Blomsterformer til beddet mitt - research prosjekt

Problemstillingen og forholdene
Jeg har ett laaangt bedd. Det er vel en sirka 14 meter langt og 1,7 meter dypt og det har forfalt kraftig og da særlig siste vinteren. Jeg mistet iallefall halvparten av mine 60 roser og nesten alle mine utallige solhatter. Beddet har derfor sett utrolig skrantent og tomt ut både i sommer og i høst. Noe må gjøres.

Beddet mitt ligger 10-20 meter unna spiseplassen og inngangspartiet så de sarte pastellfargene som har bebodd beddet de siste årene synes knapt. Her må vi jazze opp fargebruken! Jeg er ikke redd for rødt, orange og gult! Jeg er faktisk villig til å gå helt kræsj ut og blåse lang gammel jegermarsj i hele fargesirkelen.

Jeg dyrker på beriket silt som ser ut til å raskt fordøye alt jeg tilfører og tilbakestiller seg til silt i løpet av få sesonger. Beddet er sydvendt med mye sol, men begge ender er skygge under trær.

Research: Hva liker jeg og hva passer hos meg?
Etter mange hagebesøk de siste årene har jeg begynt å se hva jeg liker i form på planter. Det første jeg ser er at jeg mangler grønne bladplanter som bulker opp beddet.
Det andre jeg ser er at særlig knapper, spir og skjermer er veldig spennende blomsterformer og da særlig i samspill. Skyer og baller er også utrolig effektfullt.

Jeg skal derfor den neste uken grave litt mer i hvilke planter jeg kan bruke av de forskjellige formene. Kriteriet er at jeg skal ha planter for forskjellige årstider, de skal være herdige her i H3-4 og de skal gjøre mye ut av seg.

Inndeling i grupper:

Jeg skal her dele dem inn i noen ikke tekniske grupper. Dette er altså ikke en vitenskaplig deling, kun de jeg synes gir den samme effekten i beddet. 
Jeg har ikke med halvparten av formene som finnes, og du vil antakelig savne klokker, trompeter, rakler og flere andre.  De jeg har valgt ut er de jeg ønsker å ha mer av, og som jeg vil utvide reportuaret med i en leger del av sesongene. 

Jeg er langt mer opptatt av blomsterformer og effektene de gir enn om planten i seg er skjelden eller spesielt spennende. 

For meg oppstår magi når man klarer å sette sammen planter med forskjellige former og lignende farger. Se feks på dette eksemplet >

Mål:
Jeg skal lage lister på hvilke planter innenfor hver gruppe jeg liker, som vil klare seg hos meg og passer alle mine krav, sortert i en rekkefølge i forhold til når på året de blomstrer.
Jeg skal også finne 3-5 gode plantekombinasjoner pr sesong, (vår, sommer, høst): Her er blomstrende busker også med.


De formene jeg skal grave i er altså:

Spir



Skjermer


Baller


Knapper (runde og avlange)


Skyer


Krager



Jeg er alltid på jakt etter gode plantekombinasjoner, så om du har et forslag til en plantekombo for en spesiell årstid er jeg veldig intressert i kommentarer!

Wish me luck!

Kommentarer

Åshild sa…
Jeg skal også planlegge omlegging av det største staudebedet. Du hadde noen gode poeng som utgangspunkt.
hagen vår sa…
Hei! Dette er spennende og så morsomt.
Har sansen for blærespirea. Den har mørke, fiolette blad. Sammen med hvit purpursolhatt, pallida, Liatris spicata og gress er flott.
Anne
Claus Dalby viser en flott kombinasjon i dag på sin blogg. Allium og pilurt. Nå er jeg ikke helt sikker på hva pilurt er på norsk. Men ta en kikk...
Lin sa…
Åshild: Å så bra! Da skal jeg følge nøye med i bloggen din også!

Hagen vår - Anne:
Gosh, disse samplantingene dine høres veldig lekre ut! Har du bilde av noen av dem?

November-symra:
Gosh ja det var lekkert. Pilurten heter nok Ormerot her i Norge :)
Det var en veldig fin kombinasjon!!! Takk for tipset!

Så stas med tips!
Mere mere!!! ;)
Mari Anne sa…
Sånn-da var dette innlegget bokmerket og plassert først på linjen. Å få laget meg en database over planter- og plantekombinasjoner ligger øverst på min "to do" liste for vinteren.

Jeg synes ikke du skal se helt bort fra fargesirkelen, men du trenger ikke bruke den som en tvangstrøye heller. Alle farger "passer sammen", avhengig av hvilken effekt du ønsker å oppnå. Jeg tipper at du egentlig har fargesirkelen så mye under huden at du bruker den ubevisst. Jeg så engang en tabell med vekting av forskjellige farger. Jeg ble veldig overrasket over hvor lite gult som skal til for å veie opp for de andre fargene. Du må ha veldig mye mere blått for at beddet skal oppleves som gult/blått og ikke bare gult.

At du tenker form før farge er en genistrek.

Anbefaler boka til Janne Schul "Hvilken plante hvor" hvis du ikke har den fra før. Skjønner ikke hvordan jeg klarte meg uten.
Lin sa…
Mari Anne:
Åhh gosh så fin kommentar! Jeg er vel enig med fargene. Og dette med gult og blått har jeg ikke tenkt på før, men jeg har sett mange gule høstbedd, og ved nærmere analyse er det jo mange andre farger i, men beddene virker jo mer gule sett på avstand.

Denne boken til Janne Schul skal jeg sjekke ut, jeg har en lignende en på engelsk, men alltid stas med norsk!

Tusen takk Mari Anne
Maria sa…
Jane Schul er har både en stuadebok og Hvilken plante hvor?. De er gode: systematiske, uten fiksfakserier og grundige. Jeg har slitt ut første versjon av Hvilken plante hvor?... og heldigvis hadde den danske damen som har vært leder for danskenes hageselskap i årevis, laget ny utgave!

Jeg har endel frøplanter av Persicaria amplexicaulis 'Firetail' som jeg kan redde unna DSHR (Den Store HøstRyddingen) om du er interessert. Jeg har helt dilla på Persicariaer. Den lille Pink Eliphant har virkelig imponert i år - og står i full blomst fremdeles!