onsdag, april 16, 2014

English Bluebells


Søndag som var fant Ahn og jeg veien til Hatchlands Park, et av stedene nærmest Heathrow (og Gatwick) med best Bluebell blomstring. Vi hadde handlet inn god lunsj og drikke og hadde kameraet klart for blomsterfangst. 

Jeg er helt hektet på denne lille søte blomsten. Både utseende, teppene og ikke minst duften gjør at dette er min favorittblomst over alle. 

Bluebells er løkplanter og som mange andre småløker er de best plantet "in green".  De er normalt ikke i salg her i Norge, men jeg har sett noen nettbutikker som selger den her til lands.

De er skogbunnplanter og trives i skygge / delvis skygge under løvskog. 

Stengelen kommer med 5-12 blålilla klokker og på disse engelske henger alle klokkene med hodet ned så snart klokkene er åpnet. Finnes også i hvit. Klokkene blir raskt hengende på den ene siden av stengelen, noe som gir stengelen den vakre buen.  Den spanske versjonen har lysere blå klokker og med klokkene på alle sider. Den spanske er ikke like vakker og langt mer innvasiv enn denne engelske. Alle er litt engstelige da den spanske er lettere å få tak i og har forvillet seg ut blandt de engelske. 

Duften er ikke sterk, men ganske søtlig. I en eng som dette vil du definifitivt ha duften i nesen lenge etterpå. Joe Malone og Pentaligon selger begge dufter basert på denne blomsten. Begge er utrolig gode, men veldig forskjellige. Joe Malone, søt og ren, Pentaligon sin har mer mose og skogpreg, mindre søt, mer maskulin. Jeg anbefaler dem begge veldig!

På latin heter de for øyeblikket: Hyacinthoides non-scripta 

Et besøk på Hatchlands park anbefales på det sterkeste. Sikt inn på slutten av april eller begynnelsen av mai. 
Blomstene er fredet og det er straffbart å sanke løkene fra områder der de vokser villt (selv egen eiendom). De sprer seg via frø og utløpere og selv om de er litt trege i starten danner de gjerne et teppe for deg! :) 

Tusen tusen takk til National trust som vedlikeholder og foredler dette fantastiske stedet!
Dette er en litten film fra denne vakre vakre lunden. 

------
Her er en annen film fra et annet sted i Surrey en fantastisk 17. mai for 4 år siden. 

5 kommentarer:

Gerd Ellen Ottersen sa...

For et hav av blått! Så vakkert :)
Det må jo være en helt spesiell stemning i skogen når disse duftende klokkene blomstrer.

Mariann sa...

De er vakre! Jeg har bestilt de fra en nettbutikk og håper det er de rette jeg har fått. Det vil vise seg når de begynner å blomstre.
•*`*❀✽ God påske! ❀✽*`*•

Lin sa...

Gerd Ellen. Ja for meg nærmer deg seg religiøst når jeg får oppleve slike masser med dem. 3dje gangen dette! Ikke siste, det kan jeg love!

Mariann:
Åhhh så stas. Kan jeg spørre hvilken nettbutikk?

Snuffeldyret sa...

Ja, det var helt fantastisk. Jeg kommer til å leve lenge på det besøket.

Lin sa...

Snuffeldyret: Tusen takk for at vi delte denne fine dagen! Er jo liksom ikke hage, men såååå vakkert! Fint å dele det med noen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...