Skismøring - smørekurs

I går var jeg på smørekurs. Jeg er veldig glad i å gå på ski. Jeg er hverken særlig flink i teknikk eller smøring, men nyter det i fulle drag når jeg først er ute. Jeg begynte så vidt med glider for 2 år siden og ble veldig glad i god gli! Så nyskjerrig poppet jeg opp på medlemskveld i Sport 1 Superstore (Storgata i Oslo).

Det var en kar der fra Mykjemeir som snakket engasjert om trening og kosthold i forbindelse med mosjonering, trening og renn.
Etterpå kom smøregutta og viste oss flere forskjellige måter å preppe ski på. Altså rens, rubb, feste og glider.

Jeg er klar over at de fleste synes mange lag både av glider og festesmøring høres unødvendig mye ut, men poenget er... Om man legger litt jobb i det kan du gjøre det skjelden og skituren vil være langt koseligere fordi du faktisk har glid og feste hele turen igjennom.
En glider kan feks sitte 10-15 mil og om det er alt du går en sesong, ja så holder det å gjøre det en gang.

Her følger mine notater fra dagens kurs. Og ja det er langt, men jeg forsøker å dele det opp i kapitler så du kan skumme om det er noe spes du ønsker å vite mer eller mindre om!

Rent generelt så kan jeg si at jeg står fast ved min "Varige blondineprepp". Den holder fortsatt vann etter dagens kurs! *litt stolt*

------------------ Mine notater--------------------


Mykjemeir trening og kosthold
Effektiv barmarkstrening: 
Jogge løpe med staver mer puls uten å få melkesyre
Kjernemuskelatur, populært med slyngetrening
Planken med armstrekk
Sideplanken med bevegelse
Mye kontroll på kjerne, gir mye kontroll på alle bevegelser, mange feiler og trener bare armer og lår.
Rygghev (ligge på mage og løfte overkropp)
Sitte på rumpa med føttene litt over gulvet og bevege hendene fra side til side, gjerne med vekter
Utfall
Stå på ett ben, andre på stol og bøye i kne
Knebøy
Ligge på ryggen med bøyde knær og catslide med bena under rumpa og ut, raggsokker funker utmerket.

Mer staking nå enn tidligere. Trenger mye triseps og mye rygg. Slynge best, men pushups er bra, særlig  smale.
Elghufs - sprettende hoppende gange med staver. Spenst.
Viktig med vektoverføring, gli leeenge på en ski. Trene på å gå uten staver. Også trene vektoverføring uten ski og staver.
Mykjemeir har skiteknikkkurs. (selvsagt) 
Tøye gir mye bedre bevegelighet og bedre holdning

Viktig å bytte på for å ikke stivne og for å avlaste. Diagonalt og staking. Gjerne skøyting også.


Mat: jo grovere jo bedre. Grov pasta, grovt brød, grov ris. Sundt fedt.
Vanlig norsk kost er bra. Ikke fastfood, den er faast utigjen. Spis så mye du klarer til frokost, og ha lettere måltider utover dagen.
Fyll gjerne på en time før trening. En halv time etter trening bør man få opp blodsukker.

Smørekurs

Rengjøring av ski.
Bør smøre skiene med lagringsglider i glisonen utenom sesong, om ikke bør skiene steinslipes ved sesongstart.  Steinsliping (hos en sportsbutikk) vil øke oppsugingsevnen for voks og glider. En ski kan slipes mange ganger. Jo ofere den slipes jo mer kan du slipe dem og jo lenger varer skien. Slitasjen på kantene er større og ved nedsliping må skien slipes plan.
Bør gjøre oppmåling av smøresonen hver sesong pga vektskifte. Butikken hjelper deg.

Gliding (hver 10-15 mil)
Smart å ha gode profiler
Bare foran og bak på skia. Ikke smøre frem og tilbake med jernet. Fra midten og til tuppen en gang. Jernet rett på sålen vil ødelegge skisålen. Kan ikke slipes opp. Skal kjøles av 20 min før sikling. Begynner alltid med midtranna først. Fordi man kan oppleve å skeine ut i glisonen og da kjekt å ha beskyttelse. Siklingen skal ligge forover mot fartsretningen, ikke bakover.
Børste 5-10 drag for å børste frem strukturen i sålen. Kan avslutte med en grafittvoks, men de er litt luksus.

Treningsglider fra Skigo LF -1 til -10 er anbefalt.
Viktig med bra arbeidslys, bruk gjerne hodelykt.
Hurtigglider er bedre enn ingenting.
Dra gjerne over med papir (fiberlen) etter
(metningsglider fem innvarminger under først, så dagsaktuell glider over)
LF (lav flour innhold) HF (høy flour). Flour frastøter seg vann og skitt. Jo varmere vær jo mer flour er bra. Anbefaler HF til renn.
Glider i pulverform!
Swix smørejern bør stå på 6-7 for vanlig glider (130 grader).
Det er vanlig og brenne sålen så vær forsiktig. Om sålen blir brent kan skiene kastes. Bruk litt godt med glider for å sikre at jernet aldri når bar såle.
For å få topp gli må man over på pulver. Bra Skigo 105 allaround pulver (1299,-). Drysser pulver jevnt over. 160 grader på jernet. Går ikke ut på dato. Gir betraktlig bedre glid. Om du går birken på 4 timer. Med pulver 4 timer er 4:20 uten. Gir mye bedre glid, særlig i hockey. Glir fra alle andre.
Husk å alltid ha rent jern. Rengjøres med firberlen. Farlige gasser, så gjerne ventliert rom. Ikke farlig en kveld i ny og ne, men for smørere som smører hver dag.
Børste av med hestehårsbørste. Ikke stålbørste. Børste bort alt overskytende  pulver. Børste masse gjerne iherdig frem og tilbake. Følg opp med børste av korthåret nylonbørste. Bra trening for kjernemuskelaturen. Avslutte med en poleringsbørste. Blå nylon. Den siste er ikke et must. Viktig å ikke blande børster for pulver glider og vanlig glider.
Man kan også legge flytende topping. Fekst Start DMR 9. Påfør med ett dra på hver side av midtranna. Børstes med den blå børsten.

Feste
Pusse med 100 papir. Bruk kloss for å sikre mot ujevn såle. Viktigst på nyslipte ski om den ikke er rubbet opp. Fjern gjerne stående hår med en sikling.
Begynn med basevoks. Legg tynt lag.
Hvis vi legger mykt på det harde, glir det myke rett av. Trenger noe seigt for feste. Varm lett opp og gni inn med syntetkork. La sålen hvile litt mellom hvert lag. Legg gjerne VR30 eller annen kald voks over. Legg mange (6 totalt) tynne lag og kork ut.
HF vokser fra Skigo blir anbefalt. Siden denne inneholder flour så tåler denne større temperaturspenn. Mest smøring på det høyeste punktet. Viktig å starte bredt, de første lagene lange. Så kortere og kortere med lagene.
Vent 10 minutter før du går på skia. Noen festevokser har bedre gli enn andre.
Om du legger myk voks rett på skiene så vil den seile akterut og totalt forringe glien.

På korna snø kan teip fungere. Man ka godt legge voks på teip.

Ved skirens for å fjerne festevoks, pass på at man ikke bruker skirens. Bruk heller glider i glisonen.

Klister
Blått islister er alltid en sikker vinner. Ha alltid myk godt klister i bunnen som festebase. Sprayklister egner seg ikke for røffe forhold (is) eller lenger turer.
Trenger ikke mye klister. Legges først i fiskebeinsmønster. Varm gjerne opp klistertuben opp inntill huden eller i frontruta på bilen. Bruk gjerne jern for dra ut klister. Eller evt. bruke tommern/håndbaken for dra det ut. Sett skia ut og la det bli kaldt før neste lag. Roede fiolett Spesial er flott som mellomklister. Det skal ligge oppå baseklisteret ikke inni. Varmes ikke opp. Kan hjelpe til med hårføner om den er hard. Start universal kan legges som toppklister. Blir veldig fin og glatt overflate ved bruk av håndbaken. Viktig med tørking og avkjøle seg mellom lag. 

Rille
Dersom man ønsker å rille (lage struktur) anbeles det å bruke Swix rett 1 mm i starten. Er for å drenere bort vann eller gi litt luft mellom ski og snø slik at skien ikke suger seg fast i snøen. Egner seg særlig godt i slitte løyper, møkkete snø eller fuktig snø også viktig på langkjøring. Gjøres på bakskia i glisonen etter endt smøring.

Ski i rubben. Varme ski i kald snø eller rub gir is i rubben. :)

-------------/ Mine notater ------------------


Dette var antakelig mer enn du ønsket å vite om skismøring! :)

Kommentarer

Turid sa…
Tusen takk :) Er glad i å gå på ski, kan ikke smøre så nå er det håp. Bare det kommer snø nå...
Snuffeldyret sa…
Nyttig lesing!

Så ut til å være en testosteron dominert seanse..
Flinke deg - her var det mye tips å hente! Morsomt med bilder fra seansen.
Har faktisk helt nye ski som jeg kjøpte på "tampen" i fjor, men som jeg ikke har fått preppet (skal skal ikke levere de inn/gjøre selv...). Vet i alle fall at jeg får kun litt blått midt under skiene om jeg skal overlate til andre, så her må skiene tas hånd om selv. Men hinderet er "alt utstyret" jeg tror at jeg trenger.