søndag, april 21, 2013

En deilig vårdag

Billa Bjørge i fin driv over beddet på jakt etter nye oppdrag!


GOSH for en magisk vårdag det har vært i dag.

Vi begynte dagen med opprydding i hagen. Litt her og litt der. En masse søplesekker som fikk bile til fyllinga.
Etterpå var vi innom Ski Bygg og handlet matrialer til ny kjøkkenhage. Nå i kveld ble visst den utsatt... grrrr... men mer om det en annen gang!

På fyllinga
Jeg begynte å spavende området den nye kjøkkenhagen skal ligge og jeg ser at mark og biller løper som besatt. Det får meg til å tenke. Jeg så et program på BBC her forleden om et par som mente at man kunne drive gårdsbruk uten å pløye. At pløyingen (som vi har drevet med siden før Jesu tid) snur så opp ned på gullet der nede at vi setter jorda kraftig tilbake hver gang.
Jeg har flere ganger skrevet om Dig or no Dig problematikken uten at jeg da eller nå føler at jeg er ved en konklusjon. Siden karmene i den nye kjøkkenhagen er over 22 cm lurer jeg på om jeg skal "jukse". Hva om jeg legger kartong i bunnen i stede for å spavende. Fyller på 22 cm jord også setter grønnsaker i det. Da stogger jeg ugresset et år halvannet til kartongen er brutt ned av mark. Går det tro?
Så får jeg heller løsne og løfte litt på jorda der jeg skal ha gulerøtter neste år.
Jeg har noen uker til å løse gåten for dette beddet, så alle tips og råd er varmt velkommen!

Nyttige Robert bidrar i vårdugnaden og har en hel masse oppgaver på planen!


Etter å ha besluttet at nok biller og mark var vekket opp av dvalen, startet jeg luking av varmebeddet. Det er ikke så stort. Kanskje en knapp meter dypt og ca 5 meter langt. Beddet ligger mot øst og er beskyttet mot vær fra tre kanter. Deilig plass. Jeg klippet ned nesten alt tørt, fjernet en masse nytt ugress og en del gamle blader.
Beddet er spettet med løk på vei opp. Akeleier, potentilla, orientalske valmuer, staude stemor, hauchera og lammeøre er i god driv opp av jorda. Også her var det travelt med biller, mark og snegler....  :(
Vel om de er igang så må jo vi og være på vakt!
Her i denne rota bodde Iberia Knut, han måtte ut!. Alt i alt var det en knall hagedag. Jeg fikk litt sol i fjesen, grønske på knærne og jord på nesa! Det kaller jeg en knall dag.

Her er beddet før kanting. Det står igjen noen tørre grener der borte, men det er fordi det er nye stauder og jeg kjenner ikke småbarna dens, så da lar jeg dem stå så vet jeg hva det er når de kommer opp.


4 kommentarer:

Mia sa...

Så gøy å anlegge en kjøkkenhage. Det blir et trivelig prosjekt nå på våren. Jeg vet ikke men jeg har anlagt noen blomsterbedd etter din prinsipp, men lagt mange lager aviser i bunn. Det har fungert. Mine kasser ha da væart ca 25 cm høye. Kommer sikker an på hva som vokser under, hvor envist det er..
Lykke til :)

Bille sa...

Høres virkelig ut som en knall dag! Jeg nyter bilder av biller, mark og røtter - sånn i starten er det skikkelig flott! Lykke til med grønnsakshagen, har ingen erfaring og kan dessverre ikke komme med innspill.

Lin sa...

Mia:
Åhhh så knall å høre. Aviser har jeg jo lass av! Bruker heller det dah enn å kjøpe kartong! Takk takk for tips!

Bille:
Tusen takk Bille, jeg trenger virkelig lykke til med den kjøkkenhagen!!

Turid sa...

Bruker aviser jeg også, legges utbrettet med minst 10 cm overlapp. Vann godt sånn at de ligger stabilt når jorda fylles på. Fungerer fint både i kjøkkenhagekassene her som er 5o cm høye (de spavendes ikke, bare luftes med greip) og bed laget av sammenhektede pallekarmer.
Lykke til, Lin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...