Åpne hager 2011 - rapport

Ja så var det hele altså over. Mange private og offentlige hager over hele Norges land holdt åpent nå søndag som var. Jeg hadde forberedt meg og funnet ut hvilke hager jeg hadde lyst til å se.
Jeg fikk heldigvis selskap av min fine mamma som også deler hageinteressen. Det dumme denne gangen var at jeg gikk tom for strøm fort på telefonen, så jeg fikk ikke så mange bilder fra de siste hagene.

Første hage: Sunnivas lille Blomsterhage i Ski
Gosh for en flott hage i mange nivåer. Hagen ligger i ei skråning og har minst fire nivåer med små plattinger og sitteplasser og selvsagt bedd i alle høyder. Hun hadde masse kompostbinger på gang og nevnte at hun ikke gjødsler noe særlig bortsett fra kompostjorda. Hun hadde en utrolig flott mur som jeg trodde var gammel, men som mamma trodde... den var ny (noen år gammel). Den var superfin og jeg tror den type mur kunne passe godt her hos oss. Videre hadde de også et utrolig flott tak over terassen. Sånt har jeg lyst på. Vi bor jo tross alt i et land der det ofte kommer ting ned ovenfra. Slik bølgeplast pleide å være gul og matt, men nå kommer den i klar holdbar plast. Så virkelig flott ut synes jeg!

Det mest spennende prosjektet i denne hagen må være rørpotetene. I støperør (fåes på Biltema) hadde hun lagt poteter i bunnen også jord oppå, også når planta vokste opp gjennom jorda, hev hun på mer jord, og når planten vokste seg litt større, mer jord. Helt til planta til sist kommer opp i friluft. Gosh jeg skal følge hennes blogg når hun åpner røret. Hvor mange poteter har hun i røret?
Teorien er jo slik at dersom stengelen er under jorda setter stengelen røtter, er den over bakken setter den blad par på samme sted. På røttene vokser poteter. Så potensielt kan det være veldig mye poteter i røret!!

Sunnivas blogg
Den fiiiine "nye" muren

Er det ikke flott tak? 

Masse nydelige roser, denne var så vakker synes jeg.

Utrolig kult med rørpotet!

Se så nydelig når jordbærplantene henger ned slik, som en foss.

Hage 2 Hagen på Saga
Gosh så masse fint det er i denne hagen. De har såå masse primula, men de aller fleste var blomstret av.

Jeg var naturlig nok mest intressert i drivhuset. Linda og Morten er erfarne drivhusere og jeg noterte flittig tips til drivhuset. De hadde laget et snedig strømsystem der en termostat styrte den relativt rimelige Biltema ovnen slik at varmen var på plass hele våren. De hadde grunnmur på sitt drivhus og jeg vil tro at dette gjør at tempendringene blir tregere enn hos meg der tempen spretter og ned med solen. Mur spiser varme og avgir sakte. Er jo samme med kulde dah :)

Siden jeg var i denne hagen sist er masse trær fellt på nabotomta og en ny fantastisk utsikt tok helt pusten fra meg. I denne hagen er der også masse flotte tips å stjele med seg som jeg ikke rakk å ta bilde av.
En nydelig utestue med koselige hyller og møbler, en hekkinnrammet trampoline, en flott bålplass med bålpanne (MÅ HA!!!!) omgitt av Hosta og en pilåker (MÅ HA!), og ett flott hvitt bedd med nydelige hvite blomster, og nå husker jeg jo ikke hva de heter. :) Sånne må jeg også ha. Også lurer jeg på om jeg ikke må ha mer hvitt i mitt skyggebedd, det er så lekkert med ett bedd i en farge!

Jeg er virkelig blitt hektet av pil. I Hagen på Saga er det masser av pil, tørre flettede vegger og skillevegger og fledde grønne gjerder. Jeg MÅ ha meg pil. Iallefall noen planter nok til å lage et slags gjerde rundt bedd og karmer samt noen fine klatrestativ. Må nok spørre Linda om litt starttips.

De solgte også flotte planter til veldig gode priser og mamma og jeg ble straks mer opptatt av shopping enn bildetakning. De solgte også tomaer, egg, kryddersalt og masse digg vafler og kaffe!

Jeg rakk ikke å ta bilde av det store flotte beddet, så jeg anbefaler å poppe innom bloggen deres og titte der, masse fine bilder. Se Hagen på Sagas blogg her >
Ovnen fra Biltema

Dette var da veldig lurt med jordbær rundt frukttrærne! Den skal jeg stjele!

Pilvegger!

Hage 3 Solfang på Nesodden
Denne hagen har jeg villet se lenge. Hun som driver den har vært mye rundt (Chelsea i år) og har en knakende god nettbutikk solfang.no
Butikken var oppe og mamma handlet fiiin krans til oss. Den kan man sikkert fylle med epler, meiseboller, mose og granbar. Bilder kommer nærmere jul!
Hagen til Solfang hadde noen lekre pilballer vi fikk lyst på, et drivhus med salgsartikler og en kjøkkenhage. Høner var også på plass.
Det jeg la merke til var dette fiffige vannresarvoaret. DET må jeg ha! Men hvor får man tak i takrennenedløp til drivhus. Jeg har takrenner på mitt, men ikke rør som fører det ned til en slik fiffig tønne. Noen som vet?

Se Solfang sin butikk her >

Hage 4 Gutta i KP 55 Nesodden
Hold deg fast og finn frem fantasien. Vi var tom for kamera noe som må være årets tabbe, for dette er den kuleste flotteste hagen jeg noen gang har vært i.

Når man kommer inn i hagen blir man møtt av en stor jern paviljong fyllt med glass, speil og lysslynger. Herfra går det stier alle veier og man må gjøre ett valg. Paviljongen var tidligere dekket av rosen Lykkefund, men etter mange års tjeneste, hadde denne takket for seg, og siden den blomstret så kort fallt valget på ildkarse. Utrolig søte blader. Den hadde ikke rukket opp i paviljongen ennå, men jeg tipper at neste år får den skikkelig tak i det ene benet.

Vi tok til høyre og gikk forbi en søt terasse dekket av pergola fyllt av blå druer som hang ned i klaser sammen med lekre fantasifulle lysslynger. Passerte gjennom en slags Rhododendrondal og kom ned til en liten slette med rundt 20 japanlønn i forskjellige former og farger. Rundt hver stamme lå dråpeskifer rundt som en slags blomst med dråperskiferne som kronblader. Utrolig oppfinnsomt og veldig veldig effektfullt og vakkert. Hvordan kom de på den ideen?
Videre kom vi til ett bedd med masse planter med prikkete blader. Det var også et nyyydelig bedd med masse rustne jernblomster ala kosmos blomster, de var høye og utrolig flotte. Hvor er de kjøpt tro? Krukkegården?
Hele denne nedre delen av hagen var Asia inspirert og halvparten av plantene har jeg aldri i mitt liv sett eller forestilt meg fantes. Masse små trær med svære, hjerteformede, runde, tykke, tynne, fjærlignende eller spisse blader. Og i alle farger. Vann ut av statuer og munner. Små broer, stier og ganger gav en virkelig spennende følse av å være på oppdagelsesferd.
Veldig mange forskjellige Hortensia med hvite kronblader og blått i midten, de var aldeles nydelige. Det var også et utrolig spennede bedd med vintergrønne nåltrær i alle former.

Vi kom litt sent og raste igjennom hagen og kom ut med haken på knærne. Vi kunne sikkert gått hagen flere ganger, og sett helt nye ting og detaljer. Jeg raste hjem og lette etter en blogg, men det ser ikke ut til at de har en :(
Noen andre som har sett hagen? HELT fantastisk!!!!
De mente at de ønsket å være med neste år, så jeg synes at du bør prøve å få med deg denne neste år. GOSH altså!

For en utrolig bra dag!!!!

Takk til alle de som har stresset, luket og slitt for å sikre oss en så bra åpen dag, måtte det gjenntaes neste år!

Kommentarer

Tove sa…
Tusen takk for at du deler vandringen med oss. Skikkelig synd at du gikk tom for strøm. Håper det blir 1000 åpne hager til neste år også.
Sunniva sa…
Så gøy å lese rapport fra alle hagene :-)
Linda sa…
Hei Lin:)Tusen takk for besøk og flott reportasje herfra.Pil er helt fantastisk og jobbe med og mulighetene er uendelige.Vi kan fikse en liten åker til deg så du får litt og dille med:)ps;Liljen er en duftlilje(likt stell som gladiolløkene)Ha en fortsatt fin fin uke der.Klem Morten og Linda
Lin sa…
Linda: Jeg gleder meg til pil! Og takk for Duftlilje! Det må jeg også ha!!! Ha flott uke dere og!

Sunniva: Så bra! Takk for flott besøk!!!

Tove: Ja note to all ved neste hagevandring!!! HUSK fulladet kamera MED minnekort!
Jan Moström sa…
Hei Linn,
Oppdaget din blogg av en ren tilfeldighet. Tusen takk for den fantastiske beskrivelsen av ditt besøk i vår hage i KP 55 august 2011. Det var en ren fryd å lese den. Tusen takk! Mvh Jan Moström
Lin sa…
Jan:
Det er vi som skal takke!!
Vi fikk ikke til å komme i år, men om du skal ha åpen hage før neste høst, så håper jeg du sender en mail: lin@paal.org
:)