lørdag, august 31, 2013

Lage plantestøtte - roseballer av hassel eller annet

Jeg har lenge irritert meg over at mine roser ikke vokser i en perfekt liten eggeformet busk slik jeg en gang tegnet dem inn på en hageplan. Med vintrene som går dør den ene etter den andre og nå i vinter mistet jeg mange. Jeg hadde over 60 roser, nå kanskje 15.

Jeg har ikke giddet å kjøpe nye. Min skrinne silt/sand jord er nok ikke mat nok til å vokse seg store.
Men så så jeg denne filmen med helten Arne Maynard, også ser jeg at han også bruker disse eggeformede hjemmelagede plantestøttene. Se sirka 2:40 ut i filmen.

Han og flere andre dyrker hassel for å bruke til slike prosjekter, men kan man også bruke andre ting tro?
Noen som har erfaringer fra lignende prosjekter?

3 kommentarer:

Villrose sa...

Genialt! Jeg har bundet opp noen i "wigwam", men det er ikke så elegant. Har mye hassel :-) Hassel skal være ekstra holdbart og bøyelig.

Bjørkvold besøkshage sa...

Pil kan kanskje også brukes da det er veldig fleksibelt. Den danske hageguruen Claus Dalby knyter ned sine roser, men han bruker
metallstativ. Prinsippet blir det samme. Jeg har prøvd å binde ned rosene slik som dette, men med lite hell. Det gikk kjempefint med en klatrerose som jeg tvinger ned i et stakittgjerde. Grenene går utover og den setter mange skudd og gir fenomenal blomstring. Den er hardfør og klarte seg godt sist vinter, men noe satt tilbake. De andre jeg har prøvd med har frosset så mye tilbake at det blir å starte på nytt hvert år og da er det ikke mye vits. Får satse på gode gamle nyperoser. Disse klipper jeg i en fin kule hver vår og de svikter aldri.

Lin sa...

Villrose: Så stas! Du er virkelig lur som har hassel!!

Bjøkvold: Ja Pil kan garantert brukes!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...