Hvilken lusespray til planterommet?

Egentlig så er jeg veldig grønn. Jeg har dyrket økologisk (sett bort fra grønnsåpe-rødsprit-bakepulver-olivenolje-zalo-hvitløksmiksen jeg har brukt på lus ute og inne) i flere år. I fjor mistet jeg ett lass (ca 150 småplanter) på planterommet, så nå skal jeg spraye gift i vilden sky på planterommet. Ute har jeg venner som biatår, så der skal ikke sprayen få sette sine ben. Dette er en test! Skal prøve i år, og om jeg får like mye lus, går jeg tilbake til mixen min.

MEN hvilken spray er best????

Jeg sto foran utvalget på plantasjen og ble ikke særlig klok.

Noen som kan hjelpe meg med hvilken av disse jeg bør velge og hvordan/når begynner jeg med sprayingen?

1. Vadheim





2. Decis





3. Calypso





4. Innsektssåpe




Denne sprayen er altså tenkt i et planterom på 4 kvm med mye ekstra belysning i form av armatur. Vinduet kan åpnes, men ikke stå oppe hele tiden. Det er lite naturlig lys i rommet. Kjelleren er nok middels fuktig.

De er søren ikke billige disse sprayene. De ligger fra 199,- og oppover!

.

Kommentarer

Fies notiser sa…
Jeg har ingen råd, men håper andre har, sånn at du slipper å bruke giftstoffene i det hele tatt!
Hos meg har imidlertid ulumskheter en tendens til å dukke opp når det blir for mye, for tett, det samme hele tiden og sånt. Det har alltid hjulpet å røske opp i stasen, flytte rundt, kaste alt sykt og vaske omgivelsene grundig.
Lykke til :-)
Mari Anne sa…
Jeg har falt så dypt at jeg tror ikke det er mulig å ale opp planter under de forhold vi kan tilby, uten å bekjempe skadedyr med gift.

Når det er sagt, gjør jeg alt som står i min makt til å bruke så lite som mulig.

Jeg bruker Provado (Bayer) på første lus jeg ser. Kun den angrepne planta får en liten dusj. Siden provado er systemisk tas giften opp i planta og alle lus som skulle være der vil dø.

Jeg har forsøkt med diverse olje/sprit/zalo løsninger, men da er du avhengig av at spruten treffer dyret du skal bekjempe. Dessuten må behandlingen gjentaes etter at eggene (som ikke skades) har klekket, men før de nye dyra blir kjønnsmodne. Det betyr at du må vite hvem du sloss mot og kjenne livssyklusen deres. Det er mye styr og jeg mistet mange planter fordi de ikke tålte all såpevasken. Denne vinteren har jeg sprayet tre planter en gang hver. Det har jeg valgt å kalle akseptabelt.
Lin sa…
Tusen takk!

Åhhh det var godt å høre at det ikke bare er meg...

Jeg er altså helt pro å skippe sprøytemidler ute, der er det jo tross alt naturlige fiender, og jeg har hyret inn en gjeng meiser til oppgaven. Dog nekter de plent å være i planterommet. På loftet er det åpenbart helt topp å være... særinger altså!

Så da stikker jeg å kjøper Provado!
Jeg trenger å være klar. Jeg har 70-100 småplanter snart klare for prikling der nede. I år er målet å ikke miste mer enn 20 planter!
Anonym sa…
Jeg bruker decis eller provado på inneplantene - og også av og til sånne plantepinner for å stikke i jorda. Når jeg tar inn planter om høsten gir jeg dem maurkverk (for å ta større blindpasasjerer), plant pin (for langvarig behandling av gjenstridige overlevere/egg) og en god dusj (mot alle levende uhumskheter). Med en slik strategi + vask av planterommet mellom hver sesong holder det seg faktisk utøyfritt.

Ute - der bruker jeg kun blåmeis og fingrene. På den måten håper jeg at det blir balanse i sakene.
Anonym sa…
Glemte å skrive at som regel klarer det seg med den ene omgangen med gift. Eller en runde til om jeg får et lusangrep. Så jeg tror det er riktig å stoppe utøyet på dørstokken, ikke forsøke å ta det seinere. Jeg finner iallfall at jeg bruker mindre gift totalt på den måten. (Jeg pleier å klippen ned plantene ganske mye samtidig som jeg tar dem inn også.)
Lin sa…
Tusen takk for mange gode forslag smgj!
Jeg har faktisk ikke vasket vegger og tak og hyller skikkelig. Gulvet og arbeidsområdet tar vaskedamen hver 14. dag. Jeg skal ta en sjau når alle plantene vel er ute!