onsdag, februar 15, 2012

Noen av årets Chelsea hager

Chelsea Garden Show arrangers hver mai i London. Hvert år konkurrerer en rekke hagedesignere om priser, heder og ære under dette showet. De sender først inn sine tegninger, ideer og grove planteforslag. Så plukkes noen få ut. Av disse igjen får noen få tildelt et større område der de får lage hagen de har tegnet, og langt flere får tildelt et langt mindre område.
Mest spenning er det rundt de store hagene. Så går et ekspert dommerpanel rundt i noen få timer og rater og belønner de forskjellige hagene.


Dette er en kort intro til noen av tegningene som er plukket ut til å bli laget under årets show.


1. The Daily Telegraph garden av Sarah Price
Dette er altså en avis som hvert år hyrer inn gode hagedesignere til å lage hage. Firmaer sponser ofte designere i dette showet og akkurat TDT har valgt serdeles godt og vunnet flere år. Sist i fjor. :)
Søte Sarah Price er med i stor hage klassen på Chelsea for første gang, men har hatt store prosjekt tidligere. Hun er blant annet en av de to designerene bak OL-hagene og parkene i London. Hun er kjent for å lage naturlige beplantninger som gir plass til at plantene virkelig kommer til sin rett. Hun forkuserer mer på rytme og gjentagelse enn stramme fargepaletter.
Målet med årets hage er å lage en naturlig og fuktig eng med et vannbasseng i et stenområde omgitt av tynn bøkeskog. Masse forskjellige gress og engblomster i forskjellige høyder skal gi en følsen av å bli transportert vekk fra Chelsea og ut i skogen. Vi får håpe hun lykkes. Det er spennende for de aller fleste av Chelseahagene har stramme elementer i seg. Det eneste Sarah Price bruker som kan minne om stramt er sten. Jeg gleder meg til å se bilder av det endelige resultatet.


2. A Celebration of Caravanning av 
Jo Thompson for The Caravan Club
Når jeg hører begrepet caravanklubb blir jeg i utgangspunktet ikke veldig spent, men etter å studert tegningen litt blir jeg stadig mer spent. Her er det mye spir som jeg liker i beplantningen. Langt mer fyldigere enn Sarahs hage.
Som i fjor har Jo valgt en noe blass fargepalett, men jeg kan også se noe gult. Spennende synes jeg. 
Jo vant gull på Chelsea i fjor med en mellomstor hage. Se bilder her > 
Om det er noen som trenger hjelp med uteområdene sine så er det virkelig campingfolket ;)


3. 'Rooftop Workplace of Tomorrow' av Aralia Garden Design
Aralia Garden design had deltatt tidligere og har ofte et skikkelig tema/bruksområde på sine hager og det liker jeg. Jeg likte hennes utekjøkken i fjor, og dette er altså en takterasse på et kontorbygg. Hagen er tenkt som et sted der ansatte kan rusle ut i en pause eller i lunsjen og nyte litt dagslys og vakre omgivelser. Høres innspirerende ut! Ser litt stramt ut, men la oss håpe det blir bra!


4. The Laurent-Perrier Bicentenary garden av Arne Maynard
Denne hagen ser utrolig flott ut. Den har det stramme, men den har også det litt ville engområdet som jeg er så glad i! Ser veldig lovende ut!
Stramt klippet blodbøk og noen strammt klippet busker skal gi struktur til den ellers myke beplantningen. Et gammelt pæretre skal være hagens "Focal point". 
Arne er innspirert av Laurent-Perriers 200 års gamle tradisjoner og eleganse i deres champagne. Han sier at han håper at folk vil stjele ideer og ta dem med seg hjem i egen hage. 
5. The Furzey Garden av Chris Beardshaw for Furzey Gardens Charitable Trust
Endelig er han tilbake på Chelsea!!! 
Chris har ikke deltatt siden 2007, og denne gangen skal han gjøre nye trender til skamme. Vakre Furzey hagen i Hampshire er sponsor og innspirasjon. Chris skal vise frem en bakket surjords skoghage. 
Åhhhh jeg tror det vil blir veldig bra. Med Rhododendrons, Azaliaer, lønn og Primula. Furzey hagen er med i et prosjekt for barn med læringsvansker. Barna/elevene steller hagen til daglig og skal også hjelpe Chris i denne Chelsea hagen! Hagen har 90års jublieum og Chris skal forsøke å gi et bilde av den vakre hagen og roen de som benytter den føler når de besøker. 
Lykke til Chris Beardshaw!!!


6. Homebase Teenage Cancer Trust garden av Joe Swift
For en kjedelig tegning. Og ikke er jeg sånn kjempefan av Joe Swift heller, men formålet er godt dah. Designet som er Joes første for Chelsea er innspirert av moderne urbane Londonhager. Mye treværk, sten og vann. Plantene han bruker vil tilbyes hos Homebase (hjem og hage kjøpesenter) allerede fra mars i år. Litt kult synes jeg. Forøvrig har Homebase samlet inn over 13 millioner kroner til Teenage cancer trust, penger som går til å støtte unge kreftpasienter i aldersgruppen 13-24 år. Lykke til!
7. The M&G Garden av Andy Sturgeon


Andy Sturgeon stiller i år med en hage innspirert av intet mindre enn Hidcote Manor og Sissinghurst. To av hagene i min Topp 2 ønskeliste for besøkshager! :) God smak denne karen altså! Hagen skal være en "New English Style" gårds hage, hva nå det betyr. Hagen har sterke linjer og en vakker kanal. Hagen skal angivelig komme virkelig til liv i mørket. Om hagen kan sees i mørket av publikum vet jeg ikke, men vi får håpe! Forskjellige kurvblomster og klippet eføy skal gå i bølger og binde hagen sammen. Ellers brukes Iris, Akeleier og andre planter i mørke lillatoner og svak rosa. Endel kobberelementer vil også være tilstede. En større statue skal være focal point, men jeg har ikke sett noe bilde av denne ennå.  
Andy blogger om forberedelsene her >

8. Arthritis Research UK Garden av Thomas Hoblyn
Innspirert av to av Italias vakreste hager Villa d'Este og Villa Lante skal Thomas Hoblyn her gi de besøkende en middelhavsopplevelse. Det ser virkelig lovende ut. Tegningen hans var virkelig vakker, men denne 3Dfilmen gav liksom litt mer dybde og intrykk av hagen. Travatine stein fra Tivoli i Italia er fraktet inn og plantene vil også være typisk middelhavsplanter. Sypresser er heldigvis med, samt bånd av urter (knot gardens, vet ikke om dette har et godt norskt begrep). Renesansehage som spillr ball med det noe villere naturlige. Spennende synes jeg. Jeg liker blanding av flere stilarter, så dette tror jeg kan blir flott. 9. Brewin Dolphin garden av Cleve West
Sist men ikke minst. Fjorårets vinner Cleve West sin hage. Igjen ved første øyekast, flere rom og det stramme sammen med det myke. Lave kalksteinsmurer. Bøketrær, klippet barlind, busker og masse stauder skal gi et vink til gammel engelsk hagetradisjon samtidig som den hilser nye trender velkommen. Fargene vil være hvit, limegrønn og små punkter med rødt og rosa for å live opp litt. Cleve har vunnet gull 5 ganger på Chelsea og en Best in Show (2011). 
Jeg må si jeg er meget skuffet over at det ikke er flere grønnsaker innvolvert i årets design. La 
oss håpe noen av de resterende har noe spiselig i seg!


Dette er altså et knippe av de 15 store hagene. Kanskje finner du de resterende 6 i denne bloggen nærmere mai :)

11 kommentarer:

Åshild i bestemors hage sa...

Så flott at du fanger opp og presenterer.

Mari Anne sa...

Åh, så bra. Har bokmerket en haug med designeres hjemmesider. Hvor finner du alle sånne ting? Suger til meg alt av den slags om dagen.
Knot garden blir oversatt til knuteparterrer på Vea, men et googlesøk viser at det er ingen andre som gjør det. Knutehager har 43 treff og Knute hager 3. Tror du trygt kan fortsette med knot gardens.

Lin sa...

Jeg fant endel av tegningene på designerenes egne websider og noen i aviser. The Daily Telegraph har den største samlingen av tegninger. Jeg har lest blogger, artikler, pressemeldinger (fra sponsorer som oftest) og intervjuer med designerne for å sette meg inn i stil og plantevalg! Jeg er egentlig skuffet over chelsea sine egne sider, de viser mest til tidligere års rapporter samt en notis om et premøte denne måneden.

Knot gardens it is, takk for tips!!!

Snuffeldyret sa...

Mine favoritter er hage 1 og 5. Men jeg er helt sikker på at når vi får orednetlige bilder av alle, er de sikle hager alle sammen.

Sukk, skulle gjerne ha tatt en tur! Neste år kanskje..?

Villvinia sa...

Hei Lin,

Tusen takk for en kjempeflott gjennomgang av årets kommende Chelsea hager! Jeg gleder meg til å følge oppløpet og til å se de ferdige hagene.

Foreløpig så ser Sarah Price sin hage mest lovende ut etter min smak. Tror nok jeg godt kan like Arne Maynard sin hage også. Selvfølgelig er jeg også veldig spent på Cleve West sin hage - fjorårets var en drøm. Synes ikke denne ser like lovende ut, men det er jo stor forskjell på en tegning og den faktiske hagen. Dette blir spennende!

Forøvrig så er jeg enig med deg angående Joe Swift. Jeg er ikke noen stor fan av ham heller, og da tenker jeg mest på personligheten slik han fremstår på BBCs hage-tv programmer. Det kan jo bli interessant å se hva han gjør når han selv skal lage Chelsea hage, men denne ser rett og slett "tråkig" ut.

Jeg har forresten fulgt bloggen din lenge under annet bloggnavn. Nå har jeg laget ny hageblogg. Jeg har ikke skrevet så mye enda - uansett, vær velkommen innom.

Lin sa...

Snuffeldyret: Jeg er enig i 1 og 5, men liker faktisk også plantevalget på Caravanklubben :)

Villvinia:
Enig med deg!
Takk jeg skal poppe innom!!

Kenneth Ingebretsen sa...

Jeg så flere av disse hagene på plant and design show på tirsdag, men tenkte det så ikke så spennende ut....heldigvis blir de ALLTID kjempe fine når de levende plantene kommer på plass.

Har du hørt at det skal komme en kjempe stor overraskelse fra Diarmuid Gavin?? Tror det var han som hadde den svevende hagen i fjor? De sier " tallest and most unusual garden to be seen at Chelsea" Høres morro ut!

Lin sa...

Kenneth:
Ja har lest litt om Diarmuid Gavins høye hage, men ikke funnet noe beskrivelse, tegninger eller plantevalg så langt. Annet enn at den blir høy og spekatkulær. Westland Horticulture er angivelig sponsor på Chelsea hagen. Har også lest at han skal delta på Northwest Gardenshow hjemme i Irland i Mai, så om alt dette er korrekt vil jeg tro mannen har en meget travel vår i vente.

Mari Anne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Mari Anne sa...

Gjorde feil med noe lenker. Prøver en gang til:

Jeg leste noe i Daily Mail Kan det være hagen dere snakker om?

Eller er denne artikkelen fra The Telegraph den hagen som kommer?
Vi venter i spenning. Hjemmesiden hans er røper i alle fall ingenting. Jeg kom ikke lenger enn forsiden, uansett hva jeg trykket på.

Lin sa...

Det rare er at ikke engang hagelisten på chelseas egne sider inneholder hverkens hans navn eller sponsorens navn, så inntill det er der, så later jeg som om hagen ikke finnes. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...