Lins varige blondineprepp / Preparering av langrennski

Ja så skal jeg altså forsøke å beskrive hvordan jeg prepper mine ski. Dette er årets suksess prepp, og jeg noterer her så jeg har huskeliste neste år! :) Jeg går klassisk, men liker å skøyte litt innimella.
Jeg er altså ingen proff skiløper og overhode ingen proff prepper. Denne metoden funker for meg.
Sett av minst en time!

INTRO
Som i det meste annet; Riktig utstyr er halve jobben!!!
Denne preppen sitter leeeenge. Om man ikke trenger klister, tør jeg påstå at preppen tåler 2 skiturer i uken i 2 måneder, uten å gjøre annet enn å fylle på med dagens festevoks. Også får man supergli! :) MYE mindre slitsomt å gå på ski med god gli!
Om det er noe av utstyret her du ikke vet hva er, så har jeg lagt noen bilder nederst i posten.

1. RENS
Bruke Swix sitronrens, IKKE Rex (lukter sprit i huset i ei uke etterpå, og ikke noe bedre rens)
Skiene skal renses og bli helt tørre før videre behandling, men ikke la dem være tørre lenge. Da ødelegges sålen. Selv om skiene kun skal oppbevares skal de settes inn med noe så de ikke tørker ut.
Skal du ha av klister, så innvester i en pakke klisterskrubb. De er gull!

2. MERKE OG RUBBE FESTESONEN
Bruk en markeringsteip av den litt smalere typen, evt en tusj dersom du har hvite såler, jeg har sorte. Festesonen kan man finne ved å ha HELT rene ski, ha med en venn med et vanlig A4 ark. Stå på skiene med lik vekt på begge ski. Brett arket i to og før det under skiene. Der arket lugger foran og bak begynner og slutter festesonen. Man sier også at festesonen er ca 45-55 cm fra helen og fremover. Jeg pleier å kutte litt ned på den om det er spesielt kaldt ute.
Når du har merket festesonen drar du noen ganger over med 100-140 pussepapir. Det fra redskapsboden går fint! Du skal ikke pusse masse, bare rubbe opp slik at festevoksen fester seg.

3. GLIDER
Du trenger her en mus/smørejern/gammelt strykejern. Kjøp glider som passer, jeg synes CH4 er vanskelig å legge, så jeg unngår den og bruker heller den varmere. Som regel ender jeg opp med CH6 eller LF7. jeg tror de to siste er de vanligste å få i handelen. Legg glideren mot jernet i luften over skiene slik at det drypper ned på skiene i glisonen (IKKE i festesonen). Om det renner i stede for å dryppe, er jernet for varmt. Jernet skal ikke ryke i kontakt med glideren, da er det også for varmt.
Når hele festesonen er dråpete med glider, smører du disse ut med jernet, til du får en jevn flate. Prøv å få til noen hele drag på slutten, det gør siklingen lettere. Følg nøye med på jernet, ikke hold jernet stille, beveg det hele tiden.

4. SIKLING
Begynn med å fjerne glideren i grøfta i midt i skia. Jeg bruker den brune voksskrapen som følger med de fleste småpakker med smøring. Den har sånn avrundet ende som passer i grøfta. Grøta skal være fri hele skien ned.
Nå trenger man en sikling. Denne blir lett slu, og kan sharpes ved å gni endene stående på et 100 papir.
Sikling er grisete greier, og jeg pleier å gå ut å gjøre dette. Man bruker altså siklingen til å skrape av all overflødig glider. Den glideren som skal være i skien, ligger nå nedi sålen, og alt overflødig kan fjernes. Her også fint å få en jevn overflate, så bruk så lange drag som mulig.

Så kommer det morsomme, kostingen. Bruk en metallkost og dra seks lange drag over glisonen. Bruk så en syntetkost og dra seks lange drag i samme sonen.
Nå skal sonen være blank og jevn både å se på og ta på.
Nå kommer du helt sikkert til å gli forbi alle gutta i løypa :)

5. FESTEVOKS
Her liker jeg å bruke en rimelig smøring som heter Base Binder. Smører på et godt lag og smelter inn, og gjenntar en gang til. Så bruker jeg en grønn (lys om du har) og smelter denne inn også. Så nytt lag med grønn, men denne gangen korker jeg det ut med vanlig brun kork.

TADA!!!
Ferddi!

Ja altså helt til du skal ut å gå på ski. Da tar jeg med dagens voks avhengig av vær (pass på at den er varm og ikke frossen) og temp. Jeg smører da ut utenfor bilen der jeg skal gå. Det er pussig hvordan temperaturen endrer seg. Bare på noen tusen meter kan det være 3-5 grader forskjell. Jeg smører da to lag med dagens voks og korker ut med syntetkork eller naturkork. Jeg liker best syntetkork (grønn).

Jada alt dette utstyret koster jo litt, men det holder leeeeeenge. Mitt ustyr ble kjøpt inn i forrifjor og jeg går endel. Ikke noe av det er tomt eller ødelagt. Ønsker meg kanskje en ny sikling, ellers alt topp ennå.

Mine glidere. CH6 er vel favoritten. Iallefall med denne vintern vi har hatt i år.

Siklingen

Kosten som jeg koster med for å få perfekt glisone:

Min Base Binder som jeg smelter inn i rubbet festesone, 2 lag.

Dette er Lys grønn (V(R)20):

Om du er i tvil om min blondineprepp er noe for deg, kan du se preppefilmer på Swix School

Kommentarer

Eirik sa…
Det her hørtes jo slettes ikke vanskelig ut! Blir vel nødt til ta en tur ned i snekkerboden og gi skiene mine en omgang en av de nærmeste dagene...
Anonym sa…
Sukk... må vel ta vare på en lenke til denne posten. ;) Jeg er motvillig skigåer.
Henning sa…
Bra info! Tar notater... :))

Populære innlegg