mandag, mars 31, 2014

Lærerik fotosafari med proff fotograf


Forrige helg var jeg på fotosafari! Vi lekte litt med lys, posisjon i forhold til objekt samt komposisjon.
Spennende å ha med en proff fotograf å få tips og ny innspirasjon av. Her er noen av tipsene jeg noterte:

1. Tør å gjøre litt ekstreme komposisjoner. Masse himmel og litt vann, Masse vann, lite himmel.
2. Utnytt og fang linjer i terreng og arkitektur. I de omgivelsene vi var; Broer, rekkverk, brygger osv.
3. Gå rundt objektet flere ganger, se hvordan det endrer seg, hvordan lyset er forskjellig og hvordan man kan få et renere snitt. Eks denne gang, se skjæret fra flere sider og velge posisjon med best lys og  færrest forstyrrelser rundt.
4. Gode interessante vinkler. Tør å legge seg ned på magen, klatre opp på en forhøyning, opp på fjellet, grave ned kameraet for å få blomsten unnafra osv.
5. DIY hjemmelaget reflektor for bruk til blomsterfoto. Krøllet aluminiumsfolie fra kjøkkenskuffen montert på en papp plate. Bøy platen forsiktig og sett den på skyggesiden av blomsten. La solen treffe platen og reflektere på planten. Gir et flott mykt lys.
6. Når man står og tar bilder, stå med begge bena plantet i bakken, har du speilrefleks, hold venstre hånda under linsen, ikke oppå, sett albuen i magen for støtte og hold gjerne pusten når du tar bildet. Jo mindre lys du har tilgjengelig, jo viktigere er ro. Fotografen nevnte at man maksimalt kan stå stille et femtedels sekund, så et stativ kan være lurt.
7. Tør å bruke et mer manuelt program enn Auto. Sett deg inn i hvilken blenderåpning du liker til hvilket type objekt. Lavt tall, gir meget dosen bakgrunn og lite fokusområde, høyt tall gir full fokus i hele bildet, men gir mindre interesse og prioritet. Jeg bruker feks 4-7 på planteportretter av vanlig størrelse blomster.
8. Finn et favorittmotiv og ta bilder av det hele året. Se hvordan lyset endrer seg i forskjellige årstider og tider på døgnet.
9. Tør å bruke svart hvitt funksjonen i bilderedigeringsprogrammet når du kommer hjem. Lys er venn, farger kan være fiender. Personlig sliter jeg litt bilderedigering for svart hvitt, men det kommer sikkert med litt øving.
10. Japan Foto er helt greit sted å fremkalle bilder for vegg. For bilder som disse er det smart å ha en tynn sort ramme og med et godt passepartout.  Helst ett som har en noe breder ramme nederst. Dette gir en bedre ro i bildet.

Lek med kameraet og prøve prøve prøve
Jeg kan virkelig anbefale en tur til Verdens ende uansett vær.
Det er en hyggelig restaurant der som serverer god mat og det er utrolig flotte motiver hele veien rundt.

Se alle bildene her >

8 kommentarer:

hagen vår sa...

Hei Lin! Utrolig viktige opplysninger. Har lest dem flere ganger. Har ikke kameraet her så jeg får ikke sjekka ut punkt 7 og skjønner det ikke helt, men til helga. Veldig spennende komposisjoner du har tatt.
Japan Foto har vi brukt til å lage kalendere fra hagen. Store fine bilder. I januar har de 30-50% avslag. Anne

hagen vår sa...

Hei igjen! Glemte å si det viktigste. Vakre blåtoner. Savner å se sjøen.

Inger Marie sa...

Så artig med fotokurs!
Og fantastiske bilder du har tatt!!!
Gøy å leke seg med kamera..og våge er vel et stikkord:)
Fin kveld til deg:)

Lin sa...

Anne: Jeg tenkte kanskje å lage et innlegg om blenderåpning og hvilke dybdeskarpheter man får som resultat. Det viktigste tror jeg er å være litt bestemt med seg selv, sette seg noen mål og sette av feks 30 minutter til å jobbe med kameraet. Også rett inn å se på dem på PCen mens man ennå husker hva man gjorde. :)

Inger Marie:
Ja veldig viktig å tørre å stille inn. Alle kameraer har en "nullstill" funksjon i menyen slik at dersom man roter til instillingene kan man bare resette dem enkelt før neste runde :)

Takk for koselige kommentarer! Dere skulle virkelig ha vært der!

Maria sa...

Flott oppsummering, Lin! jeg gleder meg til instruksjon i nye Englandshaver. Snart!

Lin sa...

ehhh Vi får nå se på det! Intstruksjonen mener jeg. Pleier å bli mer åhhhh se på den, åhhh se på denne, åhhh denne var mye finere! Og slik løper jeg rundt med hodet 49 cm over bakken. :/

Liv i Hagen sa...

Fantasisk fine bilder og gode tips. Jeg har fått ei ny macrolinse i dag, og gleder meg til å eksprimentere. Hilsen fra Liv

Lin sa...

Åhhh så stas Liv. Du kommer til å kose deg!
Håper du får godt vær og lite vind de neste dagene.
Foreløpig er jo blomstene så små at man ikke trenger stativ. Man må nesten ha med spade å grave kameraet ned foran blomsten ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...