Hagedesignstudier - Eng


I hagesammenheng ønsker vi en lettstelt eng, gress strødd med vakre blomster og som er ett yndet gjemmested for dyr og innsekter.

I tettbygde strøk har ville planter mindre og mindre plass, og flere av dem står i fare for å bli helt eller delvis utryddet. En eng i hagen kan være ett perfekt habitat for lokale ville planter.

Dyr og innsekter vil elske en eng, og den vil fremstå som et trygt og strategisk godt gjemmested. De vil samtidig holde hagen ship shape, og relativt fri for skadedyr. De hjelper også gjerne til med pollinering.

Eng er langt mer lettstelt enn en plen, men bør være like mye arbeidskrevende å etablere.

Det er svært populært å dyrke frem lokale villblomster. Pass bare på at de ikke vokser fort, og tar mat, sol og vann fra de andre plantene i engen.
Noen planter liker en åpen solrik plass (Valmuer, Gulmaure), andre mer utsatte steder (Soldanella montana, Alpesøte - Gentiana acaulis) og andre liker fuktige områder (Mjødurt - Filipendula ulmaria)

Enger er ofte på sitt vakreste sen vår, tidlig sommer, men man kan fint få til vakker eng hele vekstsesongen fra tidlig om våren med løk som Snøklokker eller små Påskeliljer (pseudonarcissus). Om du har løvtrær over engen bør du satse på en tidlig vårblomstring, da bladene som kommer på senere i sesongen vil frata engen mye lys resten av sesongen.

Etablering av eng:
Eng bør aller helst etableres i næringsfattig jord.
Gress som ulike typer Kvein (Agrostis) og Svingel (Festuca) egner seg spesielt godt til eng da de vokser forsiktig og kontrollert, og vil ikke bre seg og ut og stjele plass, lys og næring fra blomstene. 
Dersom man etablerer eng i næringsrik jord vil alt vokse veldig fort, gresset vil bli høyt og vil ta over. Sandjord er ideell jordsmonn for eng, men det meste vil fungere.

Området må være fritt for ugress og særlig staudeugress som Høymol (Rumex) .
Å sikre ett ugressfritt såbedd er ennå viktigere ved etablering av eng, enn ved etablering av plen fordi eng jo ikke klippes jevnlig. Mange ugress faller fra om de klippes jevnlig.
Man kan velge å kjøpe Eng på rull (slik som ferdigplen), så med ferdig Engblanding eller blande din egen. Som med plen er det første alternativet langt dyrere, men raskere etablering.

Kultiver (vend og rak med rive) området til du har en god overflate å så i, med max 2 cm store partikler. Tråkk eller rull område slik som ved etablering plen og rull ut eller så frøene tidlig høst eller sen vår. Følg anvisning på pakken eller bruk 4g/m2

Klipping
Engen skal klippes. Dette gjøres som regel en til to ganger i året avhengig av hvor høy men ønsker engen. Klippingen skjer normalt etter blomstring på våren eller sommeren.
Det første året bør ikke engen bli høyere enn 5-8 cm. Den bør holdes lav ved klipping, og avklippet fjernes for å forhindre at området får næring. Luk ut staudeugress underveis. Det bør ikke forvente blomster det første året. 
De neste årene bør vårblomstrende enger klippes ned til 8 cm etter første blomstring og etter de har sluppet sine frø. Klipp så ned hver 3 uke, eller en hovedklipp tidlig på sommern.
Sommerblomstrende enger kan klippes om våren frem til sen vår, for så å ikke klippes før sen høst etter frøkasting. 
Husk å fjerne avklippet hver gang.

Planter som egner seg for eng
Ved planlegging velger man om vil ha blomstring om våren, om sommeren eller hele sesongen. Du kan også bruke løk som tåler litt konkurranse.
For eksempel:
Løk i gress: Snøklokker - Galanthus, Perleblomst - Muscari, Narcisser og Scilla
Løk til under trær: Vinterblomst - Eranthis, Arum, Tulipa og Trillium
Planter for villeng: Kornvalmue - Papaver rhoeas, Revebjelle - Digitalis purpurea, Oregano - Origanum vulgare, Bekkeblom - Caltha palustris, Primula verdis, Sverdlilje - Iris pseudocorus, Blåstjerne - Scilla verna.








Kommentarer

kjempespennende med eng Line :)
Jeg forstår det som at du er fornøyd med kurset ditt? At du lærer lure ting på en god måte?
Lin sa…
Jeg er kjempefornøyd Anne!
Selv om jeg er treeeeg er det ikke noe masing fra skolen, bare lette hint om at tiden går :)
Skulle selvsagt MYE heller ha vært "on site" på skolen, men det går jo ikke.
:)
så fint da at de hinter litt, at du ikke blir forlatt for egen maskin :)

Jeg vurderer jo som sagt å ta meg en eller annen variant av et slikt kurs etterhvert, da er det gull med dine erfaringer her :)
(men jeg merker at jeg ikke er så keeen på å lære å lage gress og eng, så det kan nok være at jeg skal finne meg ett annet kurs enn akkurat det du tar, men de rommer vel mye ulikt disse kursa)
Lin sa…
Jah det kan nok være at dette kurset egner seg for de som ønsker hele hageverdenen i puggeform.
Man begynner som kjent med historie og plantefinnere, så anatomi, latinske og engelske navn, fotosyntese på engelsk, også sakte men sikkert gjennom grønnsaker, frukt, gress, plen, eng, busker, trær og alle typer blomster og planter FØR man kommer til designdelen av kurset, som jo lokker mest! For ikke å snakke om krav til mye håndtegninger. :)

Det fine er vel at jeg føler at å få disse tingene inn med t-skje og repetert (jeg er agronom av utdannelse) leder fint opp til designbiten. For meg som er ganske rookie på haging så får jeg her litt grunnleggende hagekunnskap.

Og om IT-bransjen svikter meg, så er det kanskje litt lettere å få en grøntrelatert jobb ;)
...kanskje!

Som sagt... det jeg liker best er muligheten til å sertifisere seg i RHS systemet.
hmmm.
Jeg prøvde meg på botanikk når jeg bodde i USA. Det slutta jeg kjapt med, blæ! Det er grenser for hvor mye jeg ville vite om plantenes kjønnsorgan, og det på både engelsk, vitenskaplig og norsk (det siste måtte jeg jo finne ut av selv da)

Jeg får se hva jeg lander på en gang i tiden. Det blir ikke dette kurset, det er helt sikker. Men jeg synes som sagt det er kongekult å kunne følge deg og dine erfaringer :)

hehe, ble mye kommentering i dag...
Lin sa…
Jeg har plutselig fått et hode som virker (første gang på 20 år) så jeg digger å få grave meg litt ned i detaljene.

Jeg leser meg rolig igjennom temaene og deler her en gang i blandt da jeg husker det bedre om jeg oversetter til norsk og skriver det ned.

Setter veldig pris på kommentering Anne!!! :)