8 tips - Hvordan spare matpenger med kjøkkenhage - parsell

Pizzasaus in the making!

Mat er blitt en dyrere vare det siste året. Opp til 16 prosent dyrere på 12 måneder. Dette gjør at vi endrer vaner. Vi kjøper annen mat til andre måltider og vi kjøper billigere alternativer/merker. Når vi velger billigere merker, kan det være at skagenrøra på butikken inneholder rekehaler fra kina og crabsticks fra Polen. Matvareprodusentene må være lure, og vi må følge med i timen. Vi vil jo fortsatt ha næringsrik mat! 
Den sunneste maten er den vi dyrker selv! 

Jeg har en parsell på 7x14 meter som jeg dyrker på og jeg har testet litt nye teknikker i år kontra tidligere år. 

Her er tips jeg har samlet mens jeg dyrker: 

1. LEGG OM KJØKKENET
For å få mye ut av kjøkkenhagen, så kan du ikke bare dyrke det du liker, du må også finne deg i å spise det som er modent akkurat nå. Dvs at selv om du har lyst på en enkel pastarett, så er det langt mer økonomisk å faktisk spise det som er klart fra hagen. Hagen må få styre hva du har til middag.
Dette krever litt lidenskap og fleksibilitet fra din side... 
For å ta den helt ut bør du dyrke det som i ditt klima gir deg mest avling, også lage retter ofte med disse. 
Gå i hagen på kvelden og planlegg middagen i morgen!

2. KOMPOST
Jord er dyrt. Kjøpejord er mange tilfeller ikke det beste å gro i. Så ved å kompostere mat på den ene eller andre måten, så kan du bygge god jord. God jord gir god avling. Veldig god jord, gir bedre avling osv. Det er ikke grønnsakene du gjødsler, det er jorda. 
Av komposteringer kan du velge mellom Kaldkompost, varmkompost, bokashi, hugelbedd, markdekke og mange andre teknikker for å omgjøre avfall fra hage og kjøkken til jord.

3. HØST NÅR DU TRENGER DET
Høst ofte. De fleste grønnsaker holder bedre i hagen enn i kjøleskapet. Må de opp så må de opp, men de fleste kan vente litt til. 
Kan de ikke vente, så blir det gryte eller curry her i huset. Alt blir godt i curry! ;) 

DYRK FLERE SESONGER
4. TIDLIG VÅR: Som ett tillegg til avling til vanlig tid, begynn tidlig med å ha mellomsmå planter som er litt herdige klare til utplanting i slutten av april/begynnelsen av mai og dekk over med duk. De fleste gartnerier selger jo også småplanter tidlig og de er fortsatt rimeligere enn på Rema. Er det meldt frost, kan du legge to lag duk eller nattdekke med noe tykkere for en natt. Dette vil gi deg en langt tidligere avling FØR hovedavlingen din. 

5. SEN HØST
Mange grønnsaker er herdige utover senhøsten. Så du kan planlegge stor avling slik at du har gulrøtter, pastinakk, rødbeter, kålrot, kål, grønnkål, rosenkål, vårløk og purre i jorda ut til desember. 

Det er også mange sorter som kan såes i begynnelsen av august etter du har høstet og fått ledig plass. Dette gjelder feks salat, reddiker, pak choi, minigulrøtter og spinat. Spenn over fleeceduk og bli overrasket over hvor godt det gror selv på tampen av sesongen. 
Merk at det er flere typer dekke, insektsduk og fleece er to forskjellige. Den ene er kald, den andre varm!

BACKUP PLANTER
6. Om jorda er god kan du ha flere avlinger suksessivt etterhverandre. Når du høster en plante, sett ned en ny du har klar. 

7. OPPBEVARING
Søk opp oppbevaring av grønnsakene dine. Hvilken temperatur og fukt liker de for å lagres best mulig. Dette gjelder særlig røtter. Mange røtter holder kun en uke i kjøleskapet, men får de ligge i rett temperatur kan de holde til våren. 

8. HERMETISERING, FERMENTERING OG SYLTING
Å hermetisere er en glemt kunst. Om du søker på Youtube garden + canning vil du finne at de aller fleste grønnsaker kan syltes eller hermetiseres. Selv poteter og gulrøtter til feks gryte kan legges på glass og oppbevares til St hans. 
Sylting av agurk, rødbeter og rødløk er jo kjent for de fleste, men det er altså langt mer som kan syltes. 
Å fermentere grønnsaker som kål, gulrøtter og agurk er populært i Asia og har nå også kommet til Norge! Veldig spennende og vil få orden på mange kranglete mager. 


Parsellen i november!

Tidlig avling av pastinakk, daikon, gulrøtter og vårløk

Fermentert Daikon Kimchi fra parsellen



Aroniasaft og syltetøy!

Pizzasaus ferdig på glass

Pizzasaus in the making!

Tomater er ofte ferdig mange på en gang! Pastasaus på glass?

Egg og bacon med squash, løk og tomat fra hagen!

Pastinakk og gulerot... passer fint til pankotorsk med pastinakkpure og bakte grulerøtter!

Squash, grulerot, potet og pastinakk fra parsellen

Salatblader til wraps i november

Pak Choi i november



Ramen med hjemmedyrket pak choi, rød spisskål og vårløk

Kommentarer