mandag, august 02, 2010

Ekte norsk høflighet og service

I England på bussen:

Sjåfør: Hello Love
Passasjer: Hello! Could I have a ticket for Guildford please?

Sjåfør: Sure… going home this early?
Passasjer: Yes, going home to meet the plummer
Sjåfør: I´ll need 2,50 please
Passasjer: Here you go (gir penger)

Sjåfør: Thanks Good luck with the plumming
Passasjer: Thank you!


I Hellas på restaurant:
Kelner: Hei, hvor er dere fra

Vi: Norge

Kelner: aaaahhhh Vikinger

Vi: hehe jaaa
Kelner: Veeeldig kaldt!
Vi: hehe jaaa veldig kaldt!

Kelneren tuller og tøyser med våre barn
Kelner: Her er mitt kort… bare ring meg om dere trenger noe. Min fetter er politi, min andre fetter kjører ambulanse. Uansett når på døgnet, jeg hjelper gjerne til om det er noe!!!


I Norge på Narvesen kiosk:
De ansatte står med ryggen til og skravler om ikkekioskrelaterte-ting.
Jeg: ehhhh Halloooo?
Ansatt: Ehh ja?
Jeg: En wiener i lompe

Ansatt: Tjueni
Jeg: Her
 (gir penger)
Ansatt:
Jeg: Hvor er pølsa

Ansatt: langt der borte
Jeg:

Jeg har aldri vært i USA, men mange sier at de har masse teite høflighetsfraser. "How are you", sier de, også mener de ikke så masse med det… ikke sånn egentlig.
Men hva er best?
At man ikke spør, eller at man spør, men ikke ønsker en laaang avliring av livets harde vei.

Etter å ha vært mye i England og en knall tur i Hellas nå nyss er jeg iallefall sikker. Vi nordmenn har MYE å lære av maaange andre land!!!

En gang vi var med en bekjent spanjol Daniel I Barcelona, ble jeg veldig nyskjerrig da kelner og Daniels skravlet en god stund. De snakket iallefall i 5 minutter. “Var han en venn av deg?” spurte jeg. “Nei” svarte Daniel, “jeg har aldri møtt ham før”. “Men hva snakket dere om da”, spurte jeg. “Nei sånn løst og fast, vanlige ting du vet”.
Men nei, jeg vet ikke.
Jeg aner ikke hvordan man snakker med villt fremmede om.
I heis og i Taxi, jeg er mutt som en østers, innspiserer mine sko og årnner med noe dyyyypt neddi veska. 

Vi nordmenn er håpløse!

Jeg synes vi skal ta et krafttak og ta oss skikkelig sammen! Se Rimidama inn i øynene og ønske henne en fin kveld. Hilse litt mer hjertlig på naboen. Glemme at konduktøren jobber for NSB, og heller se ham som en vanlig fyr.


Det handler om respekt synes jeg!
Hva synes du?6 kommentarer:

anne - moseplassen sa...

nja
Jeg veit ikke helt, jeg bodde et år i California for lenge siden. De er gode på smalltalk på et helt annet nivå, og de har flere fraser, men samtidig så var det som du sier tildels ganske så utenpå. Jeg liker at folk er hyggelig og høflige, og synes ofte jeg møtes av trivelige folk i Norge også, men det er jo klart mer av det på mindre steder enn i større byer/drabantbyer. Klart vi kan bli bedre vi normenn, men samtidig så har jeg litt sans for at jeg får være i fred også. Har vært på restaurant i utlandet hvor vi ikke fikk spist maten fordi kelnerene var så sabla skravlesjuke.

Jatakkmellomting?

solfrid sa...

Var i England ei uke nå nettopp - alle kalte oss "love" og var superhøflige og blide. USA har jeg aldri vært, så det aner jeg ikke, men tilreisende amerikanere er grådig høflige, litt i overkant. Heller en engelskmann.

Nordmenn tar kaka - vi er sure, uintresserte og grinete. Service er et fremmedord - vi har det alt for godt;(

Stein sa...

Jeg skjønner godt hva du mener, men er likevel blitt mer og mer glad i gamlelandet da. Jeg har også mange ganger opplevd å nesten være til bry når jeg kommer inn i en butikk i Norge, men samtidig opplever jeg en annen type service en ikke kan drømme om i mine to andre "hjemland"- Sverige og Spania; Reklamasjon. Der er vi Nordmenn uten tvil himmelhøyt best ;-) Ellers jobber jeg i et amerikansk firma og har nesten bare kolleger fra andre land. Jeg opplever mine amerikanske kolleger og venner som genuint interresserte, ikke bare overfladisk høflige som jeg også først hadde lett for å tenke om dem. Tror vi nordmenn både har noe å lære, men også å være stolt av. Og som Michael Jackson sa: "I´m starting with the man in the mirror to make that change ;-)
Ha en fin dag!

Lin sa...

Takk for kommentarer!! :)

Anonym sa...

Hei! Snublet innom dette innlegget i dag, og må bare si at det var utrolig bra skrevet! :D

Lin sa...

Tusen takk ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...