Den lystige Amerikaneren med Italienske aner Mario Batali er veldig populær i USA.
Siden jeg om dagen er veeeeldig matlei og siden jeg snart skal til Italia og elsker maten derfra, har jeg blitt anbefalt en ny iphone ipad app. Den heter Mario Batali Cooks og er virkelig molto bene!
Jeg foretrekker faktisk denne foran allerede store favoritt Jamie Oliver sine to apper. :)
I Mario sin app får man videos der mannen lager over 60 italienske relativt enkle retter, maaange teknikk videoer samt også mange tips om råvarer og matshopping. Gosh så sulten jeg ble etter første titt.
Ulempen er at appen koster rundt 50,- men det er den søren verdt!
Oppskriftene er på engelsk, og man må nok oversette litt selv, men om man ser på videoen som hører til så får man et ganske godt inntrykk av hva man kan slumpe og hva man bør måle litt mer detaljert. Jeg bruker google.no til å oversetter feks "5 ounces =" også gjør google oversetter jobben for deg. Dette funker med alt av konvertering både lengde, vekt, volum og valuta :) Google er digg!
Mario snakker tidvis litt italienske fraser innimellom og jeg må si jeg er helt betatt, både av maten, språket, enkeltheten i rettene og den smittende energien til denne ernergiske mannen!!
Det blir nok MYE italiensk fremover her!
Her ser du et kort intervju av ham om pasta:
Jeg slenger også her med en av hans nydelige oppskrifter!
Spaghetti alla Carbonara / Spaghetti in the Style of the Coal Delivery Guy's Wife
Serves: 4-6
1 pound spaghetti
5 ounces sliced pancetta, (about 8 slices)
3 tablespoons extra-virgin olive oil
9 large eggs (6 whole eggs, plus 3 separated)
1 cup freshly grated Pecorino Romano, plus more for serving
1 cup freshly grated Parmigiano Reggiano, plus extra for serving
Kosher salt, to taste
2 tablespoons freshly ground black pepper, plus more to taste
1) Bring 6 quarts of water to a boil in a large pot and add 3 tablespoons kosher salt. Drop the pasta into the boiling water.
2) Slice pancetta in to 1 inch strips. In sauté pan with extra-virgin olive oil, place pancetta and cook over medium-high heat until the pancetta has rendered some of its fat and is lightly browned.
3) Crack 6 eggs into large serving bowl. Separate 3 eggs, adding the whites to the 6 cracked whole eggs. Set aside the yolks in their shells on a bed of salt.
4) Whisk the eggs well. Add the grated Pecorino Romano and whisk together.
5) Stir pancetta and add small ladle of pasta water to slow down the cooking. Allow pancetta to cool for a minute and add another small ladle of pasta water.
6) Take a ladle of beaten eggs and stir it into the pan with the pancetta and pasta water. Working quickly, stir the egg pancetta mixture and as soon as the eggs start to thicken and set just slightly, add them to the rest of the room temperature beaten egg mixture. Whisk furiously for 30 seconds to combine the two mixtures.
7) When pasta is al dente, drain the pasta (reserving the pasta water). Add the pasta to the egg mixture, stirring and tossing well to coat approx 30 seconds. Stir in the Parmigiano Reggiano and mix well again. Add the pepper and stir along with another ladle of pasta water to loosen the sauce a bit and further cook the eggs.
8) Gently drop the 3 egg yolks into pasta. Add more of the grated cheeses and pepper on top. Bring the dish to the table. Just before serving, stir the yolks into the pasta so they will cook. Serve the pasta and finish with grated Parmigiano Reggiano and pepper.
Ikke noe mer Toro her på en stund nå! :)
Siden jeg om dagen er veeeeldig matlei og siden jeg snart skal til Italia og elsker maten derfra, har jeg blitt anbefalt en ny iphone ipad app. Den heter Mario Batali Cooks og er virkelig molto bene!
Jeg foretrekker faktisk denne foran allerede store favoritt Jamie Oliver sine to apper. :)
I Mario sin app får man videos der mannen lager over 60 italienske relativt enkle retter, maaange teknikk videoer samt også mange tips om råvarer og matshopping. Gosh så sulten jeg ble etter første titt.
Ulempen er at appen koster rundt 50,- men det er den søren verdt!
Oppskriftene er på engelsk, og man må nok oversette litt selv, men om man ser på videoen som hører til så får man et ganske godt inntrykk av hva man kan slumpe og hva man bør måle litt mer detaljert. Jeg bruker google.no til å oversetter feks "5 ounces =" også gjør google oversetter jobben for deg. Dette funker med alt av konvertering både lengde, vekt, volum og valuta :) Google er digg!
Mario snakker tidvis litt italienske fraser innimellom og jeg må si jeg er helt betatt, både av maten, språket, enkeltheten i rettene og den smittende energien til denne ernergiske mannen!!
Det blir nok MYE italiensk fremover her!
Her ser du et kort intervju av ham om pasta:
Jeg slenger også her med en av hans nydelige oppskrifter!
Spaghetti alla Carbonara / Spaghetti in the Style of the Coal Delivery Guy's Wife
Serves: 4-6
1 pound spaghetti
5 ounces sliced pancetta, (about 8 slices)
3 tablespoons extra-virgin olive oil
9 large eggs (6 whole eggs, plus 3 separated)
1 cup freshly grated Pecorino Romano, plus more for serving
1 cup freshly grated Parmigiano Reggiano, plus extra for serving
Kosher salt, to taste
2 tablespoons freshly ground black pepper, plus more to taste
1) Bring 6 quarts of water to a boil in a large pot and add 3 tablespoons kosher salt. Drop the pasta into the boiling water.
2) Slice pancetta in to 1 inch strips. In sauté pan with extra-virgin olive oil, place pancetta and cook over medium-high heat until the pancetta has rendered some of its fat and is lightly browned.
3) Crack 6 eggs into large serving bowl. Separate 3 eggs, adding the whites to the 6 cracked whole eggs. Set aside the yolks in their shells on a bed of salt.
4) Whisk the eggs well. Add the grated Pecorino Romano and whisk together.
5) Stir pancetta and add small ladle of pasta water to slow down the cooking. Allow pancetta to cool for a minute and add another small ladle of pasta water.
6) Take a ladle of beaten eggs and stir it into the pan with the pancetta and pasta water. Working quickly, stir the egg pancetta mixture and as soon as the eggs start to thicken and set just slightly, add them to the rest of the room temperature beaten egg mixture. Whisk furiously for 30 seconds to combine the two mixtures.
7) When pasta is al dente, drain the pasta (reserving the pasta water). Add the pasta to the egg mixture, stirring and tossing well to coat approx 30 seconds. Stir in the Parmigiano Reggiano and mix well again. Add the pepper and stir along with another ladle of pasta water to loosen the sauce a bit and further cook the eggs.
8) Gently drop the 3 egg yolks into pasta. Add more of the grated cheeses and pepper on top. Bring the dish to the table. Just before serving, stir the yolks into the pasta so they will cook. Serve the pasta and finish with grated Parmigiano Reggiano and pepper.
Ikke noe mer Toro her på en stund nå! :)
Kommentarer
mi piace curiosare nei vari blog di cucina anche di altre nazioni! Complimenti per questa "carbonara"!
Mi sono uniya ai tuoi "medlemmer" e se ti fa piacere ti aspetto nel mio blog lericettediziabianca.blogspot.com
A presto!
bianca