Jeg gnir meg i hendene når jeg tenker på alt det flotte jeg skal gro i kjøkkenhagen i år. Jeg har utvidet og utvidet og nå er den på 14 x 5 meter.
I flere år har jeg litt oppgitt hørt Monty Don si at man ikke bør tråkke på jorda i bedd og karm. At den er best helt løs. Vel, jeg har ikke vært særlig overbevist.
Dog har jeg gitt det ett forsøk. Jorda i kjøkkenhagen har fått være i fred, ikke noe tråkking annet enn til og fra fuglematestativet.
Og det er faktisk utrolig stor forskjell. Under fuglemateren er det jo lass av ugress fra maten og det sitter som banken, mens ugresset i resten av karmen er bare å plukke opp med røtter nesten til kina.
På bilde ser du stolt Lin plukke ugress!
I disse dager er det siste innsats på innendørs såing. Jeg planlegger direktesåing ute samt hva som skal plasseres hvor. Jeg lysgror poteter og prikler kål og tomater. I år skal det blir skikkelig dreis på grønnssakene altså!
I høst har jeg flyttet endel på stauder og når jeg hopper rundt på spaden ser jeg ofte at jeg har delt en mark eller totalrennovert en billes hus og ganger. Som den flittige maur jeg er selv, får jeg veldig dårlig samvittighet. Her er det lass av innsekter og mikroorganismer som suser rundt i sin egen underjordiske verden også kommer jeg med spade og greip og roter til. Kjøkkenhagen min er derfor no - dig. Litt av grunnen til at jeg har valgt denne metoden er at tomta mi pleide å være en barskog og kvaliteten og PHen på jorda er skikkelig dårlig.
Uansett hvor mye jeg har tilført og blandet inn så forringer min egen jord den nye jorda.
Når jeg i høst laget denne nye kjøkkenhagen vetet jeg kartong og avispapir og dekket hele området før jeg fylte på med masse kompost og jord (30 cm). Dette har fått ligge til nå, og om få uker begynner den første sesongen.
Jeg skal selvsagt luke, men skal ikke spavende dette området. Bare lesse på med mer kompost som legges på toppen også kommer mark og bille og bringer det nedover i lagene.
Om du lurer på hvordan du kan komme igang med No-dig se denne filmen under:
Her er et bilde og litt av planene for kjøkkenhagen.
Alle erfaringer fra No-dig og No-walk haging er varmt velkommen!
I flere år har jeg litt oppgitt hørt Monty Don si at man ikke bør tråkke på jorda i bedd og karm. At den er best helt løs. Vel, jeg har ikke vært særlig overbevist.
Dog har jeg gitt det ett forsøk. Jorda i kjøkkenhagen har fått være i fred, ikke noe tråkking annet enn til og fra fuglematestativet.
Og det er faktisk utrolig stor forskjell. Under fuglemateren er det jo lass av ugress fra maten og det sitter som banken, mens ugresset i resten av karmen er bare å plukke opp med røtter nesten til kina.
På bilde ser du stolt Lin plukke ugress!
I disse dager er det siste innsats på innendørs såing. Jeg planlegger direktesåing ute samt hva som skal plasseres hvor. Jeg lysgror poteter og prikler kål og tomater. I år skal det blir skikkelig dreis på grønnssakene altså!
I høst har jeg flyttet endel på stauder og når jeg hopper rundt på spaden ser jeg ofte at jeg har delt en mark eller totalrennovert en billes hus og ganger. Som den flittige maur jeg er selv, får jeg veldig dårlig samvittighet. Her er det lass av innsekter og mikroorganismer som suser rundt i sin egen underjordiske verden også kommer jeg med spade og greip og roter til. Kjøkkenhagen min er derfor no - dig. Litt av grunnen til at jeg har valgt denne metoden er at tomta mi pleide å være en barskog og kvaliteten og PHen på jorda er skikkelig dårlig.
Uansett hvor mye jeg har tilført og blandet inn så forringer min egen jord den nye jorda.
Når jeg i høst laget denne nye kjøkkenhagen vetet jeg kartong og avispapir og dekket hele området før jeg fylte på med masse kompost og jord (30 cm). Dette har fått ligge til nå, og om få uker begynner den første sesongen.
Jeg skal selvsagt luke, men skal ikke spavende dette området. Bare lesse på med mer kompost som legges på toppen også kommer mark og bille og bringer det nedover i lagene.
Om du lurer på hvordan du kan komme igang med No-dig se denne filmen under:
Her er et bilde og litt av planene for kjøkkenhagen.
Alle erfaringer fra No-dig og No-walk haging er varmt velkommen!
Kommentarer
Tror uansett at jeg kommer til å gi det et forsøk i kjøkkenhagen til sommeren. Den er under kraftig utvidelse og består kun av opphøyde kasser.
Vi er til nå veldig godt fornøyd. Skal man lykkes må man ha ugrasfri jord som utgangspunkt. På veien dit ble det mye graving. Nå fyller vi bare på med halm og husdyrgjødsel. Har ikke hatt noe problem med gulrøtter, men så har vi ikke aviser eller papp og sånt da.
Jeg gav opp gulerøtter for flere år siden og kjøper nå bare frø til slike små runde i stede.
Nydelige blå tepper fra Wales. Skulle gjerne ha sett det i virkeligheten. Ha det godt i kjøkkenhagen! Anne
Hei Anne og takk for tipset om Kugjødselen på Ski bygg. 50 kroner sekken er jo villt billig. billigste på Plantasjen er 129,- (samme størrelse)
Anne Moseplassen:
Tanken er at du bare skal legge den oppå også frakter marken det ned på etisk vis både for innsekter, lufttilfødsel og mycorrhizaen :)
Mye næringstoffer fra toppen vil jo også fraktes ned via regnvann.