onsdag, april 15, 2015

Endelig vår - nyter blomstring ute og inne + Økologisk kjøkkenhage kurs


Lungeurten slår endelig ut!

BLOMSTRING
Det er masse som endelig er i blomst.
Først kom Snøklokkene under kjøkkenvinduet. Det er litt omvei å gå forbi der, men det er virkelig verdt det på vei til jobb. Så kom krokuser i først gult, blått også nå lilla og blå. Samtidig åpnet endelig Viburnumen min sine vakre duftende blomster! Det var på tide!
Juulerosene har stått lenge nå og de rosa og vinrøde er virkelig så vakre at jeg mister helt pusten.
Jeg har omlag 12 stykker og nå er det bare to som ikke er i blomst. Og den gule doble er ikke blomst ennå, har ikke en gang knopper... Håper den kommer seg til neste år.
Vårkjærminnen er virkelig bånn gass om dagen og nå er Scillaene på hell.
Lungeurten har vel holdt på en ukes tid nå og er virkelig vakker. Jeg har en svær og en liten. Etter endt blomstring skal jeg dele den store med mamma. Sånt er kos!
Den første påskeliljen åpnet så vidt i dag.

Mine Bluebells står å sturer med grønne frodige blader. Kan jeg få noen knopper snart?

Fregner må man ha!


DØD
Det er triste nyheter også. Jeg mistet i fjor begge mine Magnolia stellata!
Isj altså. De som var så søte. En fra Ramme og en fra Plantasjen... De sto i samme bedd...
Jeg har forsøkt nå å bøye forsiktig på grenene og de knekker bare av tvert, selv helt nede. De får stå der ut sommeren, også hiver jeg dem i høst. Snufs.AGAPANTUS
Tilbake til gode nyheter, Agapantusene mine blomstrer for første gang.
Jeg sådde dem for 5 år siden og de har saktens produsert mye flotte blader. Da jeg var på Wisley Flowershow i fjor tuslet jeg mutt bortom en Agapantus stand og forklarte at mine nå var fem år og fortsatt ingen blomster. Hun mente at det var slik det skulle være. De kommer først med blomst femte året mente hun... Gjødsle med Tomatgjødsel høst og vår var hennes råd. Så sagt og så gjort. Og NÅ kom de. Frøene har jeg fått av fine Mari Anne og gleden var stor da jeg oppdaget at de er hvite ikke blå disse blomsterballene. Bare en blomst på hver plante (har 6), men blomst er det altså!
Neste år skal du se...
Men hvordan får jeg den til å vente til sommern? Jeg vil jo gjerne grave pottene ned i beddet og ha dem der til høsten...Mitt pottepuslespill, Hvorfor lager ikke folk potter i en standardstørrelse?
LUKING/MULCHING OG RYDDING
Alle bedd sett bort fra lavendelbeddet, hjørnebeddet og selve kjøkkenhagen er nå luket 2 ganger. Rosene er klippet (jada litt tidlig) og jeg har fyllt alle lukte bedd med masse kugjødselkompost.
Det er første gang på 3 år at jeg mulcher med kugjødsel, før gjorde jeg det hvert år. Nå var det så trist i beddet i fjor med den laaaange sesongen, så i år har de fått førsteklasses utgangspunkt.

Lilleboden der jeg har hageutstyret mitt er ryddet, alle potter tømt, renset og stablet. Der inne under vinduet bor også potetene nå til lysgroing!
Drivhuset er vasket, lukt og mulchet! Alt klart for årets tomatfest!KURS I ETABLERING OG STELL AV ØKOLOGISK KJØKKENHAGE
Etter tips fra Blomsterpikene på Abildsø meldte jeg meg i vinter på et kurs. Det er en den utrolig kunnskapsrike Hans Gaffke som holder kurset på sitt småbruk i Rygge. Gosh. Jeg kan ikke huske sist jeg lærte så mye spennende på så kort tid. Jeg gleder meg veldig til neste gang og neste gang... ;)
Mulig jeg samler mine notater her senere!

ENGLANDSTUR IGJEN!
Da er det altså en uke igjen til avreise til England med min aller beste Mamma! Denne gangen er det Somerset som er stedet og vi gleder oss helt skakk!!! Mer om det senere!

3 kommentarer:

Turid sa...

Juhuu, og hei hvor det går :) Skikkelig misunnelig på kjøkkenhagekurset du tar altså- Men på tirsdag kommer Helen Fredholm til hagelaget her med foredrag om cottage gardening. Blir nok bra det også tenker jeg. ha en finfin tur til England, sukk, det hadde vært noe det :)

Lin sa...

Turid:
Åhh så stas med besøk fra Helen Fredholm. Jeg har boken fra hagen hennes og den er virkelig en godtepose! Så vakkert. Håper det blir knall!

Liv i Hagen sa...

Så vakker Lungeurten din er. Jeg kjenner ikke til den planten fra før, men den ser svært så spennende ut. Riktig god tur til England, det blir sikkert helt topp. Håper vi får se mer derfra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...