noe Iris før senere om et par år. Dette er min første test på bølgeplanting, men jeg forventer ikke den store effekten når det bare er Iris.


Introdusere vann
Patriarken og jeg er  E N D E L I G  enige i hvor vi skal ha vann i hagen. Dette er et bra sted fordi det er plassert midt i mellom kjøkkenhagen, miniengen og fuglebrettet. Det er innsekter og dyreliv som er årsaken til at jeg vil ha vann i hagen, patriarken er mer på jakt etter lyden og derfor plasseres det ikke så langt fra sitteplassen. Når jeg dro en kjapp skisse i julen lo alle godt da det ser ut som Homer med høyt hode. Jadda jeg er flink å tegne ;)

Jeg forventer heller ikke å få anlagt denne dammen i 2012, men forventer at jeg og famlien er HELT enig i form, størrelse, kanting, matrialer og alt annet slik at jeg kan starte gravingen i 2013.

Plasseringen blir altså som du ser til høyre i enden på Irisbeddet som på den siden også inneholder 2 små Magnolia Stellata som forhåpentligvis blir stor busk om 15 år :)


Varmebeddet
Dette beddet pimpet jeg i fjor. Sådde ett lass frø av planter i varme farger og plantet alt som overlevde våren ut i beddet. Særlig vakkert ble det ikke da alt er smått og ikke blomstrende første året. Jeg er ei staudejente! :)
Så vi får jo da bare smøre oss med tolamod!


Rosebeddet
Jeg har handlet en masse frø til dette beddet, men det meste er ting jeg allerede har fra før for å gjøre beddet sterkere i fremtoning. Dette skal få fleske seg mer eller mindre i ro. Masse gjødsel og kanskje noen klatreplanter på tilbud til å skjule gjerdet litt, men det er det.


11 kommentarer:

Hobbybruket sa...

Hei. Høres ut som om du har mange spennende ting på gang. Jeg så du etterlyste en god bok om drivhus. Jeg fikk meg drivhus sist sommer og elsker det. Jeg fikk også tak i en bok som heter "Det frodige drivhuset" Den er skrevet av Inger Palmstierna og utgitt i samarbeid med Det norske hageselskap på Cappelen Damm. Dette er en bok jeg virkelig kan anbefale, mye god info og ideer. Lykke til med planene. :0)

Maria sa...

"Men selvsagt er god avling hovedmålet :)" Selvsagt?? Hehe

Jeg har noen drivhusbøker du kan sjekke ut:
Drømmen om et orangeri - Paula og Stefan Söder
Drivhuset i hagen, Helge Petersen
Glädjehuset, Ulla Hasselmark og
Drivhusdrømme av Claus Dalby (forøvrig den beste av hans bøker; etter min mening)

Ikke alle er gode på alt, men alle kan gi info eller inspirasjon.

Si fra om du har noen av dem selv, så tar jeg med resten på jobb over nyttår.

Stein sa...

Spennende planer du har for hagen i 2012, Lin!
Jeg gleder meg til å se hvordan ting utvikler seg i løpet av våren og sommeren!
Takk for mange fine bloggposter i 2011!
Mange hilsen
stein fra "Sommerhagen".

wenche`s hage/ hobby sa...

Blir spennende å se planene dine når du begynner.
Vi skulle hatt en stor sterk gartner bak en busk ;D
Ønsker deg ei fin nyttårsfeiring og et godt nyttår.

Mari Anne sa...

Fantastisk med så konkrete og gjennomførbare planer. Til og med med realistiske tidsfrister. Jeg kommer til å følge nøye med. Legg ut lenker og sånn etterhvert som du finner gode tips om permaculture. Det er det "hotteste" i min hage om dagen.
Jeg tar utfordringen med blogg fra drivhuset. Det blir ikke "sånn bør du gjøre" men mer "sånn gjør jeg". Aller først skal jeg sette tag på alle innlegg som handler om drivhus. Det overrasket meg at jeg ikke har det fra før.

Snuffeldyret sa...

Hmmm, jeg blir alltid så imponert når folk er så flinke og realistiske ihht planer. Jeg skulle helst ha gjort alt på en helg..
Kanskje morgendagen bør brukes til hageplanlegging?

Anonym sa...

Hei, flott blogg! Kan nok lære mye av deg når jeg finner meg en gressflekk. Egentlig så lurte jeg på noe som kanskje er litt rart.. Du får deg sikkert en god latter, men; kan jeg plante frøene fra årets solsikker neste år? Vil de gro?
Mvh nybegynnern´;)

Anne (Moseplassen) sa...

så masse fine planer Lin! Gleder meg til å følge med fremover :)

Apropo kanting i grønnsakshagen så har de rabarbra som kanting på Baroniet Rosendal tror jeg, krever jo at plantene bak er romstore da, men fint var det på bildene.

Godt nytt år Lin, takk for herlig følge gjennom hageåret 2012, og så håper jeg at jeg får se deg i løpet av dette året :)

Lin sa...

Tusen takk for masse bokforslag! Jeg skal virkelig benytte meg av tipsene. Og Ja Maria, jeg låner gjerne noen av deg. Ikke for å ha over langen, mest for å finne den jeg synes jeg bør kjøpe selv. En som jeg kan gå å besøke innimellom!

Mari Anne.... TUSEN TAKK! Jeg gleder meg til å følge drivhuset ditt på fine bloggen din!

Egentlig er jeg ei "Alt på en helg" jente selv. Men har blitt innspirert av realiteten, noen erfaringer og min meget gjennomteknte patriark som forøvrig også er Ingenør. Det smitter :)

Takk så masse for utrolig koselige kommentarer, det varmer!

Takk for at dere følger og kommenterer, og jeg håper vi kan dele masse med hverandre også i 2012!

Tigertina sa...

Det ser ut som du har litt å henge fingrene i de neste par årene ja! :D
Og det er akkurat som det skal være, hage er en herlig hobby/livsstil!
Jeg ønsker deg masse lykke til med alle prosjekter, og er pittelitt misunnelig på drivhuset ditt ;) Kos deg med det :D

Lin sa...

Anonym: Jada Solsikker er særs villige!
Dersom Solsikkene dine virkelig fikk satt modne frø, bør de så seg av seg selv. Om du har samlet frø kan dette ogås være suksess. Om du virkelig vil vite kan du hvete litt husholdningspapir og legge frøene i dette i kjøleskapet noen dager. Etter ca 10 dager bør du ha grønne spirer i noen av dem. Om ikke bør du handle inn nye frø. Både Plantasjen og nettbutikker ala Thompson and Morgen vil selge mange forskjellige Solsikker!

I teorien er det slik at om en plante virkelig rekker å visne ned skikkelig vil man ha tilstreklig frø for å frøså seg. Men i noen tilfeller trenger de hjelp.

Lykke til!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...