mandag, november 22, 2010

Runner Beans = Stangbønner = Prydbønner = Phaseolus coccineus

Jah det er ikke alltid like lett å lese seg opp på engelsk haging, også forsøke å finne oversettelser som matcher. Det latinske navnet Phaseolus coccineus er det tryggeste å forholde seg til. Briter, amerikanere og australienere har blant annet forskjellige engelske navn på disse. Og på norsk virker det ikke mye ryddigere...

Jeg handlet inn Runner Beans på Wisley Gardens i fjor mai, og gledet meg stort til stor avling.
Det ble det ikke. Og det er ikke denne stakkars bønna sin feil. Når jeg nå leser detaljer rundt dyrking av den, så ser jeg at det var HELT feil plante på HELT feil sted :)
MEN, jeg liker den så godt, så jeg skal prøve igjen. Men da skal den få et annet sted å bo.
I en sur og tørr kjøkkenhage bør den iallefall ikke bo. Og om så, så bør man belage seg på å nyte de vakre plantene og blomstene, og ikke få særlig avling.

Jordsmonn:
Prydbønner ønsker godt gjennomarbeidet dyp, lett jord med masse organisk matriale (hvem gjør ikke det:) Den må roteres rundt i hagen for å forhindre at det etableres skadedyr. De liker en beskyttet plass. Om man bor i kaldere områder kan man gå for en mer robust dverg, men disse gir mindre avling.
Plantene vil ha et dypt topplag med jord. Minst 35 cm.

Forberedelser: 
* Grav området høsten før såing hvis mulig
* Grav en dyp grøft på 30 cm dyp og 40 cm vid.
* For grøften med gjødsel eller kompost før toppjorda legges på.
* La området få sette seg minst en uke før såing.
* Om du ønsker kan du gi området ett lett dryss med vanlig gjødsel.

Såing:
Bønnene vil vokse høyt, og det er smart å få opp klatrestativ før såing. Les på pakken hvor høye dine blir. Mine skulle i fjor bli 200cm høye, men ble minst 300. De klarer å klatre fint selv, men hjelp dem litt i starten.

* Du bår ikke så i vått eller kaldt vær.
* Du kan godt så inne ved å putte frøene i fuktet husholdningspapir inni en brødpose og la dem svelle opp.
* Så dem i moduler og plant dem ut etter å ha latt dem bli vant til utelivet. (ute om dagen inne om natten) Jeg anbefaler å så dem inne først. De to årene jeg har hatt dem har jeg sådd dem ute i april/mai, og de kommer sent i blomst da. I fjor fikk jeg noen i slutten av mai som hadde bodd inne rundt en måned, og disse stakk av med seieren både i høyde og avling.
* Frøene skal såes 5 cm dypt, 15 cm fra hverandre. Man får størst avling om man har 2 planter pr 30x30 cm firkant.

Sommersesongen:
* Røttene må holdes fuktig, og om de gror intill en hekk, plant dem da litt vekk fra hekken, og len dem inn mot hekken for støtte når de blir litt eldre. Da sliper de å krangle om vannet.
* Røttene må aldri tørke ut, så pass ekstra godt på når det er tørketid. Kompost iblandet jorden vil hjelpe jorden å ta vare på vannet.
* Så snart de første knoppene settes, vann litt ekstra.
* Når plantene har nådd enden på sitt klatrestativ, knipes hovedstengelen. Dette vil redusere videre vekst, og mer konsentrasjon rundt blomster og bønner :)

Blomstring: 
* Høye nattetemperatuer kan redusere antall blomster.
* Om blomstene blomstrer tidlig på sesongen, mens det ennå er ganske kaldt, og før biene er i gang, kan dette føre til manglende pollinering.

Høsting: 
Bønnene kan høstes fra midten av juli og frem til første frost.
Om man høster belgene unge, vil man få gjenblomstring og flere belger, samtidig som bønnene er best da, og man unngår denne harde kanten/sømmen som må fjernes dersom denne får oppstå.

Så dette blir altså min huskeliste til neste års bønneforsøk.
Når jeg leser over nå, ser jeg at jeg jo gjorde ALT galt i fjor! :)
Skitt fiske neste år!

3 kommentarer:

Mari Anne sa...

Ah, ser man det. Det var mer enn bare klatrestativ som manglet da mine prydbønner streiket. Vi gir oss ikke. Neste år vet vi bedre. Jeg mistenker at blomstererter ikke ville protestere på den behandlinga heller. Stivt blikk mot april og såtid.

Grethe sa...

Det minte meg på at jeg aldri fikk sådd mine Prydbønnefrø i år. Jeg fikk aldri laget et godt klatrested... håper frøene tåler å vente et år. Da skal jeg ta en kikk på dine råd. Så flink du er til å poste innlegg på siden din!

Lin sa...

Mari Anne:
Ja her og! Neste år, da blir det prydbønner i rosebeddet mitt :) Heeelt bakerst!

Grethe:
De tåler sikkert å vente til neste år :) Jeg har iallefall svære planer for frøene fra samme pakken som jeg brukte i fjor!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...