lørdag, september 28, 2013

Favoritthagen til de fleste - RoushamDe fleste britiske hagedesignere og gartnere vil spontant svare Rousham, om du spør dem hvilken hage er den vakreste i verden. Vi var så veldig lure å få med oss denne hagen nå i høst.
Det var en våt dag med skarpt lys og store kontraster. Med paraply på skuldern, et utolmodig kamera rundt halsen og kart i hånd forserte vi denne hagen med stor intensitet.

Vi hadde lest oss opp, fått historien om arkitekten William Kent (hagens designer) gjenfortalt flere ganger og trodde nok vi visste hva vi kom til. Men det er neppe noen forklaring eller nok bilder som kan gjenskape den følsen det er å oppleve denne hagen.

Hagen er delt i minst 4. Landskapshagen, kjøkkenhagen, rose og georginehagen og de store staudebeddene.

Det er landskapshagen til William Kent som er den mest kjente og det var den vi kom for å se.
Denne hagen er Kents eneste urørte "verk" og jeg må virkelig si at dette er ett mesterverk. Jeg er særlig fasinert av den vakre lille støpte kanalen som går igjennom den nedre delen av landskapshagen. Templer, grotter, statuer og broer skaper interesse og focal points og forteller historier. Det er ingen blomster i denne landskapshagen, kun 1 farge, grønn. I alle høyder og nyanser finner man mange utrolig rike gnistrende sjatteringer av grønn. Fra matt grågrønn innom syregrønn til dyp dyp flaskegrønn.


Vi er vel ikke helt sikre på om det er best å se denne utrolig vakre og stemningsfulle landskapshagen før eller etter de andre hagene, men vi tror kanskje sist. Evt først og sist. Godt å ha den gode rolige følsen i magen når man setter seg i bilen igjen.Porten inn til kjøkkenhagenRosehagen var fyllt til randen av disse gule rosene. Virkelig vakre!Jeg elsker gult!

Litt tekniske data:
Hagen ligger i Oxfordshire, ikke langt unna Oxford. Sirka 2 timer å kjøre fra Londons flyplasser.
Du bør sette av sirka 2-3 timer for denne hagen. 2 i lavsesong og 3 i høysesong.
Du kommer ikke inn i huset om det ikke er en spesiell anledning.
Huset er fortsatt i privat eie av den samme familien som har eid huset siden opprinnelsen.
Les mer på websidene >
Om du ikke har fått med deg Dons 80 gardens around the world, så er dette virkelig noe å ønske seg til jul (eller se på youtube). Her er Monty Don i sin favoritthage Rousham.2 kommentarer:

hagen vår sa...

Hei Lin! Denne hagen ville jeg sett først, midt i mellom og sist. Utrolig fantastisk. Kjempegodt formidla. I morgen skal jeg se på Monty Don. Det er fint å ha noe å glede seg til.
God helg! Anne

Lin sa...

Takk Anne!
Håper du har hatt en flott helg du også!

:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...