Vedlikehold av plen

Løv
Alle blader bør fjernes fra plenen da et tykt fuktig lag vil øke sjansene for sykdom. Det hindrer også lys og luft, og kan føre til bare flekker. Om du ikke har så mye løv kan du klippe dem med gressklipperen slik at de blir fine små deler. Har du mye løv må du ut å rake. Bruk en plastrive eller en stiv langbustet kost. Fjern blader, kvister, kongler, steiner og søppel. Om dette får ligge, vil det stjele lys og luft fra gresset ut og du kan få bare fleker eller økt fare for sykdom. Dette fenomenet med kosting av gress er nok mer vanlig i England. Jeg har ennå ikke sett noen gjøre det i Norge.

Klipping
Klipping begynner når gresset er 5 cm. Ideelt sett (og om du vil ha en jevn grønn flate) skal du klippe 2 ganger i uka gjennom sommeren, og 1 gang i uka vår og høst. Om det er tørkeperioder om sommeren, bør gresset få gro litt ekstra før du klipper.
Høyder:
Første klipp 5 cm
Sommer 3 cm
Høst 3 cm
De proffe plenomaner vil nok foretrekke 1 cm kortere enn dette til enhver tid.
Om du ønsker slike fotballbanestriper må du kjøpe en klipper som har knivene plassert på en sylinder. Da kan du lage striper, ruter og bølger, alt etter fantasien ☺

Mange diskuterer om man skal fjerne avklipp. Dersom du klipper jevnlig, og det er lite kan du bare la det ligge. Har du vært tre uker på ferie og det er mye, så raker du det opp. Om du lar litt ligge bevarer det litt fuktighet, komposteres/ har en lett gjødslende effekt og lokker til seg meitemark som jo er en god ting . Om du er en proff plenoman med kort perfekt plen vil man se avklippet visne og bli gult. Så da raker du det opp.

Kanting
4 ganger i året bør du gå over med en kantklipper. Noen liker ikke denne jobben og legger kantstein i flukt med gresset i alle kanter være seg mot bedd, gjerder, stier eller vegger. På denne måten kan gressklippern kjøre hjulet sitt på steinene og man slipper derfor kantklipping i sin helhet. Jeg bruker ofte et kantjern og skjærer kanter mot bedd. Dette gjøres 2 ganger i året. Kanter er som lister i stua. Virker utbetydelig, men når jobben er gjort gir det et overraskende ryddig preg.

Gjødsling
Siden gresset klippes så ofte er det behov for gjødsling. Bruk en gjødsel egnet for plen og følg oppskriften på emballasjen. Nitrogen stimulerer vekst. Gress som ikke har nok nitrogen blir gult og virker sykt. De beste gjødslene er de som både gir næring med en gang, og de som har en langtidsvirkning. Gjødsling bør gjøres 2 ganger om året. En med mye nitrogen på våren, og en med lite nitrogen i august / september.

Plenlufting kan gjøres på mange forskjellige måter og er et must for plener med leire. Man lufter for å forhindre at jordsmonnet under plenen skal bli for sammenpakket. Røttene trenger luft og plass for å gro nedover, og det er jo nedover vannet er, så det er helt klart ønskelig.
Man kan leie en plenlufter på Plantasjen eller Maxbo som lager kutt dypt ned i plenen. Den tar med seg noe av organisk matriale som ligger i gresset ned, samt at det kutter en del av røttene. Når røttene blir kuttet stimuleres ytterligere rotvekst, som igjen gir sterker vekst over bakken.

Man kan også lufte plenen med ei greip. Dette egner seg spesielt for mindre plener med leirjord. Ta en greip/høygaffel med spisse tinner og klatre opp på den , gjør et hopp slik at tinnene kommer godt nedi jorda. Bikk greipa litt frem og tilbake og trekk den opp. Gå 15 cm frem og gjennta. Du forstår sikkert at dette er en kjempejobb, men går finfint i en rekkehushage. Erfaringsmessig blir de 15 cmerne mer til 40 etter en stund :)
Etter å ha hullet plenen, toppdresser du med en sanholdig jordtype og sprer det utover plenen med baksiden på ei jernrive. Da faller jorda nedi hullene, du får luftet og en mindre kompakt jord på en og samme dag. Om gresset er litt tynt er dette et perfekt tidspunkt å etterså litt.

Se Monty Don lufte og toppdresse en mosebefestet plen her >

Toppdressing
Du kan bruke vanlig jord, men jeg foretrekker her jord med litt sand. Beregn 1-2 kg pr m2. Lag små tuer med jord og spre det ut med en langbørstet kost eller baksiden av ei rive. Pass på at gresset har hodet godt over dressen slik at fotosyntesen kan fortsette. Dette vil gjøre at avklipp og annet organisk matriale som ligger på gressbunnen komposteres, samt at det gir en flott base om du skal etterså.
Jeg har gjort dette hvert annet år i begge hagene med stor suksess.

Se Chris Beardshaw stille plenens diagnose og lufte, så og toppdresse.
(Han er min favoritthagedesigner :)

Ugress
Ugress slåss med gresset om lys, næringsstoffer og vann. Det fine er at de fleste ugress ikke tåler å bli tråkket på, eller jevnlig klipping, mens nettopp dette booster gresset til å vokse seg sterkere. Ergo… klipp og bruk plenen din flittig.
De ugressene som trives best i en klippet plen er de rosettformede. Du kjenner sikkert til de fleste. Løvetann, Kjempe, syre osv.

Jeg fjerner ugress med en et ugressjern som ligner et bredt skurjern eller en smal smal spade. Det ideelle er å få med hele roten opp, for så å fylle igjen med sandholdig jord, og evt så med plenfrø.
Min erfaring er at en gang på våren, en gang om sommern og en gang på høsten er tilstreklig lukefrekvens.

Mose
Å bli kvitt mose er ikke så vanskelig som mange skal ha det til. Så lenge du vet at det ikke liker sol, gjødsling og tørke, er det litt lettere å finne veier vekk fra mosen. For noen år siden forsøkte alle å kalke bort mose, ofte uten hell. Det er svært sjelden pHen som er grunnen til mose. Som regel har man dårlig topsoil (det øverste laget med jord) i skygge noe som er det beste mose vet. Om du har et område med mose bør du først fjerne den. Rak den opp, men løft det opp i trillebåra og ikke rak det over gresset. Mose er rask til å finne jord og formere seg igjen i gress. Når du finner bar jord, tilsett en god toppdressing og gjødsle lett. Tråkk området og så med skyggetålende frø. Disse er dobbelt så dyre som vanlig gress, men de fungerer utrolig godt. Sørg nå for å jevnlig gjødsle området i årene som kommer. Om området med mose er stadig vått må en drenering til.

Min lille erfaring med fix av to plener, er at det er laaaangt enklere å fikse en gammel slitt plen med ugress og mose, enn det er å etablere en helt ny.

Se Monty Don sår gress på en åpen flekk i plenen.

Jeg leser hagedesign dette året og neste kapittel i bok 3 er Eng. Kommer nok en post på det rett over helgen :)

.

Kommentarer