Hekkelegging - Hedgelaying

Den første gangen jeg fikk vite om denne teknikken var for noen måneder siden når jeg så Carol Klein sin Cottage Garden serie. Hun fikk inn en ekspert i sin hage som la hekken mellom hennes hage og et jorde.
Jeg synes det var en snedig teknikk da den både kan fikse en hekk som er skranten nedentil og en hekk som trenger å tykkes opp litt.

Stor var derfor begeistringen da jeg tilfeldigvis gikk forbi en slik lagt hekk i England. (se bilder under filmen)

Teknikken er fra 1800 tallet, og det finnes mange varianter pr fylke ala bunad i Norge ;)
I England har de hekker mellom alle jorder. Dette har følgende fordeler:
* Tiltrekke wildlife (småfugler, innsekter, mus og andre "good guys)
* Holde ute/inne kuer, sauer, hester osv
* Gjøre jordene lunere og kanskje også varmere. Dempe vind.

Prinsippene med legging av hekk dreier seg om at vann og næringstoffer i trær og planter fraktes oppover rett under barken, og ikke i mitten slik jeg ville laget det (om jeg var skaperen) (sorry mangel på begreper her, jeg studerer på engelsk og alle kaller vannet med næringstoffer "Sap").
Dette gjør at dersom du kapper av en gren 9/10 deler igjennom, så vil dette være tilstrekklig for vann og næring til å fraktes fra røttene og ut til resten av planten.
Det er forskjellig hvor skrått snittet kan være, og hvor mye som kan kappes igjennom pr busktype, så dette er egentlig noe man bør ha forsket på eller gjort før.

Man planter altså herdige hekkeplanter som tiltrekker seg fugler og innsekter i korrekt avstand og lar dem vokse seg litt gode og store. Mellom trærne setter man ned stokker i ønsket maks hekkehøyde. Man hogger/sager så ett snitt 9/10 deler igjennom stammen til hekkeplantene og vikler/fletter dem ut og inn mellom stokker og planter. Det viktige er at hekkeplantene som er lagt ned, ikke er vannrett, men litt stigende slik at vann og næringstoffer fortsatt suges oppover. Voksehormoner på de lagte grenene vil sørge for at alle oppovervendte bladknopper/skudd vil skyte masse oppover. Disse skuddene blir grener som igjen kan legges og flettes.

Til sist har man en naturlig flott og tett hekk som ser ut som den har vært der bestandig og som beskytter både avlinger, småvilt, husdyr og hager!

Og jada jeg fikk VEEELDIG lyst på en her i hagen!
Sett på avstand!
Litt mer her:











Senere kommer det en hekkepost da jeg har tatt masse deilige bilder av flotte hekker på min vei!

.

Kommentarer

Lene sa…
Utrolig stilig hekk!
Skulle gjerne hjulpet noen med å gjøre dette så jeg hadde lært teknikken. Spennende.
Lin sa…
Smgj: Takk!

Lene: JEG OG!!!
KriKri sa…
Nydelige hekker - skulle ønske vi lagde slike i Norge!