lørdag, mars 21, 2015

Begynne å tenke rabarbra nå?

West Dean College har disse vakkre terracotta klokkene til sin rabarbra!
Japp der er jeg liksom.
Jeg har vært ute å tittet i kjøkkenhagen og sammen med struttende Solbærbusker skyter små fete knoller opp av Rabarbra kronen. De er ikke høye altså, men er kanskje 4 cm over bakken.
Det fikk meg til å tenke på at jeg har lovet meg selv de siste 5 årene at i år skal jeg iallefall huske å putte en bøtte over. Også glemmer jeg det igjen og igjen. Men ikke i år.
Jeg har desverre ikke en slik terracotta sak til å ha over. (åhhhh de er så fine)
Men en stor murerbøtte... det har jeg!

Grunnen til at man dekker til rabarbraen er for å få søtere, mykere og tidligere rabarbra. Ved å dekke halve får du altså to høstinger av samme planten.
Nå man frarøver planten lys tidlig på våren henter planten da næring fra rota i stede (for fotosyntese). I røttene omgjøres karbohydrat til glukose som gir den veldig søte smaken.

Man sliter på rotsystemet på denne måten, så det bør vel gjøres med omhu og kanskje ikke hvert år. De blir jo fort svære disse kronene og de kan jo deles :)

Men så kom spørsmålet. Jeg vil jo ikke bare ha de tynne søte tidlige rabarbra stilkene jeg vil jo også ha en hovedhøsting også... Må jeg ha to planter da? Så etter ett lass søk på google med 0 treff fant jeg endelig denne videoen med Toby Buckland som forklarer at neida, man kan ha bøtta over halve planten og høste ekstra søte stilker fra den tidlig, også høste fra resten av planten litt senere. Jeg heter "utolmodig" til mellomnavn, så jeg skal saktens lage rabarbra saus til is og lage rabarbra crumble tiiiidlig i år!
3 kommentarer:

stallnilsen sa...

Koffer ska man ha ei bøtte over rabarbraen ?
Har du virkelig sånn grønn hage allerede nå.
Så heldig du er , her er det sne igjen, men håper den smelter bort snart, mars er en lunefull mnd, vår den ene dagen og vinter i neste :)

Ha ei fin helg.

Lisbeth :O)

Lin sa...

Ja her er det altså endel blomstring i gang og mye smått grønt som spriter i beddene. Skjønner du er lei av snø nå Lisbeth!

Grunnen til at man dekker til rabarbraen er for å få søtere, mykere og tidligere rabarbra. Ved å dekke halve får du altså to høstinger av samme planten.
Nå man frarøver planten lys tidlig på våren henter planten da næring fra rota i stede (for fotosyntese) I røttene omgjøres karbohydrat til glukose som gir den veldig søte smaken.

Man sliter på rotsystemet på denne måten, så det bør vel gjøres med omhu og kanskje ikke hvert år. De blir jo fort svære disse kronene og de kan jo deles :)

Lotta@TroublemakerStreet sa...

Hei Lin,

Håper du ser denne kommentaren. Jeg søkte om noe informasjon om spinnmidd, og fikk på Google treff på noe du har skrevet før. Klikket for å lese det, men fikk bare feilmeldingen:
"Service Unavailable
Error 503"

Gikk så til bare din blogg, dvs. linsin.blogspot.no - og leste noen innlegg der. Fikk så se link nederst til noen tidligere innlegg (fotokurs), og fikk lyst til å se på dem, men igjen skjedde det samme. Så det er åpenbart et eller annet problem med bloggen din, spesifikt med arkivet ditt som viser tidligere innlegg.

Kanskje du burde sjekke dette ut, og evt. kontakte noen hos blogspot for å få det fikset, hvis det ikke kun er noe midlertidig som foregår hos dem?

Tenkte du ville like å vite om problemet... :)

Ha en fin dag! :)

PS! Tusen takk for bøttetipset ang. rabarbra. Jeg bor i blokk, og prøvde meg med en i potte, men det funka ikke helt, men i fjor fikk den flytte ut i fellesområdet, sammen med noen andres rabarbra. Skal nevne dette alternativet, kanskje vi kan prøve å ha bøtte på noe neste år? Jeg vil gjerne ha ekstra søt rabarbra - høres nydelig ut! Åååååh, nå fikk jeg SÅ lyst på rabarbrapai eller rabarbrakake - gjerne lunken (eller "lun") i dyp skål med en fin dam av god, tykk ekte vaniljesaus rundt (f.eks. Freia sin eller hjemmelaget! Nam!), er i grunnen enda bedre enn med is til, synes jeg! :)

PPS! Siden jeg fristet slik med drømmen om rabarbra-kos, kanskje jeg kan gi deg en liten gjentjeneste for ditt råd? Jeg fant nemlig en måte å lage verdens beste vaniljesukker på! Og det er SÅ LETT! Jeg tar to vaniljestenger, deler dem på skrå i lengder på ca 1-2 cm og legger dem på et lite brett jeg lager av en bit aluminiumsfolie (setter det så på et lite brett eller noe sånt. Jeg har valgt å dele dem, for ellers tok det altfor lang tid å tørke det i ovnen). Inn i ovnen med det på ca 65 grader C. i ca 2 timer eller til det hele har blitt tørt og sprøtt (så du lett kan knekke eller smuldre skallet). La avkjøle litt. Ha så alt sammen, dvs. vaniljestangen med skall på, i en liten blender (f.eks. en slik tilsats til stavblender eller en Bullet blender) og mal så fint du får til. Tilsett så sukker litt etter litt, det vil bidra til at du klarer å male vaniljen superfint. Ha så til sammen i ca 2 dl sukker, tilsett litt etter litt, og mal det så det får en fin konsistens, omtrent som melis (for det er så mye lettere å løse opp i ting du skal bruke det til enn vanlig sukkerkonsistens - og det er lettere å bruke samme mengden i oppskrifter hvor kommersielt vaniljesukker er brukt). Nå har du verdens beste EKTE vaniljesukker, som du bruker i alt du bruker vaniljesukker i (og mere til, for det er så nydelig!). Men dette er "The Real Thing", ikke bare "fuskevanillin" kalt "vaniljesukker" (hvor mesteparten vanligvis er utvunnet av cellulose, ikke av vanilje. Vet ikke om vår lokale, men i utlandet kan f.eks. 2% være fra vanilje, resten fra cellulose, men fordi noe er fra vanilje, kan de kalle det "vaniljesukker"!) slik vaniljesukkeret vi får i butikken er... Det er så mildt, så nydelig. Du kan også legge (til og med brukte, kun lufttørket etterpå) vaniljestenger hele i et glass med sukker, og la smaken smitte over, men det gir ikke den hele og fulle, nydelige aromaen dette vaniljesukkeret gir. Jeg går aldri tilbake til verken Freia vaniljesukker eller det med hele stenger i, som jeg brukte før. For dette er GODIS! Og så kjapt å lage (kan jo bare tørke det i ovnen mens man gjør noe annet, resten tar 5 min.). Dette løfter enkle ting som pisket krem (til kakao?), kakao osv. osv. til nye høyder - og er like godt i alt bakverk man vanligvis bruker kjøpt vaniljesukker til (bare så mye bedre enn det kjøpte!). Det er bare SÅ NYDELIG! Hva med en skje i kaffen eller kaffe latte? Også en koselig ting å lage, ha i resirkulerte syltetøyglass og gi til andre som en liten oppmerksomhet... Jeg har kjøpt inn ekstra vaniljestenger fra Madagaskar på eBay, rimelig og samme kvalitet som Hindu sine, jeg kjøpte en pakke med 30 for drøyt en hundrelapp. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...