Bedre sen avling i grønnsakshagen


Nå begynner sesongen å gå på hell. Sola skinner færre dager og færre timer de dagene den vel er her. 
Nattetempen er også laber om dagen. 

Jeg opplever derfor at produksjonen har bremset helt opp. 
Jeg gjør derfor endel grep for å sikre at grønnsaker får mest mulig sol den siste tiden. 

1. Fjerne overflødig bladverk
Særlig på tomater, squash, agurk, chilli og gresskar fjerner jeg mye av bladverket.
På tomater topper jeg planten når den når toppen av min oppbinding, sånn sirka i nesehøyde.
Så fjerner jeg alt bladverk nedenfra. Lar det være igjen litt fra låret og opp, men fjerner alt som er i veien for sola/tomatene. Blomster som blomstrer nå vil aldri bli tomater eller noe annet...
På de andre grønnsakene nevnt over tynner jeg mer. Jeg legger også sqash/agurk på heller slik at de ikke ligger i jorda nå som modningen tar tid.

2. Fjerne blomster og småkart 
Her må du bruke litt skjønn. De blomstene / kart du tror ikke vil rekke å bli klare bør fjernes.


3. Hold et øye på røtter.
I utgangspunktet kan de fleste røtter "lagres" en god stund i jorda, men pass på. Du kan bli angrepet av skurv og andre umelumskheter, så høst en liten nå og da for å se at alt står bra til.
Er det meldt mye vått vær er det noen ganger bedre å høste og lagre kaldt og mørkt.



4. Hold utkikk etter innsektsangrep
Færre unge lekre blader er tilgjengelig slik at snegler og andre innsekter kan se etter noe annet å spise. Ikke la dem få herje på ting du ønsker å spise.

5. Varme i drivhuset?
For å sikre modning i drivhuset kan det erfaringsmessig lønne seg å ha litt varme på på nettene. Dette er jo litt ekstra jobb, men jeg synes det er verdt det. Når nattetempen nærmer seg 5 grader pleier jeg å fyre litt om natten. Holder det på rundt 12 grader også slår jeg helt av på dagen uansett vær. (tomater og chilli)

Pass på fuglene!
Mange fugler er igang med ferieavvikling og skal ut på langtur. Hjelp dem ved å tilby mat og drikke. Særlig om du er en helårsmater slik som meg. Viktig nå om dagen.
Om du har solsikker, la dem stå til hodet er helt tørt, klipp av hodet og legg det på fuglemateren. Fuglene plukker frøene selv. Resten av planten er perfekt på komposten!

Kommentarer

Turid sa…
Mange gode råd her, Lin. Jeg er nok ikke så flink med å hjelpe til i kjøkkenhagen for tiden, bortsett fra å spise da ;)
Men fuglene mates, året rundt. Å artig er det når de bedriver selvbetjening på de solsikkene som har kort og stiv stilk.
hagen vår sa…
Hei! Kjøkkenhagen din ser veldig frodig ut. Morsomt å se resultatet etter å lest om hvordan du har laget den tidligere i år.
God appetitt! Anne
Maria sa…
Bra huskeliste. Jeg har allerede syndet mot flere punkter, og skal foreta en skjerperunde i helgen! Takk for påminnelsene :-)
Snuffeldyret sa…
Herlighet hvor frodig grønnsakslandet ditt er! Mitt er mildt sagt stusslig i forhold! Jeg har dog høstet gulerøtter!!!! Til tross for null vanning, ble de små runde veldig gode!
Det var en fantastisk kjøkkenhage du har! Mange gode råd her, koselig å lese.