mandag, mars 08, 2010

Planterom og plantelys


Planterommet mitt er i kjelleren på et murhus. Det er ikke mange ting som er fordel med murhus (brrrrrr), men planterom er fordel synes jeg. Det er utrolig stabil temperatur der. Jeg måler ofte tempen, og det går langt ut i april før gradestokken flytter seg fra pluss 15 grader. Og det er perfekt temp synes jeg!

Jeg har kjøpt GORM hyller på IKEA også montert lamper fra Biltema under. Biltemalampene (art nr 49-290) og er 66 cm lange og doble, dvs 2 lysrør i hver. Det fine med disse lampene er at de er vanntette. Dvs at om du søler vann slik som meg, så renner det noenganger litt ned fra hyllene over :)

Jeg hadde tenkt meg enkle, men så var de tomme for dem. Doble kostet 10 kroner mer. Lysrørene fulgte ikke med og kostet 19,- Lampene 159,- Ledning 99,- og støpselet hadde vi fra før.
Mannen min koblet alle lampene i serie, jeg ville nok helst hatt et støpsel pær lampe, men så var det visst enklere å koble i serie. Praktisk å ha handymann! :) Jeg klarte helt fint å montere og henge opp lampene selv, elektronikken overlot jeg til mannen min. :)

Nå etter et år med rommet, ser jeg at jeg nok skulle hatt flere hyller i forskjellige høyder. Hylleplater til Gorm koster jo ikkeno, så det er nok smart å ha flere. Jeg ville hatt ganske smalt øverst til små nyspirte småttiser, også en til nypriklede planter, også stooort til tomater, sukkererter og erteblomster. Nå stabler jeg plantene oppå bokser, kasser, syltetøyglass og annet tilgjengelig, for å få dem tett opptill lyset. Ikke en varig løsning. Men nå er jo ledningen kappet til og målt så det er ikke store flyttingen jeg kan utføre. Noen justeringer blir det dog til neste år.
Jeg har en liten benk nede i planterommet (Faktum skapseseksjon fra IKEA med skuffer og billigkroken benkeplate stablet opp på store grove hjul med brems)

På benken sår jeg frø i potter og putter pottene inn i brødposer (ikke frostede fryseposer). Som regel trenger de rundt 20 grader for å spire og de flytter derfor midlertidig inn i stuen i mobile kasser. Bør stå lyst, men ikke i direkte sol! Når det har spirt noen dager, og jeg tror at alle frø har spirt, flytter jeg dem ned i planterommet. Der får de pluss femten grader og lass med lys. Det er ikke nok lys i vinduskarmene ennå, men det hjelper da veldig på. I dag var det lyst til seks her hos oss!!!!!

I april pleier planterommet å være kav fullt så da begynner jeg å lage små bord foran alle vinduer og stable planter der. GJesterommet, kjellervndu, soveromsvindu, stuevindu osv. Jeg er heldig og ha en mann og en sønn som bare lar dette skje, og vi har gjerne nesten en meter høye tomtatplanter i stuevinduene.

Jo lenger man venter før man setter dem ut, jo fortere blomstrer de. De fleste stagnerer noen uker etter utplanting. Jeg liker å vente til helgen rett før eller etter 17. mai avhenig av vær og vind.

7 kommentarer:

Signe sa...

Kjempeflott planterom du har. Blir nesten litt missunnelig jeg.

anne - moseplassen sa...

så kjekt å se planterommet ditt :) Kjempefint og ordnet :D

Anonym sa...

Så fint å få titte innom på planterommet ditt :o) Line

Mario`s Verden sa...

Flott planterom med orden . Du finner nok ut en løsning på lyshøyden i hyllene til neste sesong.
Tenker på noe jeg også , kansje en heisordning på armaturen

Lin sa...

Tusen takk for koselige kommentarer!!!

Ninni sa...

Så flott planterom du har! Den hyllen var virkelig fin med lys under hyllene. Plasseffektiv løsning :) Ikea har mye fint, go jeg ser at Biltema må være stedet for nye lystoffrør om man trenger det. Heldige du med handyman, jeg har ødelagt 3 lysstoffrør i kampen om å prøve å bytte...og ikke har jeg fått det til enda. Dermed begynner det å spøke for årets frøproduksjon.
Kos deg videre mot våren!

Mamma og mer sa...

Hei Lin,

Tusen takk for at vi fikk lov til å være med inn på planterommet ditt. Det inspirerer. Jeg likte særlig at du ga en detaljert oversikt over alle praktiske detaljer hva du har kjøpt hvor, høyder osv. Det er ikke så greit å vite hvordan man skal gå igang med denne typen prosjekt når man er helt fersk, og du viser god vei.

Jeg har lyst til a prøve meg på litt frøsåing i vår, men jeg vet ikke om jeg får gjort det like systematisk som deg med det første. Jeg skal uansett arkivere denne posten, og blir det ikke i år, så blir det forhåpentligvis til neste år.

Tusen takk!
Therese

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...