Anlegging av plen - Hagestudier

Plen er ikke mitt førstevalg av plantene i hagen. Hadde det vært opp til meg, så skulle jeg hatt kun bed og grusganger. Men så har man mann, barn og hund, og da er det jo ganske praktisk. Det er også et flott bakteppe for blomster. De er også til givende om man har en del ugress. Siden plen klippes så ofte er det mye ugress som bukker under. Hos oss har vi en slik automatisk klipper som tusler rundt på egenhånd, og jeg kan ikke få anbefalt det nok.

Nå etter sommern er jeg igang med hagestudier igjen, og her kommer det jeg har lest meg opp på plen. Nå kommer jeg ikke til å beskrive de forskjellige gresstypene. I Norge finnes det gode ferdige blandinger til alle forhold på hagesenterne. 
Personlig liker jeg godt de for skygge. De tar litt tid før de etablerer seg, men de er utrolig robuste hele sesongen igjennom.

Dette temaet vil komme i tre poster. En (denne) om anlegging, en om vedlikehold og en om eng.

Ferdigplen eller frø?
Fordeler med ferdigplen
Man får raskt en ferdig plen.

Er relativt uavhengig av plantemåned
.
Lettere ugressbekjemping den første tiden
Mange forskjellige typer til forskjellige behov

Lett å legge og kan legges vår, sommer og høst


Det finnes ferdigplen for sport, pryd, skygge, salt/ved hav eller sjø, enger med og uten blomster osv.

Fordeler med såing
Veldig mye billigere enn ferdigplen
Selv om det tar litt lenger tid å etablere, og igangsette, blir det en stabil tett plen.
Mange mange forskjellige typer frø til forskjellige formål.

Forarbeid
Før såing skal alle store røtter, steiner og andre store bestanddeler fjernes. Området bør spaes (en spadybde) pløyes eller vendes på annet vis, og ideelt sett bør dette gjøres før vintern, slik at kulda kan jobbe og knuse jorda. Dette vil gjøre det lettere å lage en jevn overflate uten klumper før såing. Området bør også få en lett gjødsling en uke før såing.

For nye plener er ideel pH 5.5-7, som jo er et stort spenn. Som oftest er det ikke nødvendig å gjøre noen grep om det ikke er et helt spesielt problemområde. På hagesenter som plantasjen får du kjøpt et lite pH kitt som gir deg raskt svar til rundt 50,- 
OM pHen er under 5 bør du kalke. Du bør kalke før etablering og vende kalken godt inn, da kalk kan medføre økt fare for sykdommer.

Ugress
Dersom du vet at området tidligere har hatt ugress som brennesle, syre eller kveke, bør du sørge for at alle røtter og bestenddeler er fjernet fra området før såing. 
Om området har vært mye plaget av disse bør du vurdere å sprøyte området og la alt dø ned før du raker ut alle døde rester av ugress.

Jevnt
En flat plen er lettere å så, klippe og få et jevnt resultat med, men kanskje også litt kjedelig. Sørg or at små dumper osv jevnes ut før såing. Jorda i hagen er bygget opp i lag. Jeg vet ikke hva disse lagene heter på norsk, men på engelsk heter de Subsoil og Topsoil. Subsoil er pukk, grus og store steiner, og som ordet antyder ligger under Topsoil. Om du skal gjøre store utfyllinger eller endringer i hagen, så er det i subsoil du skal gjøre dem. Om du bare fyller på vanlig hagejord vil det ikke sette seg, og ikke bli stødig nok. Litt sånn gyngende grund. Vanlig hagejord er til Topsoil. Pass også på å ha et godt lag med topsoil, minst 20 cm.

Ideelt bør plenen helle noe, og ikke mot huset. Vi ønsker at vannet skal renne vekk fra huset og grunnmuren, ikke mot.

Dersom du vet at din subsoil består av mye leire, eller din hage befinner seg i bunnen av en skråning, kan drenering være nødvendig. Drenering varer i mange år, og er en god investering.

Dette gir oss følgende To Do liste før såing:
1. Grav, vend, pløy, jevn og rens området som beskrevet over.
2. Et par dager etter, tråkk hele området systematisk med bestemte heler. Jevn ut om det oppstår nye dumper. Du kan også bruke ei rulle som kan leies på hagesenteret eller Maxbo til en billig penge, eller med 2 vinterdekk surret sammen med tau, som min mann bruker.
3. Rak området og søk en så jevn overflate som mulig. Knus alle jordklumper og fjern steiner over 1 cm i diameter. (2,5 cm om du skal legge ferdigplen)

4. Fjern ugress frem til såing.
5. En uke før såing bør området gjødsles (N, K og P) forsiktig.
6. Lag furer i jorda med en rake. Så i helnhold til oppskriften på pakken. Det er viktig at det blir riktig, da for lite frø vil tillate ugress å etablere seg, og for mye vil kunne gi fuktskader på frøene slik at de aldri spirer. 
Så frøene enten ved å kaste dem ut i en jevn bevegelse, eller ved hjelp av en liten såvogn.
7. Rak området over, på kryss, over slik du raket før såing. Slik at du lukker furene fra raketinnene.
8. Sørg for å holde området vått de første 2 ukene. Det er her viktigheten av å IKKE så midt på sommern kommer inn.

Mengde
Dersom pakken angir 40g / m2 og du har 10m2 som skal såes, så trenger du 40 x 10=400g.
Om du sår uten såvogn, vil jeg anbefale å måle opp hvor mye du trenger pr m2, måle opp ei rute på akkurat 1 m2 også bruke det som mål. Du ser hvor tett sådden ble, slik at det lett kan kopieres til resten av området.

Tidspunkt
Mange ønsker å så om våren og sommern, men det er tidlig høst som er det beste såtidspunkt for plen. Jorda er fortsatt varm, det regner hyppig, og sola er ikke så sterk. Små gresspirer dør raskt av tørke. Høstsåing vil gi spiring etter 1-2 uker. Vårsåing 2-3 uker.

Legging av ferdigplen
Ferdigplen er relativt enkelt.
 Gjør steg 1-5 i Todo-listen over.
Ferdigplenen kommer som regel på rull, eller i flak. 
Begynn det første laget langs en rett kant i hagen om mulig. Legg neste lag helt tett inntil sin nabo. Bruk en planke til å ha knærne på, slik at du ikke lager groper i den ferske lett sårbare plenen. En skarp kniv er et must, og du må regne med å måtte fasongskjære inntill bedd og hus. Bruk hodet på en metallrive til å stampe gresset ned i jorda for å unngå luftlommer. Røttene under ferdigplenen MÅ være i kontakt med jorda under. 
Sett på sprederen og sørg for at vannet når ned til røttene.

For både sådde plener og ferdigplener er det et sort behov for vann. Dette gjelder spesielt etter spiring av sådd plen. Du skal vanne jevnt resten av sesongen. La sprederen stå en time på hvert sted før du flytter den. Vann helst på kvelden eller tidlig på morgenen før jobb. En ferdigetablert plen trenger stort sett ikke vanning, så dette er kun første året.

Første stuss
Første klipp gjøres når gresset er 5 cm høyt. Sørg for å ha nyslipt gressklipper slik at gresset ikke rives av eller rives opp, men klippes av. Ha klipper innstilt på høyeste høyde eller ca 3,5 cm. Denne klippen vil sørge for at gresset danner sideskudd. Rak opp gresset slik at ikke små gressplanter får tung bør.
Året etter starter du også med høy klippehøyde. Vær forsiktig med luking det første året. Når du river opp ugress, vil de nye sarte røttene på gresset rundt ryke, og du får en åpen flekk. Vent derfor til året etter. Da kan du luke av hjertens lyst :)

Kommentarer