søndag, juni 05, 2011

Vårdag på Ramme Gård - Juni 2011 - Gode ideer å stjele

I går var jeg på Ramme!
Fine Sjøfn kom med bilen sin og kjørte oss ned til Vestby.
Det var nok mer folk der i går enn jeg noen gang har sett. Vi måtte parkere laaangt unna og det var litt biler over alt og vanskelig å navigere.

Plantene til salgs var litt utplukket når vi kom dit, men jeg fikk alikevel med meg noen godbiter mer om det i en annen post rett rundt hjørnet!

Nå må du sette deg godt til rette for her følger masse bilder fra gårdagen. Jeg har funnet endel smarte løsninger og håper du også finner noe innspirasjon til din hage:
Denne fontenen er så vakker. Den står ved siden av et lite vakkert gult hus i en frukthage!

Blå akeleier er noe av det vakreste!

Man må se både høyt og lavt for å få med seg alle gullkornene!

Masse blomstring i Magnoliadalen

Hosta er en utmerket kantplante, men man bør måle opp før man planter om man ikke har en naturlig kant å følge.

I hagedesign skal man alltid ha "focal points" (vet ikke hva det heter på norsk. Målet med Focal point er å trekke brukeren i en gitt retning, mot punktet. Dette er et veldig godt Focal point, særlig fordi det også begrenser sikten rundt slik at brukeren blir nyskjerrig og vil dit for å se hva som finnes om hjørnet.  Dobbel effekt, også gjør tulipanene også sin jobb! 

Denne "hekken" har jeg blogget om to ganger tidligere. Dette er altså et gjerde som står i sikk sakk oppover en laaang bakke. I denne er det flettet unge myke gullregn, og når gjerde en gang dør ned,  klarer Gullregnen jobben med å hekke selv :) Veldig vakkert. Planen var nok å plante mye fint i de små alkovene, men jeg ser skjelden at de får til noe særlig der. Blir nok for mye skygge. 

På vei inn i Rhododendronskogen er et område med planter med grå/sølv bladeverk. Jeg forsøkte å ta noen bilder, men alt ser grønt ut på bildet mens live ser det utrolig flott og spesielt ut der det lyser i grått. Om noen vet hvilke andre planter som vokser her blir jeg glad for kommentarer! Dette er Forglemmeieisøster - Brunnera macrophylla 'Jack Frost'. Alle disse plantene står i nesten full skygge i et woodland. 

Mange mange vakre Magnoliar blomstrer fortsatt på Ramme. Jeg tror feilen mange gjør i Nordeuropa (jeg og) er å kjøpe veldig tidligblomstrende Magnolia som blomstrer før bladene kommer OG før frosten er gått. Dette gjør at plantene ofte får frostskader på blomstene og de blir brune i kantene, eller springer rett og slett aldri ut. Disse litt senere Magnoliaene egner seg nok bedre hos oss, og er søren meg nesten like vakre. 

Jeg som elsker blottlagte pollenbærere synes jo selvsagt at Rhododendronblomster utrolig vakre!

Her ser du en annen plante som egner seg for kanting. Helleborus/Julerose fungerer helt utmerket. Alle planter som har en slik rund tueform vil gjøre jobben, men litt ekstravagant med Juleroser synes jeg. 

Nå er vi over i den asiatiske hagen. Man blir jo litt studerende dah, og tenker... hmm hører denne planten hjemme her da? Men når man tar en titt på opprinnelseslandet til forbausende mange planter i norske hager, ser man raskt at brorparten av de aller vakreste plantene kommer fra Asia. Det i seg gjør vel ikke at de passer sammen eller at alle egner seg i en "kinesisk hage". Men det er altså ikke bare veldig flott, men også helt korrekt å samplante Trillium, bregner og Primula i en asiatisk hage.
Jeg synes kurven på stien er perfekt! Man kunne godt lagt stien i en rett linje oppover, men da ville du ha sett hele veien opp. Ved å legge en slik kurve og ha litt høy beplantning blir det mye mer spennende, siden du ikke kan se rundt neste sving! 

Se så mange forskjellige bladtyper, teksturer og farger!

Dette hjørnet er nok min favoritt på Ramme. For to år siden sto jeg her og bestemte meg! Jeg skal ha et flammebedd! Et med varme farger!

Det ser litt tilfeldig ut, men tro meg, dette er hagedesign på sitt ypperste! Tenk å ha guts til å bruke så mange ikkeblomstrende planter!

Stormarikåpe fanger vann og holder på det hele dagen. Ennå så tørt og varmt det var denne dagen! Kan dette være morgenduggen, eller har de vannet tro? Uansett så glitrer det som i diamanter. En utrolig flott effekt og herved på ønskelisten for mitt varme bedd. 

Fine Sjøfn stilte opp som sjåfør og medvandrer! Vi koooste oss!

Samme allé som over. Denne bytter farger året rundt, men er aller vakrest om høsten. Kald nederst og vaaaaarm  her øverst! Skjellsanden er utrolig vakker, og jeg har hørt av folk som har gjestet hagen i mørket, at stiene lyser om natten. :)

Her er nok et godt tips til kanting. Igjen skjellsand på stien, men kanten er av dråpeskifer (er egentlig beregnet på å ligge på tak og finnes rimelig på finn.no)  og innenfor er det gressløk. Dette er jo en kjøkkenhage og dette er et utrolig godt valg synes jeg. De er gode, vakre, ryddige og trekker innsekter. Og jeg som planlegger ny kjøkkenhage (igjen) noterer ivrig!

Jeg tror jeg har hørt at hovedhuset er revet og at dette egentlig var kårboliger osv. Nå fungerer de iallefall som feriested med litt ekstra stor hage for Petter Olsen.

Vil du ha steinbedd og trenger en ny trapp, kan jo dette være en nydelig løsning. Jeg så det i Barcelona også... steintrappene i  Montjuic hadde også steinbeddsplanter mellom trinnene!

Oppe ved hovedhuset er det lett å se hvorfor hagen heter Havlyst. 

Bakerst ser du scenen der Rokkefestivalen blir avholdt. Foran den ligger området med plantesalg og mat/grill kiosk med sitteområde. Foran der igjen et spennende område med taubroer over grundt vann der det alltid raser unger rundt. Og til høyre vinterhagen som huser maaaange potter Pelargonia (ikke akkurat nå), plantesalgets kasse, galleri og inngang til cafeen Diversen. 

Cafe Diversen har deilig økologisk mat og drikke med og uten. De selger også matvarer, te og kjøtt man kan kjøpe med hjem. Her er også fredagpub og mye annet hyggelig gjennom året.

Dette er drivhuset! Og såpass måån ha! Så utrolig mye godsaker, og SÅ Langt som det var kommet. Mange av dem var til salgs utenfor drivhuset :) 
Jeg merker at denne gangen.... etter jeg har begynt studier i hagedesign, så ser jeg helt andre ting ved en hage enn før. Jeg legger merke til helt andre ting, kanskje litt mindre romantisk enn før, men SÅ utrolig mye mer spennende!

Takk Ramme Gård nok en gang for en fantastisk dag!

4 kommentarer:

Grethe 'gyldenlakk' sa...

Utrolig mange fiiiine bilder du har tatt, Lin. Jeg fikk fylt kamerabrikken godt opp i går jeg også! Så mye man kan få til med en slump penger på bok og en stall med ansatte! Så må man som du sier ta med seg den inspirasjonen man kan få til sitt eget lille bruk. Vi hang oss opp i både flis- og skjellsand-dekke, gir fine effekter. Men litt upraktisk rett utenfor eget hus med unger som løper inn og ut :-)

Lene sa...

Det så ut som om dere har kost dere! Må være flott å kunne gå rundt i sånne hager og bare suge til seg alle inntrykkene.
Likte veldig godt den trappa!
Klem Lene

Linda sa...

Så flotte bilder fra et flott sted:) Jeg var også på ramme i går, og storkoste meg:) Jeg noterte også flittig i kjøkkenhagen, og skal nå bruke både skjellsand og gressløk. Vi masse slik gressløk nedover på svabergene her... Må bare vente til den er blomstret av... Litt synd egentlig, men så får jeg jo bare glede meg til neste år..:) Takk for en vandring, kan aldri få nok:)

Lin sa...

:) Jah Ramme er nydelig og det er lett å ta gode bilder der :)
Jeg må si at jeg er veldig overrasket over hvor fantastisk mye tankevirksomhet og design som ligger bak denne hagen. Jeg har alltid visst at den funker, men ikke visst hvorfor. Man må nok ha mer enn penger for å få en slik hage! :)

Måtte de fortsette å holde denne hagen så vakker og åpen hvert år slik at vi kan stjele alle de gode ideer og prinsipper!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...