onsdag, mai 16, 2012

Hage-foto-blondine-tips

Spennende kveldslys.
Dette er veldig skummelt, men jeg har blitt spurt flere ganger, så her kommer noen erfaringer jeg har gjort meg for planteportretter (og HUSK, jeg er ingen pro fotograf og kan ikke noe teknisk om kamera). Mine fototips:

1. Det gylne snitt - Plassering av motivet. 
Det er verdt å lese litt om det gylne snitt, se rask innføring her >
Du bør forsøke å enten å få hele motivet innenfor firkanten i søkeren med litt luft rundt hele eller tørre å gå veldig nærme. Som det gylne snitt foreslår, plasser gjerne motivet litt til siden for midten. Prøv selv.
Ta et bilde der motivet er helt sentrert og ett som er plassert ut til den ene siden, men fortsatt godt innenfor. Det er pussig mye mer spennende når motivet er flyttet ut mot en av kantene.
Husk å holde kameraet rett, så slipper du å rette bildene opp etterpå.

2. Vinkler
Når det gjelder å ta bilder av planter er dette et sabla godt tips. Prøv å ta andre vinkler av planten enn rett forfra. Feks ved å legge kameraet og deg helt ned på bakken, og kanskje også utnytte bakker/skråninger slik at du kan ta bilde unnenfra. Ta fra siden, ta ovenfra, bakfra og unnenfra. Det er virkelig mye spennende motiver som kommer ut av dette! Hunden Bilbo titter annerkjennende på meg når jeg graver et hull i beddet for å putte kameraet nedi for god vinkel oppover.

3. Lys og vanndråper
Morgenlys og kveldslys særlig etter en solrik dag er veeeldig effektfullt. Jo mer vinkel der er på sola jo bedre. I rett ovenfra lys blir alle farger flate og kjedelige. Utvasket lissom. I morgenlys blir fargene flotte og kanskje litt kalde og i kveldslys inn fra vest så blir alt varmt og mykt.

Når det regner eller rett etter det har regnet (og etter den helt første frosten) er det en million motiver i hagen og skogen. Ut med paraply er også spennende! Vanndråper er veldig effektfullt. Spruteflaske kan også brukes om det skulle være mangel på regn.

4. STÅ STILLE
Nei det går ikke ann å ta bilder i fart. Dvs du må stå stille og motivet må stå stille.
Vind er en fiende for plantefotografer. Den sender plantene hoppende opp og ned som en jojo. Stativ ala pappeske, en sten eller et stativ er vel verdt innsatsen særlig om du vil gå veldig nærme.
Om du er skikkelig proff kan du ta bilder i vind og lage en farts effekt. dette vet jeg ikke hvordan du får til  :)

5. How close can you go
På mange kamera er det i menyen slik litten blomst. Den gjør at du kanskje kan gå ennå litt nærmere motivet når du avbilder. Ofte vil kameraet ikke tillate at du går så nærme du ønsker.
Om du skal handle nytt kamera, husk å si ifra til selgeren at du ønsker god makro funksjonalitet. Jeg tar 90% makrobilder så for meg er det kjempeviktig. Et kamera har man jo leeeeenge så det er verdt å legge litt ekstra penger i kjøpet.
Jeg har kjøpt litt ekstrautstyr til mitt gamle speilreflekskamera til en billig penge for å ta slike markobilder. Se her >

6. Sjekk hvordan bildet ble før du tar flere!
Det er verdt å stoppe opp å ta en titt på bildene dine underveis for å se om du kan luke ut noen feil på de neste bildene. Ta deg tid og zooom inn og se at bildet blir klart og at du kan se detaljene selv om du zoomer litt. Ofte ser man det ikke før man kommer inn på PCen, men det er verdt å følge med.
Er du nærsyndt, og bruker briller når du leser nærme, så bruk dem når du tar bilder.

7. Unngå motlys
Motlys oppstår når du tar bilde mot sola. Sola roter til og motivet blir ofte mørkt. Flytt deg derfor slik at sola kommer inn fra en annen vinkel. Sjekk i søkeren før du tar bilde. Et annet tips her er å sette på blitzen. Dog mister du da ofte fargekorrektheten i blomster. Dvs en lilla blomst kan fort bli blå osv.
Motlys kan også utnyttes, se tips om det her >

8. Bruk tid og gå alene, prøve å feile.
Å ta bilder bør gjøres når man har god tid til å prøve forskjellige vinkler og kanskje også skru litt i menyene og se forskjeller. Da lærer man sitt kamera å kjenne mye raskere. Å booke deg selv til å dra alene til feks Botanisk hage for et personlig fotosafari er veldig lurt!
Eller hvorfor ikke Ramme Gård om 14 dager?

9. Husk planteskilt
Om du er i en besøkshage, så ta bilder av planteskilt. En eller annen gang vil du trenge navnet på plantene du liker. Gjør for vane å ta bilde av skiltet enten før eller etter planten og hold deg til det!

10. Lær deg såå enkel etterbehandling
Jeg har brukt mange programmer for etterbehandling av bilder, men av latskap bruker jeg det veldig enkle og gratis Picasa.Er det noe jeg har glemt? Kommenter gjerne med dine tips!

Noen eksempler:
Bakfra (søstrene sisters)

Unnenfra

Fra siden (vakre Emelie)

Med vanndråper (Bambus)

Den første frosten fanget klokken 7 om morgenen. 

Et forsøk på det gylne snitt. Motivet (tunellen) er plassert litt ute i venstre side, ikke i midten.  (Shere)

Nærbilde av vanndråperNoen ganger er ikke Det gylne snitt nok, må ha annå mer ut på siden :)
Jeg elsker lys og slikt blondelys som dette er veldig fint. Det er dette jeg vil ha på uteplassen min! :) Frukttrær gir slikt. Dette er en sti i Botanisk hage! Er den ikke fin?

5 kommentarer:

Snuffeldyret sa...

Her var det mange tips å ta med seg. Jeg burde meldt meg på et fotokurs tror jeg..

Sunniva sa...

Mange gode tips og du tar fine bilder. Ja,stien i botanisk hage er kjempefin:-)

Mari Anne sa...

Hm-må jeg bleke håret nå? Her var det kjempe mange tips. Selv jeg fikk lyst til å gå ut å teste. Kanskje jeg kan avlyse 17. mai? Ikke det? Ja, ja det blir vel en dag i morgen også.

Tove sa...

Flotte tips og bilder :-) og stien ja, den er superfin.

Lin sa...

hehe ingen trenger å bleke håret, ville bare indikere på kraftigste vis at jeg ikke er en proff fotograf og at jeg tror (les vet) vanlige folk kan ta utmerkede bilder uten et saftig kamera!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...