mandag, mai 25, 2015

Den komplette hagen - Bodnant - Wales
Jeg har jo sagt det før. Først med Wisley, videre Marle Place, så Stourhead etterfulgt av West Dean... Og nå sier jeg det altså igjen...  Dette må være den vakreste hagen jeg noen gang har sett.

Bodnant Garden ligger i Nord Wales nord for vakre Snowdonia. Den ligger oppe på en ås og strekker seg utover en dal, vannet av en vakker liten elv som ender opp i et liten innsjø. Og det er nettopp høydeforskjellene som skaper den utrolige atmosfæren i denne perlen av en hage. Høydeforskjellene gjør også at runden i hagen (sett av minst 4 timer) aldri blir flakkende, men skjer systematisk nesten helt av seg selv. Man trekkes ned og rundt.
Dette er virkelig en godt planlagt hage. Et godt sted å være både for planter og folk!

Man kommer inn øverst i hagen bak huset. Herfra trekkes man mot huset, ned de 4 italienske terassene, langs bassengene, ned trappene og nedover stiene.

Hagen er best akkurat nå. Rundt pinse. Det er det en enkel forklaring til. Hagen består av mange tusen Rododendron og Azaliaer. De har den Nasjonale samling av Magnolia og man må lete lenge for å finne så mange Camelia i en og samme hage. Da alle disse blomstrer nuh, ja da kan du sikkert se for deg at det er nettopp da man MÅ være der. De har masse roser og stauder også, men de gir ikke samme drama selv på sitt beste.

Hagens historie begynner på 1870 tallet. Den har vært eiet av en familie som virker til å ha et unikt hagegen. De har finansiert mange plantesamleres reiser verden over og produsert 2 ledere av RHS. De har selv ledet alt arbeidet i hagen og selvsagt hatt mange gartnere ansatt i flere hundre år. Sånt blir det vakker hage av.

Her er noen få av de flere hundre bildene jeg tok:

De er ikke mange, men det er noen formelle elementer i denne hagen

Deler av hagen har 6 meter høye beskyttende murer
Det finnes store mengder Euphorbia i denne hagen. Jeg elsker disse da de har så stor variasjon og lang sesong. Denne var veldig fin synes jeg!
Her er tips å stjele. For at staudene ikke tipper over og stuper nesegrus kan man i stede for signalgrønne plastikkforede metallstativ velge avklipp fra busker og trær i omegn. Disse er stukket ned og grenene flettet sammen og sikret med snor. Om man setter dem opp tidlig vil de overhodet ikke synes om et par ukers tid.
Murene og trappene rundt huset er dekket av Wisteria. Den hvite dufter helt himmelsk.
Huset sett fra terasse nr 3
Et mellomnivå mellom terasse 3 og 4. Denne er dekket av klematis, klatreroser, kaprifol og løkvekster. 
På terasse 4 kan man ikke lenger se huset der oppe.
åaaaaahhhh - "Please excuse the cone and ramp. This is temporary duckling ladder - if mum keeps choosing to bring the ducklings into this pond we will create something a little more aesthetically pleasing so they can escape easily. Thank you for your understanding." 
Dette er den gamle mølla. Jeg trodde et sekund der at jeg var transportert til Firenze. 
Man blir jo helt utslitt i fotofingeren av turen, så her er det godt med en pust i benken og kanskje en is. 
Elven slynger seg under mange broer og fall gjennom hagen
Man kan jo også hvile litt på denne benken og tenke på alle som løper ben og hodet fullt på Chelsea Flower Show akkurat nuh. For meg er dette å foretrekke...   Ser du hvordan de rosa primulaene er plantet på en slik måte som får øyet til å spasere over bildet? 
Hagens dronning!
Mange flotte kontraster! 
Denne Englands lengste gullregntunell er nok det som lokker mest folk til Bodnant. Den var ikke heeeelt ute ennå, men det er nok ikke mange dager til du nesten besvimer av fantastisk blomsterduft inne her. 

Ble du mer nyskjerrig på Bodnant så er de flinke å blogge masse her >

7 kommentarer:

Linda sa...

wow, ja england har myyye å by på:) Takk for at du deler:)

hagen vår sa...

Hei! Dette var det fantastisk å se.
Tar en titt til jeg.
Ha det godt! Anne

Lin sa...

Linda:
Ja sååå mye å by på. Hver gang jeg drar finner jeg en ny ennå vakrere hage som slår bena under de foregående. Hvor skal det ende liksom :)

Hagen vår:
Jaaaa så stas. Har et par blogginlegg til fra samme reise på vei utover uken. Må konkludere mens det ennå er ferskt!

Vigdis sa...

Utrolig fin hage, har sett en serie om den på TV, men den bør nok oppleves Live ja.

Gyldenlakk - hage og pusterom sa...

Wow! Euphobia er fine!!!

Lin sa...

Vigdis:
Ja det har nok skjedd litt der siden TVserien. Den godeste head gardener Troy som tvserien handlet om er nasket inn til Sissinghurst som nok også trengte et stort løft.
La oss håpe flest mulig besøker og støtter begge disse to hagene!

Lin sa...

Gyldenlakk:
Ja også finnes det sååå mange forskjellige.
Jeg må rett og slett lage en post om dem!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...