mandag, april 01, 2013

Besøkshage - Exbury Gardens - En stor perle


Denne hagen hadde jeg ikke så store forventninger til. Lokale folk hagefolk og turfolk var saktens enig, dette er en kjedelig altfor stor park med mye asfalt... Så da kan du kanskje forestille deg hvor lett det var å imponere meg :)

Valget om å dra var etter jeg googlet hagen og fant ut følgende:
Lionel de Rothschild født i 1882 annla sin første hage allerede som 5 åring. I 1919 kjøpte han tomten Exbury gardens nå ligger på og bygget det vakre hovedhuset. Han la togbane rundt på tomta for å frakte stein. Han ville skape Englands største stenhage! Han ansatte 150 sterke menn som spavendte hele tomta og beriket den med avfall (humle) fra ølbrygging i området.
Han sponset en mengde planteinnsamlings ekspedisjoner til Himalaya og hadde særlig interesse for Rododendron og Azalea. Han han har selv krysset frem over 1200 Rododendron og Azalea og mange av dem selges over hele verden.

Lionel de Rothschild døde i 1942 og hagen og tomten med bygninger og jernbane drives nå av hans sønn og sønnesønn og den Trust de har opprettet.

Alle disse tre mennene har mottatt en rekke priser for sitt arbeid både fra American Rhododendron Society og høyeste pris man kan bli gitt fra RHS (the Victoria Medal of Honour)

Huset og tomta og da særlig den mot elven og havet spilte en viktig rolle i andre verdenskrig. Fra planlegging av tropper og krigføring i Frankrike til opptrening av soldater. Utstyr ble også sendt herfra ut i båter via elven og mot Frankrike.

Se alle mine bilder fra hagen her >

Hagen inneholder over 1 million planter og er enorm - 250 mål. Sirka 30% av veiene/stiene er asfaltert og denne hagen egner seg defor godt for barnevogner og rullestoler. Man kan også leie golfbil. Asfalten dekker hovedgatene i hele hagen. Det er de små stiene innimellom du da ikke får se.
Hagen er nok en park. Men deler av den, og da særlig delen som heter Home Wood er utrolig vakker. Masse små hvite stier, flere vakre dammer, Camelia og New Camelia walk samt vakker utsikt og flott sti langs elven. Vinterhagen ligger også her nede.

Det er mer enn 150 forskjellige Magnolia i hagen. Hydrangea Walk skulle jeg veldig gjerne ha sett. Stenhagen (en av Europas største) rakk jeg heller ikke før det stengte. Heller ikke gresshagen. Irishagen er jo naturlignok ikke i fart heller.

Hagen jeg rakk, og som virkelig er vakker er Solurhagen. Her finnes en enormt gammel Blåregn.
Den tipper jeg er helt magisk i blomst!
Den var iallefall vakker bar som nå. Du ser virkelig at denne er veldig gammel.Se alle mine bilder fra hagen her >

Hagen ligger i tilknytning til det populære tur og ferieområdet The New Forest. Det er godt skiltet hit og kjøreanvisninger finner du på hagens nettsted. Det tar ganske nøyaktig 1 time og 30 minutter fra Heathrow rett sydvest.
Hagen kan virkelig anbefales. Om man elsker hage, elsker Rhododendron og Kamelia eller rett og slett bare liker å gå tur i vakre områder. Perfekt også for familie da ungene (og pappa) kan kjøre tog.
Du trenger nok 4 timer for å gjøre denne hagen på skikkelig vis. Tearoom og restaurant er tilgjengelig på området.

.

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...