Å kjøre (og leie) bil i England - de første turene



Å kjøre bil i England er noe mange frykter, men det er lettere enn hva de fleste tror. Man er superkonsentrert og veldig redd for å gjøre feil, så så lenge man gjør rolige bevegelser går det hele veldig fint.
Briter er høflige sjåfører og er vant til vimsete sjåfører utenlandsfra. Smil og vink til de som utsettes for småfeil rundt deg så blir alle glad!

I denne posten har jeg skrevet ned alle mine tips om bilkjøring i England og alt som hører til.
Jeg har kjørt bil i England i sirka en 5 års periode (ca 15 ferier) og blir stadig bedre og bedre. Allerede etter noen få timer bak rattet føler du deg langt mer trygg!

Viktig huskeregel (samme for både Norge og England)
Hver gang du kjører inn på en ny vei, tenk:
"Jeg skal sitte nærmest midten av veien"
Det fungerer hver gang og også når du kommer hjem, for ja... det blir litt fintenking de første turene hjemme også.

Hva er anderledes? 
Man sitter på feile side side av bilen på feel side av veien. Girspaken er fortsatt midt i bilen, altså på din andre side.

De bruker miles per hour, som er forskjellig fra km/t. Følg med på skilt og dahsbord så går det lett.

Det viktigste når man kjører i England er å se motsatt vei i rundkjøringer. Du må se om det er klart fra høyre (ikke venstre)
Det er ikke uvanlig med store rundkjøringer og med lyskryss inni. Kjør sakte og gi tydelige tegn de første gangene så avpasser de rundt deg til din fart.

Første gang er man kanskje litt usikker på hvilken motorveifil som er den sakte og det er altså den langs veigrøfta.
Det er som regel 3-4 filer i hver kjøreretning i skjørtet rundt London, og folk kjører fort. Det er vanlig å flytte seg ett hakk til venstre om noen kommer fort bakfra også i nest raskeste fil.

Folk er generelt høfligere på veien og fletter deg mer enn gjerne inn og overser feil mer enn i de fleste andre land jeg har kjørt. Vis samme høflighet tilbake!
Dog finnes det noen få bøller alle steder ;)

På mellomstore veier på landsbygda er fartsgrensen ofte opp mot 110 km/t. Dette er jo selvsagt bare ett øvre forslag, men jeg vil anbefale å holde lavere fart du er trygg i, og heller slippe folk som kjenner veien forbi ved anledning.  Selv uten autovern i midten og lys langs veien er farten alltid endel høyere enn hjemme.

Trafikkamera med tilbud om bot
Det er like poppis med fartsbøter i England som i Norge. De har et lite hvitt kvadratisk skilt med et kamera på. Ofte er boksene snitthastighet.
Siden den er veldig høy i utgangspunktet kan det være at du aldri er i faresonen, men vær obs. Det står gjerne også et hvitt skilt der det står Average Speed check.
Veiarbeider er ingen hindring og de måler der også på den lave nedsatte farten.
Her ser du typisk snittfartmålere, de svarte boksene. Ser du det lille skiltet i midten av stativet? Jeg har lånt dette bildet fra the Examiner.
Medpassasjerer
Det å ha med norske medpassasjerer er ofte god hjelp. Dog er det slik at de snakker en masse, peker på pene ting, hviner når de tror du snitter grøfta osv. De første turene er det greit å si ifra at folk er litt stille, særlig når navigatoren snakker slik at du hører hvor du skal. Be gjerne om hjelp i kryss og rundkjøringer slik at de ser på kartet og du lytter til navigatordamen sin stemme.
Jo flere passasjerer jo mer forstyrrelser bør du regne med.

De vanligste nybegynnerfeil
Ikke ser til høyre i rundkjøringer
Kjører på høyre side etter å ha kjørt inn på en ny vei eller ut fra parkering
Glemmer venstrekjøring inne på parkeringsplasser
Kjører på venstre side hjemme i Norge
Feilberegner avstand til veiskulder og midtrabatter og får merker i aluminiumsfelgene
Glemmer å slå på kjørelys i skumring

Jeg har testet ut dem alle (kremt... *flau*)

Full konsentrasjon :)
 Leie bil
Å leie bil i England er ganske enkelt om du forholder deg til et par uskrevne regler.
1. Lei av et stort kjent firma som feks Hertz, Europcar eller Avis. De er litt dyrere ved første titt, men det er verdt det i form av færre utgifter underveis samt ingen liten skummel skrift bakpå skjemaet. Mange av de mindre ligger også plassert langt unna flyplassen og du må oftere busse til og fra bilen.
2. Bestill full forsikring, særlig om det er mange i bilen (lett å bli forstyrret). Med full forsikring er det som regel ingen egenandel...
3. Om du leier av en agent, ikke book forsikring av agenten, kun av utleier, er du usikker så venter du til du ankommer utleieren med å kjøpe.

Er du ikke medlem koster det ekstra dersom flere enn en person skal kjøre bilen. Ofte følger ekstra sjåfør med om man melder seg inn i feks Hertz Gold club. Medlemskap er gratis hos alle.

Om du har planer om leie flere ganger i fremtiden, ta deg tid til å melde deg inn i deres "medlemsklubber". Da får du oftere bedre bil enn du har booket og det er stor sjans for at bilen står klar og alle papirer er utfylt ferdig slik at du slipper å stå i kø.

Prisene for bil bør ganges med tre. Om leiebilen koster 550,- NOK for 2 dager, koster forsikringen omtrent det samme og bensinen som regel det samme. Ergo en leiebil til 550,- kommer på 1650,-  sirkus totalt til sist.

(til Sammenligning er tog endel dyrere i England enn i Norge og en strekning feks på 1 time koster fort 150 - 300 kroner pr pers)


Valg av bil
Det er store prisforskjeller i stor og liten bil. Det er også stor forskjell på automatgir og ikke. Tenk på dette før du leier:
1. Du må ha plass til alle kofferter baki (det står oppgitt hvor mange kofferter de forskjellige bilene tar)
2. Den første gangen betaler du for automatgir... det er verdt det (girspaken er jo også på feil side)! Siden kan du hoppe ned til manuell.
3. Ha navigasjon enten ved leie eller på mobilen din (se eget punkt under)
4. De minste bilene (særlig mini og fiat) er veldig vinglete i stor fart på motorvei, skal du kjøre til Cornwall eller ett annet sted langt unna med mye høy fart, bør du velge en litt større bil ala Ford Focus.

Rushtrafikken rundt London er tung og det er lass av veiarbeider. Ha gjerne på lokal radio og for å få med deg de siste forsinkelser. Sett av GOD tid når du skal tilbake til flyplassen siste feriedag. Har du full forsikring tar det 1 minutt å levere bilen.

Skal du låne bil av en privatperson, sjekk først hva slags forsikring han har og om den dekker deg som sjåfør!


Navigasjon
De første gangene (jeg alltid) trenger du navigasjonshjelp. Mange liker oversikten med papirkart og du må gjerne ha dette med i tillegg, men ha digital navigasjonssystem på plass.
Google har jo navigasjon gratis i sin google maps på de fleste telefoner, men denne bruker internett hele tiden og er svært dyr i bruk i england (Roaming)
For å få et navigasjonssystem som er gratis i bruk kan du enten bruke det som kommer med leiebilen eller ha med selv. For det som er i leiebilen, sett av noen minutter til å lære deg det med en av de ansatte i utleiefirmaet og få dem til å vise deg hvordan man legger inn første reisemål.
På mobiltelefoner kan du kjøpe et program (hjemme før du forlater Norge) som heter TomTom. Dette koster 500 på Apple telefoner og 280 på Android telefoner (i skrivende stund, des 2014).
Man kan også kjøpe en ferdig skjerm til å feste til frontruta i bilen på feks Elkjøp

Fordelen med å ha med egen er at du kan sitte i ro og mak hjemme å legge alle stedene du skal til som favoritter på enheten. Om ikke bør du ha alle adresse med deg hjemmefra med fullt postnummer.

Navigasjon trenger sikt mot himmelen så om du starter opp i et parkingshus bør du kjøre ut og vente et par minutter mens bilen finner ut hvor den er. Dette gjelder særlig om du har med hjemmefra. Den tror nok i utgangspunktet den er i Norge ennå. :)

Så det aller viktigste... du kommer til å ha dårlig tid når du skal tilbake til flyplassen, så allerede når du henter bilen den første feriedagen, så legger du inn en favoritt på utleieplassen. navigatoren har en egen favorittfunksjon der du kan velge å favoritte akkurat den posisjonen du befinner deg i nuh.

Jeg bruker ofte å la tomtom vise meg til nærmeste bensinstasjon, parkeringshus, restaurant osv. Alltid god hjelp å få!

Har du navigasjon på mobilen kan du som regel knytte denne opp med blåtann slik at du får både musikk og navigasjon fra mobilen i bilens høytaleranlegg.

Postnummer
Når du skal til en gitt adresse i England er dette veldig enkelt. Da veldig mange steder ikke har gatenavn har alle et utrolig detaljert postnummer som i de aller fleste tilfeller tar deg helt korrekt sted om du legger det inn på navigatoren.
Man går altså på navigatoren, velger naviger til..., taster inn kun postnummeret og fiks ferdig!
Et postnummer består av bokstaver og tall og er 3-6 tegn. Feks West Dean Gardens = PO18 0QZ
Tallet 0 er smalere og slankere enn bokstaven O.

Bare en fil er også greit!

Kommentarer

Interessant å lese Lin, selvom jeg ikke har planer om å kjøre i England - eller har gjort det. Men hvem vet.... da vet jeg hvor jeg kan finne tips og eksperthjelp :-)
Lin sa…
Så bra Gyldenlakk!
Ja hvem vet... ;)
Åh vilka bra tips. Det här ska jag länka till, jag som inte kör bil själv. :)
Det var mange gode tips. Jeg ble faktisk fristet til å prøve en tur, men kanskje i passasjersetet først!
Lin sa…
Barabrittiskt:
Så fin blogg du har, den MÅ jeg jo bare følge!
Ja link gjerne hit! :)

Grønn fryd hos Monique:
Ja du burde prøve!
Det er faktisk ganske enkelt ut fra de fleste flyplasser. Mange filer i samme retning og mange andre biler å følge!
Kast deg ut i det!
Anonym sa…
Veldig mange bra tips her. Selv har jeg kjørt en del i England og ser særlig utfordringen med å holde seg til vensrre på P-plasser og lignende. Vi er ofte 4 venninner på tur, og bruker Motoring atlas.. vi har ment at gps er for pyser, men når vi får tidsnød, kommer mobilene til passasjerene på. Skal forsøke å installere Tom Tom på min tlf. til årets tur, for i år er jeg ikke sfjåfør...
Flott hageblogg du har. Har for det meste vært i hagene til slott og National Trust anlegg, glemmer aldri The rhododendron-walk i hagen på Lyme Park i juni, den sitter i kroppen ennå. Vh Astrid