tirsdag, april 02, 2013

Besøkshage: Mottisfont - For roseelskeren


Denne hagen snakket alle om. Både hagedesignere, turfolk jeg møtte i skogen og lokale folk på pubben. Denne måtte jeg se sa de. Vel den sto øverst på listen og jeg prioriterte denne på den beste dagen med det beste været. Så da var det kanskje lett å bli skuffet.
Så sagt så gjort. Denne hagen er nok ikke så vakker uten dens hovedrolleinnehaver rosen.

Jeg besøkte denne hagen i en kald mars på Langfredag som virkelig er familiedag i England. Da jeg kom var det kø av unger over alt. Veldig stas med påskeeggjakt. Derfor er mine bilder spettet av fornøyde unger som spent løper rundt med kart og lurt smil :)

Se alle bildene jeg tok i denne hagen >

Litt historie
Da området var og er særs fruktbart og inneholt en god vannkilde (font) var dette et populært sted i området. Det ble bygget et kloster her på 1300 tallet. Siden den gang har det vært mange eiere av tomten, men det noe spesielle er at ingen av dem har revet ned noe. For hver nye eier har de bygget videre på den opprinnelige klosterbygningen. Det gir det meget spesielle utseende på hovedhuset. Litt kantete og spesielt, men veldig flott om  man vet litt av historien bak :)

I 1939 tok Maud and Gilbert Russel over huset og med dem kom endel endringer. De var bemidlet og pusset opp og fylte huset med kunst. De holdt fester og innviterte mektige politikere, kunstnere og kjendiser til å feste, overnatte og bo i huset. Blant annet har Ian Flemming forfatteren bak James Bond bodd i huset over lengre tid. Da paret falt fra ble huset og tomten overført til The National Trust som når driver det.

Hagen
Man ankommer hagen nede ved elven og herfra går man stier enten inn foran hovedhuset eller inn i den vakre skyggede Stream Garden der en bekk renner stille fra den opprinnelige brønnen og ned mot elven.
Stream garden ender opp i Winter Garden som virkelig trenger noen år på seg Jeg vet ikke hvem som har designet denne, men la oss håpe de har en plan når den får modnes litt. Nå er det mange vakre elementer, men svært lite sammenheng og plan.

Se alle bildene jeg tok i denne hagen >

I de gamle stallene har National Trust satt opp en restaurant, isbar, gavebutikk, ett opplæringssenter for besøkende barn samt et planteutsalg med planter fra hagen.  Mye fint å kjøpe her :)

Man passerer så et stort beite der man kan gå inn å klappe dyrene for så å ende opp i den vakre Walled Garden. Her er det rosehagen ligger.
Stramme bedd, rette linjer, Focal points og alt annet en slik gammel walled garden bør ha. Utrolig gamle epletrær er fortsatt ved lag i hagen.

Det var også spennende å se hvordan de binder opp rosene. Mange gode tips å stjele altså!
Se alle bildene i albumet om du vil ha mer innspirasjon. 
Morsomt også å se de nye rosestiklingene som nyss var satt og hyppet. De sto ved siden av de dobbelt så store stiklingene fra i fjor. Fortsatt hyppet. (notere notere)

Se alle bildene jeg tok i denne hagen >

Foran hovedhuset finnes en liten partærre og bak huset en rekke vakre bedd omkranset av stramt klippet grunnmur. Spesielt å se de klippede hekkene formet som murvegger med støttevegger. Kreativt og med et blikk mot fortiden.

Fra hovedhuset kan man rusle ned til River Test. Det går en vakker sti langs kantene og en bro man kan krysse for å rusle tilbake. Mange benker tillater at man kan nyte lunsjen sin her.
Det oppfordres til Picknick og ingen "Ikke tråkk på gresset" skilt noe sted.

Denne hagen er nok virkelig vakker om sommeren når rosene står på og da vil jeg tro du trenger 2-3 timer uten pause for å få med alt. Den har også asfalterte veier og er rimelig flat og enkel å bevege seg i.
Hagen ligger nær Romsey i Hampshire og 1,5 timers kjøretur fra Heathrow/London.
Et besøk i denne hagen bør legges til samme dag som den ennå vakrere Sir Harold Hilliers Gardens.

3 kommentarer:

Stein sa...

Kjempefine bilder med masse inspirasjon Lin! :-D
De søylene med klatreroser er sikkert et syn om sommeren! Så enkle og samtidig så skulpturelle!
Ha en fortsatt riktig fin kveld.
Stein

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Lin sa...

Stein:
Ja sant?
Jeg fikk veldig lyst på sånne!
Takk for koselig kommentar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...