torsdag, april 17, 2014

Kjøkkenhagens jord med no-dig og no-walk

Jeg gnir meg i hendene når jeg tenker på alt det flotte jeg skal gro i kjøkkenhagen i år. Jeg har utvidet og utvidet og nå er den på 14 x 5 meter.

I flere år har jeg litt oppgitt hørt Monty Don si at man ikke bør tråkke på jorda i bedd og karm. At den er best helt løs. Vel, jeg har ikke vært særlig overbevist.
Dog har jeg gitt det ett forsøk. Jorda i kjøkkenhagen har fått være i fred, ikke noe tråkking annet enn til og fra fuglematestativet.
Og det er faktisk utrolig stor forskjell. Under fuglemateren er det jo lass av ugress fra maten og det sitter som banken, mens ugresset i resten av karmen er bare å plukke opp med røtter nesten til kina.På bilde ser du stolt Lin plukke ugress!


I disse dager er det siste innsats på innendørs såing. Jeg planlegger direktesåing ute samt hva som skal plasseres hvor. Jeg lysgror poteter og prikler kål og tomater. I år skal det blir skikkelig dreis på grønnssakene altså!

I høst har jeg flyttet endel på stauder og når jeg hopper rundt på spaden ser jeg ofte at jeg har delt en mark eller totalrennovert en billes hus og ganger. Som den flittige maur jeg er selv, får jeg veldig dårlig samvittighet. Her er det lass av innsekter og mikroorganismer som suser rundt i sin egen underjordiske verden også kommer jeg med spade og greip og roter til. Kjøkkenhagen min er derfor no - dig. Litt av grunnen til at jeg har valgt denne metoden er at tomta mi pleide å være en barskog og kvaliteten og PHen på jorda er skikkelig dårlig.
Uansett hvor mye jeg har tilført og blandet inn så forringer min egen jord den nye jorda.
Når jeg i høst laget denne nye kjøkkenhagen vetet jeg kartong og avispapir og dekket hele området før jeg fylte på med masse kompost og jord (30 cm). Dette har fått ligge til nå, og om få uker begynner den første sesongen.
Jeg skal selvsagt luke, men skal ikke spavende dette området. Bare lesse på med mer kompost som legges på toppen også kommer mark og bille og bringer det nedover i lagene.
Om du lurer på hvordan du kan komme igang med No-dig se denne filmen under:Her er et bilde og litt av planene for kjøkkenhagen.

Alle erfaringer fra No-dig og No-walk haging er varmt velkommen!

7 kommentarer:

Mia sa...

Tufft, har själv funderat och kikat lite på detta med no-dig, hos mig är det bara potatisen som gräves, och jordskokken förståss..Tvi,tvi, hoppas att det går bra hos dig. Jag har dessvärre inte din stora yta men jag såg en film på youtube från frankrike, dom drog bara gräs och annat lite till sidan och planterade, såg ut att fungera fint det också.

Gerd Ellen Ottersen sa...

Høres jo lettvint og kjekt ut da.. Men jeg så akkurat et hageprogram hvor gulrøttene var fine noen cm ned og så krøllet de seg fordi de møtte et hardere lag. Det kan jo være en ulempe?
Tror uansett at jeg kommer til å gi det et forsøk i kjøkkenhagen til sommeren. Den er under kraftig utvidelse og består kun av opphøyde kasser.

Mari Anne sa...

La om til no-dig for et par år siden. (Skrev om det i bloggen min http://heltpajordet.blogspot.no/2012/05/grave-eller-ikke-grave.html)

Vi er til nå veldig godt fornøyd. Skal man lykkes må man ha ugrasfri jord som utgangspunkt. På veien dit ble det mye graving. Nå fyller vi bare på med halm og husdyrgjødsel. Har ikke hatt noe problem med gulrøtter, men så har vi ikke aviser eller papp og sånt da.

Lin sa...

Godt å høre at dere som er i gang har så gode erfaringer. Ugrasfri jord har jeg... nesten. Når jeg fikk jorda levert i fjor sommer var den full av ugress. Jeg lukte den detaljert i flere omganger i fjor. Og 2 ganger så langt i år. Det spirer iallefall i hele hagen sett bort fra denne kjøkkendelen, så da krysser vi fingrene.

Jeg gav opp gulerøtter for flere år siden og kjøper nå bare frø til slike små runde i stede.

hagen vår sa...

Hei Lin! Der hvor vi har kjøkkenhagen er det blåleire for keramikkproduksjon. Ikke tjangs å begynne å gjøre noe med det, så vi har lagt jord oppå. Bruker kompostjord og så kjøper vi kukompostgjødsel på Ski Bygg. Det er ganske mye billigere der enn andre steder. Det gir kjempefin struktur på jorda, ikke nødvendigvis så næringsrik. Kjøper hønsegjødsel og benmel. Monty Don er en hagehelt.
Nydelige blå tepper fra Wales. Skulle gjerne ha sett det i virkeligheten. Ha det godt i kjøkkenhagen! Anne

Anne (Moseplassen) sa...

No-dig er spennende! Jeg lefler litt med det sjøl. Det krever at man tenker litt nytt, feks er jeg spent på hvordan jeg skal tilføre gjødsel til staudebedene mine uten å grave det ned, for om jeg graver ned så urorer jeg mykorissaen igjen.. Vi har ikke bruk for noe topplag nå, så det blir vel at jeg roter det ned forsiktig i de øverste cm. Får vel ringe mykorissamannen igjen og høre tenker jeg, så får jeg beste svar, hehe.

Lin sa...

Hagen vår:
Hei Anne og takk for tipset om Kugjødselen på Ski bygg. 50 kroner sekken er jo villt billig. billigste på Plantasjen er 129,- (samme størrelse)

Anne Moseplassen:
Tanken er at du bare skal legge den oppå også frakter marken det ned på etisk vis både for innsekter, lufttilfødsel og mycorrhizaen :)
Mye næringstoffer fra toppen vil jo også fraktes ned via regnvann.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...