12 gode grunner til å dyrke i karmer


Gode grunner til å dyrke i karmer - grønnsaker, bær og blomster

Husk at karmer ikke må bety pallekarmer. Karmer kan bygges tykke, tynne, små store, høye og lave. 


1. Visuelt skille - gir mindre marktrykk
Du og dine får ett tydelig visuelt skille på hva som er bedd og ikke. Dette vil gjøre at fotballspillere, hunder og bestefar forstår hvor det er trygt å gå og hvor man bør unngå å bevege seg. 
Dersom du får mye gåing over beddene vil jorde kontaktes, luften presses ut og plantene vil få problemer med å ta opp vann og næringsstoffer i jorda. 

2. Forbedre jordkvaliteten
Om du vil gro gulrøtter i leirjord, rhododendron i kalkholdig jord eller rett og slett har masse fjell og stein på tomta kan det være avgjørende å lage karmer og fylle med den jordtypen som passer deg og dine planter best. På høsten pleier jeg å grave ei diger grøft i ei av karmene mine også legge alt høstavfall i denne grøfta. Jeg dekker over med jord og duk og neste sesong dyrker jeg noe annet enn gulrøtter/pastinakk i denne karmen. Veldig god jordforbedring!
(Husk å ikke legge på orntlig sinna ugress). Det finnes tyske og japanske måter å lage slike bedd på, google hügelbed om du vil finne ut mer!

3. Enklere etablering
I stede for å luke vende ett stort område av plenen for å etablere ett nytt bedd, kan du legge papp i bunnen av karmene, fylle på med kompost og jord også vipps har du ferdig bedd på 1-2-3 uten luking!

4. Enklere luking
Når du så fysisk stenger dyrkingssonen din inne i ett bedd vil plenen/ugresset bruke lenger tid på å finne vei under/over hundringen. Du vil alltid få noe ugress langs kanten, men da disse synes så godt er det stor sjanse for at du fjerner det før det blir uryddig

5. Ett pent ryddig utseende
Velplasserte karmer gir ett vakkert, estetisk og ryddig område. Man kan lett lage rot med karmer også, men om de er i samme størrelse, plassert med lik lengde fra hverandre vil det gi ett godt utrykk

6. Sitteplass ved luking
Med karmer kan du enkelt luke og høste uten selv å måtte sitte oppe i beddet

7. Varmere og bedre drenerte bedd
Jeg har opplevd at jorda i karmene er varmere tidlig på våren enn vanlige bedd. De tiner raskere, og er klare for settepoteter og såing enn bedd rett i bakken.
Endel planter vil ikke "sitte i vann" og om du har en fuktig tomt, kan karmer gjøre at avlingen din kommer opp og får bedre drenering.

8. Lettere å dekke avlingen
Gulrøtter, kål, jordbær og andre vekster er veldig populære blant fugler, insekter og rådyr, så det å dekke til en eller flere bedd er veldig enkelt med karmer. Du trenger 4 bambuspinner, 1 i hvert hjørne med en potte opp ned på, så kan du trekke en passende duk over. 

9. Vekstskifte ved monokultur
Monokultur betyr at du feks har ett område med kun gulrøtter en sesong. De tiltrekker fluer som legger egg/larver i jorda som igjen spiser opp avlingen. Neste år bør du IKKE ha gulrøtter på det samme område. Det er også avlinger som binder og avgir mye nitrogen i jorda og avlinger som ønsker mye nitrogen, så disse bør følge den ene etter den andre år etter år. 
Om du ikke har monokultur, men heller samplanter mange vekster i samme område, er det mindre behov for slikt vekstskifte år etter år og du står friere. 
Når du har karmer er det iallefall lettere å huske hva du hadde hvor. Man får bedre kontroll monokultur eller ei!
Og bare så det er sagt, plantene og jorda vil helst IKKE ha monokultur. Vi har tilført dette for å forenkle stell og høsting, samt at det ofte ser ryddigere ut.

10. Renere sko, mindre støvsuging inne
Når du står mitt i omeletten til frokost på søndag og husker at du må ha i gressløk er det stas å måtte slippe å finne frem store støvler for å ut å hente. Å kunne ren og pen kunne høste underveis i matlagingen er veldig deilig!
Det er påvist at bare timer etter høsting har vann og næringstoffer i vekst/bær/frukt/rot fallt bedtraktelig. Å oppbevare maten i kjøkkenhagen så lenge som mulig kan være en god ting for mange vekster og herunder særlig urter og røtter.

11. Bedre for ryggen
Om du sliter med ryggen, sitter i rullestol eller har andre fysiske utfordringer så kan det være lurt å løfte beddet opp til deg, heller enn å bøye deg ned

12. Bremser snegler
Snegler klatrer greit, men med karmer vil det ta langt lenger tid for dem å navigere og ødelegge. Det finnes spesiallagede kanter som er laget for karmer som gjøre at sneglene må være sirkusartister for å komme oppi beddet ditt. 

Har jeg glemt noen mon tro? Kommenter gjerne nede med dine erfaringer!

Her er noen "ikke pallekarm" eksempler jeg har sett:





















Om du vil lese mer om karmer og hvordan bygge dem er det MYE mer materiale og guider på engelsk. 
Søk på "Raised beds" i google, pintrest eller Youtube!

Kommentarer