lørdag, august 06, 2011

Alle bæra er syltet, solbær, rips og blåbær syltetøy, gele og saft

Gosh for noen spennende kvelder vi har hatt. Først torsdag når vi satt i fiine varmen i Bestefarhagen og plukket 8 kg rips og solbær. Mannen i Bestefarhagen stilte villig med krakk, gode råd og oppfølging underveis når han ikke var på Rotarymøte. Så kom fredag da vi syltet alt sammen sammen. Sett bort fra geleen er alt uten konserveringsmidler. Bær, sukker og vann. Ikke noe mer!

Vi ente til sist opp med følgende:
3 glass ripsgele
2 bokser rips og solbær syltetøy til mannen i Bestefarhagen
2 glass solbærsyltetøy
1 kg singeltørkede frosne hele solbær
0,5 kg kg singeltørkede frosne hele rips begge til Smoothies
+ 2 liter rips, solbær og blåbær blandet saft

Og det rare var at det var søren ikke vanskelig eller tidkrevende i det hele tatt. Om noe så mye oppvask og vask av benk og kjøkkenhånkle :)

Solbærsyltetøyet består av:
800 gram solbær
350 gram sukker
:)

Ripsgeleen er laget etter oppskrift bak på pektinposen og den ble suuupergod!!!

Solbær og rips syltetøyet etter oppskrift fra Bestefarhagen:
Like mye solbær som rips, legges i kjele og varmes sagte opp til kokepunktet og gies ett lite oppkok.
Rør inn ønsket mengde sukker og ta den opp til kokepunktet en gang til. Så hell i bokser og inn i frysern. Holder minst 1 år i frysern. Jeg brukte vel 1000 gram bær og 400 gram sukker. Da synes jeg det var veldig godt. :)

Obs obs!
Solbær er i seg veldig søtt og trenger langt mindre søtning enn rips.

Saften er laget av 2kg solbær, 600 gram rips og 200 gram blåbær. Alt i kjeler litt og litt om gangen sammen med vann. (4 dl pr kilo) Kokes på svak varme i 10 minutter til alle bærne har sprukket. Bruk et klede, t-skjorte du ikke trenger lenger eller som meg ett kjøkkenhåndkle og en pastakjele plassert på en rist over en stor kjele. La dryppe i 1-2 timer. Tilsett sukker 350g pr liter bær. Jeg synes den ble pittelitt søt, så jeg hadde i saften av en liten båt sitron slutten. :)

Vasking, rensing og tørking av bær som skal fryses hele til Smoothie!
Solbærsyltetøy under oppkok

Saften under oppkok


Ripsgeleen under siling
Solbær, blåbær og rips saften under siling
Saft suse!

Ripsgele og Solbærsyltis i fiine glass fra IKEA til 19,- stykket


2 kommentarer:

Kari K sa...

Her var det mye fristende og inspirerende. Jeg har i mange år laget ripsgele uten annen tilsetning enn sukker, men har valgt å fylle voks på toppen. Vet ikke om det er lurt, men det fungerer.
Fortsatt god sommer.

Lin sa...

Gosh, voks? Ja det høres jo spennende ut? Åssen voks da?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...