Svartelistet og rødelistetede planter i Botanisk hage

Vennen min Jan Sølve har vært min guide i Botanisk hage Oslo i dag. De neste dagene vil det derfor sprute bilder fra dagens tur utover bloggen her. :) Det kommer en post om Hosta, en om stier og de store strukturelle linjene, en om pioner og litt generelle bilder. Som vanlig, mer bilder enn prosa :)

Over til denne postens tema.
Svartelistede planter er altså planter som sprer seg fra hager over i naturen og truer ville planter som vokser der.
Rødelistede er planter som er truet. De er klassifisert etter et internationalt system.
Botanisk hage har det siste året begynt en satsning på temaet og har tatt på seg oppgaven med å opplyse og jobbe for og mot disse plantene. Fint og nyttig synes jeg!
Men jeg fikk meg noen overaskelser...

Valerian på truet listen og Rosa rugosa på svartelisten? Og hvorfor er ikke Fagerfredløs på svartelisten? hmmmm
Om du ble litt nyskjerrig og skal innom Botanisk hage fikk jeg i dag omvisning ved innsjøen nedenfor fjellhagen samt langs hovedhuset og ikke minst i Yin Yang hjulet ved siden av Victoriahuset, så søk ut disse områdene.

Her er noen av dagens bilder fra svarte og røde listede planter.
Bakkekløver - Trifolium montanum

Vakre vakre Knollmjødurt



Eseltistel up close and personal

Sliter med lus virker det som!

Eseltistel en gang til!

Noen av våre naboer har en 50 meter lang Rugosa hekk og den er ufattelig vakker og dufter nydelig. Den er stramt klippet og virker helt harmløs. Men men...

Okai dah, denne kan jeg forstå!

Litt tekst, klikk gjerne på bildet for å få større versjon!


Yin Yang hjulet

Min eminente og kompetete guide!

Disse faaaarlige plantene har fått betongringer omgitt av en jernring rundt seg så de ikke skal kunne spre seg med røtter!
Veldig spennende kompetanse å få dette, men også litt trist med fiiiine gamle hageplanter som svartelistes synes jeg. Man skal angivelig unngå disse når man handler, men de er visst ikke forbudt. Jeg kommer nok ikke til å kjøpe Rosa Rugosa iallefall.

Kommentarer

Takk for nyttig og interessant informasjon! - og flotte bilder!!

Ha en fin dag!
Heleneklem
Mari Anne sa…
Jeg mener litt av hvert om den svartelista. Særlig etter at jeg fikk vite noe om hvordan den ble laget. Her handler det om forskere som ønsker mer penger til å forske på plantelivet ute på øyene i Oslofjorden. (Jeg har opplysningene fra en som var med i arbeidgruppa.) At Rosa rugosa og syriner kan være et problem der kan godt hende. Men begge plantene har veldig mange gode egenskaper og egner seg særdeles godt i privathager.
Unknown sa…
Lærerikt innlegg , men ikke helt enig i alt nei.
Men det er fine bilder du har tatt da ,ha enfin dag , Marit.
Anonym sa…
Enig med Mari Ann - den dagen veivesnet fjerner sine lupiner og sin rugosa blir det tomt i veikanten. Det er jo det eneste som trives med den saltingen man bruker om vintrene nå. Ingen av våre tradisjonelle engplanter tåler så mye salt. Så det er nok mer områdeendring enn fortrenging som er problemer mange steder.

Og så er det paradokset at de fleste innførte planter er potensielle problemer - bare de trives godt nok.

BTW - å sette lupiner og rugosa på den lista NÅ ... er virkelig å stenge stalldøra etter at hesten er borte.

Jeg har både rugosa og lupiner å kommer til å fortsette med det. MEN - jeg forsøker også å ta ansvar for at de ikke sprer seg. :)
Stein sa…
Hei Lin. Takk for nyttig blogginlegg, selv om jeg er enig med de øvrige svarene her. Jeg har heller ikke problemer med å plante lupiner og Rosa Rugosa i min hage. Etter blomstring fjerner jeg frøene fra lupinene. Da oppfører de seg eksemplarisk i fremtiden også ;-) Rugosa har ikke vært invasiv i min hage ennå, men i så fall kommer jeg til å omgi dem med fiberduk og bark, for disse buskene er så fine. Å utrydde dem fra norske hager og veikanter ville vært utrolig trist.
Tror heller vegvesenet bør se på måten de behandler veikantene rundt om i landet. Oversalting på grunn av piggdekkavgift er vel kanskje hovedfiende nummer én langs norske veier ;-)
Ha en riktig fin dag!

Mange hilsen Stein.
Lin sa…
Ja nei vi hagefolk kommer nok aldri til å bli enige med de som plasserer plantene i disse listene, særs ikke den sorte. Jeg tror vi alle dog er enige i at det er ikke i hager at disse problemene oppstår, det er der ute i naturen.

Jeg vil aller helst ikke hage på bekostning av naturen utenfor, så jeg planlegger å sjekke ut svartelisten og holde meg unna disse så godt jeg kan.

Det er mange vakre roser og lupiner som ikke er på listen, og jeg har ikke salteksponering i min hage.

Jeg er enig med Smgj i at det antakelig er en områdeendring på gang både her og der i vårt land og andres. Kanskje ikke bare områdeendring, men også miljøendring. Både i form av endring i klimaet, mer bilveier, forurensing, algebelegging av innsjøer og mange andre trusler.
Jeg er dog glad for at noen faktisk holder kontroll over utviklingen. Måtte dette arbeidet fortsette og forbedres for fremtiden!
:)