Endelig er kjøkkenhagesesongen startet!



Dette har vært en laaang helg.

HAGEMESSEN
Den startet som seg hør og bør på Hagemessen. Heldigvis ville fineste Ahn være med, så vi rægget rundt med en svær vogn og koste oss! Som vanlig var det bare bittelitt spennende planter og veldig mye boblebad og plastrottingmøbler.
I tradisjontro var det Hagegal, Gardenliving, Hagemo og et par andre stands som lokket frem lommeboken.
Er det bare meg eller er disse designhagene 80% stein/bygninger og bare noen få planter. Det var en utrolig stooooor og flott fontene der. Den skal jeg skaffe meg nestegang jeg kjøper et gods.
Jeg fikk med meg:
1. Stooor hvit trepion (Gardenliving)
2. 6 Rudbekia Rustik dwarf (Hagegal)
3. Thunbergia alata - Black eyed Susan (Hagemo)
4. 2 Gyldenlakk (Hagegal)
5. Hacquetia epipactis (Hagegal)
6. 1 Rød unkjent skjermplante (Hagegal)
7. Sekk Potet Blå Kongo (Hagemo)
8. Ormedrue (etter anbefaling fra hagerådgiver Ahn) (Gardenliving)
9. Kattemynte (Gardenliving)

KJØKKENHAGEN
Endelig er jeg i gang! Lørdag vendte jeg hele kjøkkenhagen og tømte jorden nøye for skvallerkål og Kveke røtter. Kveke har jeg aldri hatt i privathage før, men har jobbet mye mot den på en tidligere jobb som avløser på gård. Når jeg kjøpte jord nå sist så kom jorden med flere nye frodige og tolmodige ugress, deriblandt Kveke. Det fine med kveke er jo at man blir sterk i armene og ryggen.

Søndag brukte jeg stort sett til å rake og dra jorda opp mot karmene. Jorda beveger seg mot stien iløpet av sesongen så da må den trekkes tilbake på våren. :)
Klatrestativ til bønner og erter kom på plass og jeg fikk sådd litt og satt poteter og løk.
1. Sukkerert Carouby de maussane
2. Sukkerert Shiraz
3. Papaver rhoeas
4. Meconopsis cambrica - Welsh poppy (kjøpt på Lost Gardens of Heligan)
5. Sjalottløk
6. Løk
7. Potet Berber

Jeg skal ha et lite ekspriment her. I fjor når jeg tømte kjøkkenhagen for dødt materiale ble det en svær haug. Jeg har nå plukket vekk det tørre lange og tatt resten og lagt i en avlang haug i kjøkkenhagen. Jeg har komprimert det lett og lagt i litt kugjødsel. Så har jeg lagt to sekker jord over. Oppå her har jeg sådd valmuer. Målet er at neste år er denne haugen blitt til jord. Jeg har lenge tenkt å grave en dyp grøft å ha avfallet nedi, men i følge min Økologisk hagebruks lærer er det ikke sopp og bakterier til nedbryting av plantemateriale så langt ned, det er mest i de øverste 30 cm av jorden.
Vel, vi får seg om det blir gunstige nedbytingsforhold inne i dene avlange pølsen i kjøkkenhagen. :) I så fall blir dette en årlig affære!

DEN GULE DOBLE
For noen år tilbake ble jeg den stolte eier av julerosen Harvington Double Yellow. Den er utrolig vakker og jeg har lenge gått å furtet fordi den har vært så pjusk. Men nå kom den plutselig i rekordfart! Jippi!!!
Harvington Double Yellow
Kjøkkenhagen har fått all min energi denne helgen. Måtte jeg få stor avling i premie! 


Drivhuset er luket, vasket og noe veldig robust er flyttet ut. Siden jeg skal til England denne kommende uken er det litt risikabelt  flytte mye ut. Min mann er flink med plantene mine, men med kuldegrader om natten og dør som må manuelt lukkes opp og ovn som må slåes av, blir det mye greier.  


Poteter på rekke og rad. Bruker planken for å fordele marktrykk. Denne dama veier omtrent som en traktor. 
Her er halvråtnet hageavfall fra i fjor. Målet er at det er flott jord til neste år, så kanskje jeg slpper å kjøpe så mye sekker. 

Hageavfallet er komprimert og dekket av litt kugjødsel og noen sekker jord. Også har jeg sådd valmuer på den!




Håkon Mella holdt et innspirerende foredrag om Permakultur og er innspirator til denne  hageavfallspølsen  jeg laget i dag :)



Kommentarer

hagen vår sa…
Kjøkkenhagen din ser så fin ut. Tenk å gå inn der når det begynner å vokse. Plastrottingmøbler og firkanta steiner er det mye av på hagemessa. Noe som irriterer meg, var at vi glemte å kjøpe Blå Kongo. Kom på det når vi kom hjem.
Misunner deg litt en tur til England nå. God tur! Anne
Hyggelig å lese om hagesysler! Så fin kjøkkenhagen ser ut - startklar :-)
Selv måtte jeg prioritere konfirmasjonsforberedelser, og kjente det var ekstra hardt å stå inne og lage matretter med lokkende hagemesse og finvær ute....
Tove sa…
Kjøkkenhagen ser veldig bra ut. Du må ha jobbet som en helt. Krysser fingrene for vellykket dyrking :-) Tove
Moster sa…
Enig med de over - kjøkkenhagen ser virkelig fin ut!
Og jeg er også enig i observasjonen din fra hagemessen, he he.
Jeg er spent på hvordan det går med 'pølsen' din, tenkte å prøve noe lignende.
Lin sa…
Anne: Jeg har for mye Blå Kongo, så om du orker å komme innom Langhus kan du få 10 stk :) Er kanskje for lite :)
Lin sa…
Gyldenlakk:
Tusen takk, ja nå er det klart klart! Den beste tiden er nå all sjauing er over og såing og planting står på planen.

Håper konfirmasjonen var suksess for både deg og konfirmanten!
Lin sa…
Tove:
Tusen takk! Ja både jeg og ryggen min er enig med deg. Følte oss litt helt den dagen ;)
Lin sa…
Moster:
Jeg skal oppdatere underveis med pølsen. :)

Jeg skal tilbake på Økologisk hagebruk kurset tirsdag som kommer, så da skal jeg fiske mer om forventet fart, hvor våt den bør være osv.

:)
Turid sa…
Så spennende med hagepølse, du må gjerne lære oss andre til å bli habile pølsemakere også ;)
Og at sesongen er i gang er så deilig, så deilig.
Lykke til med sådd og god tur til England.

Vi blogges.
Lin sa…
Turid:
Ja dette med hagepølse er spennende. Nå har det jo regnet litt og... Håper det speeder det hele litt opp i fart.
Såååå digg med vår!

Turen var knall (som alltid) :)
Så flott kjøkkenhage du har. Skal følge med den i sommer.Her ligger det fortsatt litt snø i kjøkkenhagen, men våren sniker seg innpå. Jeg dyrker grønnsaker og urter i mindre kasser. I en av dem samlet jeg hageavfall i høst og er nå spent på hvor langt prosessen er kommet.I fjor hadde jeg squash i en slik kasse og fikk stor avling. Jeg la svart maisplast over komposten før jeg plantet ut squashen og tenker at det hjalp på prosessen. Nå hadde vi en uvanlig fin sommer her nord i fjor og det bidro nok også.
For en innsats! Kjempefin kjøkkenhage. Likte godt planken i potetåkeren. Denne ideen skal jeg bruke når mine skal i jorden i løpet av denne uken.
Lin sa…
Bente:
Tusen takk. Høres ikke stas ut med snø ennå. Så lur du er som har squash i hageavfallskassen. Jeg har jo hageavfall i små pallekarmer så kanskje skal jeg prøve en slik squash kasse jeg og! Virkelig lurt!
Lin sa…
Katarine:
Ja planken er jeg glad i. Jeg bruker normalt en greip til å løfte på jorden før planting for å sikre at jorda er løs og fin. Så da føles det veldig dumt å vasle rundt oppi der etterpå. Planken er min venn selv om det er litt balansetrening :)