lørdag, mars 30, 2013

Besøkshage Hinton Ampner - En vakker liten hage man blir glad i

Jeg vet ikke helt hvorfor jeg falt pladask for denne hagen. Den er ikke stor, ikke mange skjeldne planter, ikke har den spesielt vakre samplantinger eller bestemt stil jeg liker godt.
Men den er rett og slett sjarmerende.

Huset var opprinnelige et jakthus og har en broket historie og det skal ha spøkt alle beboerne til å flytte. Til sist ble det revet og bygget nytt. Huset har flyttet på seg litt og blitt gjenbygget 3-4 ganger. Sist på 60 tallet etter en stor brann.
Den daværende eier Baron Ralph Dutton har selv designet hagen og drev den og huset frem til han døde på 80- tallet. Da han ikke hadde noen barn, testamenterte han eiendommen til The National Trust.
Ralph Dutton var forfatter og i tillegg til mange andre bøker skrev han en bok om hagen og dens drift. Den er på min ønskeliste!  :)

Hagen ligger langt fra sentralt og man kan ikke ta kollektiv transport hit, her trengs bil. Den ligger i Hampshire bare en snau time fra London. Det er mange andre vakre hager i nærigheten så dette er et flott område å legge en liten hageferie til! (Å leie bil koster fra ca 500,- for 2-3 dager)

Når man ankommer hagen kjører man gjennom en en gammel og vakker åpen skog dottet med sauer. Trærne ser ut som skumle skjeletter av seg selv nå om vinteren.
Parkering er det flust av og det er godt skiltet inn til billettluken. Siden National Trust driver tomten er det høflig å kjøpe noe i gavebutikken synes jeg. Dog må jeg si jeg skulle ønske de solgte mer hageting og ikke så mye såpe og kjøkkenhåndkler. De fleste National Trust hager tar 100,- for hus og hage uten omvisning. Dog får man et detaljert kart med sesongens høydepunkter godt beskrevet.

Et vakkert terom med koselige møbler og betjening serverer både ute og inne god og lokal mat og drikke.

Foran huset ligger juvelen i kronen, nemlig "The sunken garden". Her er det stram stil, formklippede vintergrønne planter klippet som egg, sopper og bokser. Her vil snart tulipaner og forglemmeiei fylle beddene etterfulgt av store Georginer. Det er mange Focal Points i hagen som trekker deg hit og dit, men de er litt lenger unna og litt mer subtile enn andre hager synes jeg,  men på en god måte. Man ser dem ikke først, også ser du noe laaangt der borte, også går man for å undersøke også ser man et annet. Slik blir man trukket i en fornuftig runde rundt i hagen slik at man ikke går glipp av noe. I noen hager synes jeg ofte de er for store og mange så man flakker rundt som ei høne og går glipp av perler.

Mellom "The sunken Garden" og hovedhuset ligger rosebeddet som strekker seg i nesten hele hagens lengde. Ikke så mye spennende der denne gangen.

Selv om hagen har stramme linjer og formelt utseende er det hele myket vakkert opp med enger av snøklokker etterfulgt av påskeliljer og snart Engelske Bluebells. Huset er smykket med roser og Magnolia tett inntill veggene og jeg kan se for meg at det er veldig vakkert utover våren og sommeren.

En liten kirke ligger også inne på tomten og den kan besøkes om man ønsker en stille hvil.
Bortenfor kirken ligger en ikke fullt utviklet frukthage. Denne trenger nok ennå noen år før den får den modenheten som gjør slike frukthager sååå spesielle.

Se bildene jeg tok i et slide show her (Kjør gjerne fullscreen):


Kjøkkenhagen ligger inne i "The walled garden" nærmere inngangen. Den inneholder et par drivhus i full fart, svære gamle stammede frukttrær, bringebær og bjørnebær. Den er i drift og det er mye spennende som er sådd eller er i fart allerde. Blant annet er fjorårets purre fortsatt i jorden. Den må de nok få opp snart før den går i blomst.

Det finnes ingen grenser mellom hagen og kulturlandskapet rundt. De glir vakkert over i hverandre. De utnytter hverandre respektfullt og vakkert. Blir til ett.
Denne hagen er nok min favoritt etter besøket i Hampshire, men jeg drar nok ikke tilbake, til det er den for liten. Den ligger forøvrig også langs fotturen "The Wayfarers Walk" dersom man liker fotturer :)

Som du forstår er ikke dette en stor hage og i lavsesong og helt alene som denne gangen var jeg fornøyd med 2 timers besøk. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så vakkert du fristet med tips om denne hagen! Jeg måtte kikke litt også på YouTube, og fant en del der om eiendommen.

Og hvilken melodi har du benyttet til ditt slide show? Jeg flyktet virkelig bort i en hagedrøm....

Snilt av deg å dele slike nydleig opplevelser, tusen takk!

Wibecke

Lin sa...

Wibecke: Melodien er fra Soundtracket til filmen The Holiday. Tror låta heter Iris and Jasper. Maaaange gode låter til denne vakre og morsomme filmen. Om du bruker Spotify så finner du musikken her: http://open.spotify.com/album/0nE8cTaZUHZDmyJOrU0Tbx

Det er nærmest selvsagt Han Zimmer som står bak. Han er helt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...