fredag, januar 02, 2015

Rosebeddet - forenkling av innholdet - hageplanlegging

Rosebeddet før forrige opprydding
Rosebeddet mitt er 19 meter langt og 2 meter dypt. Det er sørvendt, silt-jord og i full sol hele dagen...
Ikke alt som trives der.
De 80 rosene jeg plantet der for 8 år siden har takket for seg en etter en, og jeg sitter igjen med kanskje 10. Masse annet også som har tatt sin hatt og gått, mer en 5 forsøk på forskjellige fiolfrøstjerner, Veronicaer og veronicastrumer, Løytnanshjerter, Buddleia og ett lass andre fukt eller skyggelskende saker plassert midt i full tørr sol. :)
Jeg har fyllt inn andre ting, alt av ting, og selv om det er mye blomstring er det et evig rot. Både å luke og visuelt.
Jeg ønsker mer orden. Flere planter av samme sort skal inn. større tuer av samme plante. Jeg skal også ha inn bladplanter og vintergrønnt. Si gjerne ifra om du har noen tilbud. (ikke Heuchera)

Dette er de plantene som skal bulkes opp. Jeg vil nok ikke kaste noe av det jeg har, men la det dø ut med årene eller flyttes til andre bedd eller naboer. Mye bytting over gjerdene her :)

Solhatt (høst)
Disse elsker forholdene her og vil være hovedplanten i beddet. Jeg har allerede rundt 40 planter, og skal så endel flere. Ikke noe fansy, bare rosa og hvite vanlige. Selv om de blomstrer sent er de tidlig i gang med vakre knopper og de visne blomstene er vakre med snø på.
Hos meg holder de 2-5 år, så jeg kommer nok til å så nye hver 3 år.

Revebjeller (vår/sommer)
Disse sår seg flott og blir veldig fine i beddet. Også her rosa og hvite er det jeg har prøvd foreløpig. Nye farger vil komme gå.

Ammi og andre skjermplanter (sommer)
Ammi Majus og forskjellige Achillea er store favoritter hos meg. Jeg har noen av hver, men vil ha mye mer skjermer i hagen. Jeg har prøvd meg tidligere på Orlaya grandiflora og jeg kommer nok til å gjennta det. De er så søte. 

Astrantia (sommer)
Vanlige grå og rosa. Vil forsøke å få sådd noen Roma. De er finest synes jeg. Jeg har 3 store tuer av de grå vanlige.

Juleroser (vår)
Alle typer er lov. Jeg elsker dem så veldig og tar bilder av dem nesten hver dag. Kanskje de vaskreste blomsterhoder!

Vortemelk - Euphorbia (Vår)
Disse er en av mine absolutte favoritter. De er tiiiidlig ute om våren, lette å dele, vakre blader nesten hele året (om du klipper dem tilbake etter blomstring) og har vakre blomster fra blått til rosa. Whats not to love liksom!

Akeleier
Bare fordi de trives sååå godt! De frør seg og de små barna er enkle å finne blandt ugress. Liker dem veldig godt selv om de er litt rampete.

Klatreroser, Lonicera og Villvin (Sommer / Vinter)
Ja så skal jeg altså senke antall erteblomster jeg sår da det er mye jobb og mye å passe på. Jeg skal ha noen, men de skal et annet sted og direktesåes tiiidlig under dekke. Så da vil jeg ha klatreroser til å dekke gjerdet med i stede. På sikt vil jeg at annet grønnt skal ta over. Tar gjerne i mot tips på ikke for rampete klatrere som dekker et gjerde uten å ta over naboens kjøkkenhage om 3 år.

Hosta
Jeg elsker Hosta. De er høflige, til å stole på, runde, kraftige og lette å håndtere. De er vel ikke superglad i tørr sol, men jeg har noen områder i delvis skygge (pga naboens trær), så jeg gir dem et forsøk.

Buksbom
Noen små kjegler og baller til å holde showet om vinteren.
Andre forslag her?

Ettåringer: 
Disse vil jeg nok fortsette å fylle ut med:
Verbena i 3 forskjellige slag høy og lav (sommer/høst)
Cosmos (sommer / høst)
Zinna mixer (sommer/høst)
Allium (Vår / sommer)
Tulipaner (gule) (Vår)
Muscari (Vår)

Ahhh nå kommer jeg ikke på flere.
Bare vent, de kommer nok så fort jeg finner frem frøboksen i morgen den dag!

Kom gjerne med forslag til planter til tørr silt full av sol (om sommern ;)!6 kommentarer:

Den lykkelige Hagen sa...

Mye fint du har oppsummert. Jeg har kattemynte og rosa orientvalmue i full sol. Lammeøre er fint sammen med rosa/blått/lilla. Prydtobakk ble en favoritt i fjor. Klarer meg heller ikke uten prestekrager og rosekrager:)

Villrose sa...

Merkelig at ikke rosene trives i full sol! Tørket ut, da? Du har akkurat motsatte forold av meg, og er heldig som kan a solhatter :-)
Kanskje det er nok sorter du har ramset opp? Eneste jeg savner er prydgress, f. eks. Mischantus. "Prærie" med solhatter, prydgress og salvie er kjempelekkert! Og så noen Rudbeckia til høsten.

Lin sa...

Den Lykkelige hagen:
Så mange flotte forslag! Lammeøre er jo flott sånn kontrastmessig også. Prydtobakk har jeg nok for mye snegler til. Iallefall spises småplantene lett her. Prestekrager er jo også et godt forslag! Tusen takk!

Lin sa...

Villrose:
Det er litt trist. Kan være at staudene har tatt litt luven av dem. Hadde noen voldsomme iris noen år tilbake som virkelig la seg utover. Borte er de, og de nye kjøpes ikke inn om de ikke er for klatring :)

Prydgress er jo et godt forslag. jeg kjøpte faktisk inn endel frø på Wisley Flowershow i fjor. De frøene må jeg finne frem! Salibe har jeg jo også inni der. :) Takk takk!

Åshild sa...

jeg gleder meg til å følge utviklingen av dette bedet. Nevnte du Storkenebb? Selv om de vokser fort synes jeg de er viktige i vårt lange bed.

Lin sa...

Åshild: Nei jeg nevnte nok ikke Storkenebb. Jeg har disse høye phaum i både lilla og hvite, men jeg har dem overalt ellers og de frør seg så voldsomt, så jeg kommer nok til å flytte dem ut.
Har du noen forslag til lavere Storkenebb?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...